Cineμάθεια 2019-2020 – Δήλωση συμμετοχής

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ CINEμάθειαΣε εξέλιξη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά το κινηματογραφικό μαθητικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Cineμάθεια.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑΛ, Εσπερινών Γυμνασίων & Λυκείων, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και ΣΔΕ. Οι δημιουργικές ομάδες μαθητών με τους συντονιστές καθηγητές – τριες καλούνται να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation ή video clip πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας, διάρκειας 5-10 λεπτών (περιλαμβανομένων των τίτλων).

Το θέμα του Φεστιβάλ φέτος είναι: «Μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα ποίημα, τραγούδι, διήγημα, παραμύθι ή θρύλο…».

Ειδικά για τα ντοκιμαντέρ υπάρχει εναλλακτικά και το θέμα: «Κεντώντας το δέντρο της Μνήμης…». Οι θεματικές επιλογές θα πρέπει να εμπνέονται από τη ζωή στα νησιά του Αιγαίου, αναφορικά με το παρελθόν ή το παρόν, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, τις κοινωνικές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις κοινότητές τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής στο Φεστιβάλ, ηλεκτρονικά (ypsd@dide.chi.sch.gr) μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και να την αποστείλουν, ακολούθως υπηρεσιακά, στη Δ.Δ.Ε. Χίου στην ταχυδρομική διεύθυνση: Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου (υπόψη Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων) Πολυτεχνείου 13 – 82100 Χίος,

Οι ταινίες των μαθητικών ομάδων με τη συνοδευτική τους αφίσα, στην περίπτωση συμμετοχής και στο διαγωνισμό αφίσας, θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή 26 Απριλίου 2020.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Χίου.

1.Βραβεία θα απονεμηθούν στις τρεις καλύτερες ταινίες κάθε κατηγορίας, καθώς και στις καλύτερες ερμηνείες αγοριού και κοριτσιού των ταινιών μυθοπλασίας. Η απονομή λοιπών βραβείων (σεναρίου, σκηνοθεσίας, μοντάζ, φωτογραφίας, κ. τ. λ.) και ειδικών διακρίσεων επαφίεται, κατ ́ έτος, στην εκτίμηση των Κριτικών Επιτροπών. Επίσης, απονέμονται 3 βραβεία για τις καλύτερες συνοδευτικές αφίσες των ταινιών (ανά κατηγορία: Γυμνασίων, Λυκείων), οπότε οι ενδιαφερόμενες -και για αυτόν το διαγωνισμό- μαθητικές ομάδες θα πρέπει μαζί με την ταινία τους να αποστείλουν και την αφίσα της, σε ηλεκτρονικό αρχείο , αλλά και εκτυπωμένη σε 2 αντίγραφα, μεγέθους Α3.
2. Για τις σχολικές ομάδες που θα τιμηθούν με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία τους το έπαθλο θα είναι μία ψηφιακή βιντεοκάμερα με τη συνοδευτική της κάρτα μνήμης, εφόσον, βέβαια, σε κάθε κατηγορία (μυθοπλασία/ντοκιμαντέρ, Γυμνασίων και Λυκείων) θα διαγωνίζονται δεκαπέντε -τουλάχιστον- μαθητικές ταινίες».
3. Σε όλες τις βραβευθείσες ταινίες θα απονεμηθούν επιλεγμένα βιβλία και σε όλα τα μέλη των ομάδων, θα επιδοθεί ή θα αποσταλεί, επίσης, το ονομαστικό, τιμητικό αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής τους στο Φεστιβάλ «CINEμάθεια, 2019-2020».
4. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί-συντονιστές των μαθητικών ομάδων μπορούν να καταθέσουν την παραπάνω αίτηση συμμετοχής στο Φεστιβάλ, ηλεκτρονικά (ypsd@dide.chi.sch.gr) μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και να την αποστείλουν, ακολούθως, υπηρεσιακά, στη Δ. Δ. Εκπ/σης Χίου, στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση:

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου
Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων (υπόψη: Σ. Τσιροπινά)
Καλουτά 2
82131 Χίος
(* Εφόσον η αίτηση είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη από το Δ/ντή-Δ/ντρια του σχολείου, δεν είναι απαραίτητο
να σταλεί και ταχυδρομικά) Κάθε σχολείο μπορεί να αποστείλει μέχρι δύο ταινίες.

5. Οι ολοκληρωμένες ταινίες των μαθητικών ομάδων με τη συνοδευτική τους αφίσα –εφόσον, βέβαια, οι ομάδες επιθυμούν να συμμετάσχουν και στο διαγωνισμό αφίσας- θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου 2020, με τη μορφή ψηφιακού αρχείου (mp4 ή mov ή avi, με μέγιστη ανάλυση 1920Χ1080, ρυθμό καρέ 25 fps, μέγιστο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 25 Μbps και στερεοφωνικό ήχο), χρησιμοποιώντας κάποια κατάλληλη διαδικτυακή υπηρεσία και, ακολούθως, να αποσταλούν σε DVD (2 αντίγραφα), με συστημένη επιστολή ή
courier, στην προαναφερθείσα διεύθυνση του συντονιστικού φορέα τού Φεστιβάλ.
6. Στην ταινία, εκτός από τον τίτλο της και την αναγραφή όλων των συντελεστών της, θα πρέπει να περιληφθεί (κατά προτίμηση, στο τέλος της), το λογότυπο, η επωνυμία του γενικού προγράμματος, ο τίτλος του ετήσιου θέματος και ο φορέας οργάνωσής του, όπως στο παράδειγμα που ακολουθεί:

«CINEμάθεια, 2019-2020»

ΔΙΑΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Δ. Ε.

ΒΟΡΕΙΟΥ και ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΘΕΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ:

« Ένα ποίημα, τραγούδι, διήγημα, παραμύθι, θρύλος ή φωτογραφία που μάς εμπνέει…»

ΘΕΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:

«…“Κεντώντας” το δέντρο της Μνήμης ή της Ευαισθησίας»

(ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑΤΑ, ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΑΥΤΟ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΡΓΑΣΘΕΙ Η ΟΜΑΔΑ)

7. Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, η οποία θα ορισθεί μετά την ολοκλήρωση τής διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, θα αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την τήρηση των ημερομηνιών της υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής και της αποστολής των ταινιών, την τήρηση, επίσης, των όρων συμμετοχής, ως προς το θέμα, τη διάρκεια των ταινιών και τους λοιπούς όρους συμμετοχής, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με τα τεχνικά θέματα της προβολής των ταινιών, την επιλογή χώρου παρουσίασης, την
οργάνωσης του Φεστιβάλ και την αθλοθέτησης των βραβείων του, με την εξεύρεση χορηγών. Επίσης, διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ. Δ. Ε. Χίου, θα γίνεται η ενημέρωση για πιθανές συναντήσεις ή σεμινάρια, στο πλαίσιο του προγράμματος «CINEμάθεια, 2019-2020…» ή και για άλλα ζητήματα που, ενδεχομένως, θα προκύψουν, κατά την εξέλιξη του Προγράμματος-Φεστιβάλ.
8. Οι μαθητικές ταινίες, καθώς και οι συνοδευτικές αφίσες τους, θα κριθούν από Επιτροπές εγνωσμένου κύρους (επταμελής Επιτροπή για τις ταινίες, και πενταμελής για τις συνοδευτικές αφίσες), των οποίων η τελική σύνθεση θα δημοσιοποιηθεί μετά την κατάθεση των ταινιών και πριν από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.
9. Ενδεικτικά ονόματα καλλιτεχνών, παιδαγωγών ή καθηγητών Πανεπιστημίου, οι οποίοι υπήρξαν μέλη Κριτικών Επιτροπών, τα προηγούμενα χρόνια: Δήμος Αβδελιώδης (σκηνοθέτης), Μαρία Βασιλάκη (τ. σύμβουλος φιλολόγων), Παντελής Θαλασσινός (τραγουδιστής-τραγουδοποιός), Βασίλης Κατσικονούρης (θεατρικός συγγραφέας), Μαρία Κουφοπούλου (δημιουργός ντοκιμαντέρ-δ/ντρια διεθνών σχέσεων ΕΡΤ), Κατερίνα Κρις
(συγγραφέας-εικονογράφος) Παναγιώτης Κυριακουλάκος (Πανεπιστημιακός, Τμ. Μηχαν. Σχεδίασης Σύρου, Παν. Αιγαίου), Φίλιππος Μανδηλαράς, (συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας), Υρώ Μανέ (ηθοποιός), Πάρις Ξυνταριανός (σχεδιαστής-steet artist), Γιώργος Παναγιωτάκης (συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας), Γιάννης Σκοπετέας (Πανεπιστημιακός, Τμ. Πολιτισμ. Τεχνολογίας-Επικοινωνίας Μυτιλήνης, Παν. Αιγαίου), Δέσποινα Τομαζάνη (ηθοποιός-συγγραφέας), Μαρία Τσιμά (ηθοποιός-συγγραφέας-αναπλ. δ/ντρια Κ.Θ.Β.Ελλάδος),
Μικέλα Χαρτουλάρη (δημοσιογράφος-κριτικός λογοτεχνίας), αλλά και άλλοι καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι ή παιδαγωγοί οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο νησί της Χίου: Μίτσυ Ακογιούνογλου, μουσικός, Έλενα Καλογρίδου, σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ, Έλενα Μαργαριτίδη, διευθύντρια φωτογραφίας, Όλγα Λεοντιάδου, σκηνογράφος, Θοδωρής Πυλιώτης, δημοσιογράφος, Γιάννης Τζούμας, δημοσιογράφος, Αγγέλα Τσιμπιρλού, μαέστρος κ. ά.
10. Τέλος, τονίζεται ότι οι ταινίες (και οι συνοδευτικές τους αφίσες) είναι απαραίτητο να αποτελούν καρπό μαθητικής δημιουργίας, ατομικής ή συλλογικής, υπό την αποκλειστική καθοδήγηση των συντονιστών εκπαιδευτικών κάθε ομάδας. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι οι ταινίες των οποίων τα επιμέρους πεδία (ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΟΝΤΑΖ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΠΟΔΟΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ) φέρουν την αποκλειστική υπογραφή εκπαιδευτικών της ομάδας, είναι δυνατό να περιληφθούν στο Φεστιβάλ, χωρίς όμως να μπορούν να διαγωνιστούν με τις λοιπές ταινίες στα συγκεκριμένα πεδία. Κάθε συμμετοχή για να θεωρηθεί μαθητική εργασία, που θα διαγωνισθεί ως τέτοια, θα πρέπει να έχει αναληφθεί από μαθητές, ατομικά ή συλλογικά, σε
τέσσερα (4), τουλάχιστον, από τα προαναφερθέντα πεδία. Οι τεχνικές ατέλειες δεν αποτελούν κριτήριο αποκλεισμού μιας ταινίας, παρά μόνον αν καθιστούν εμφανώς προβληματική την παρακολούθησή της. Ωστόσο, ταινίες που επικοινωνούν ρατσιστικά ή φασιστικά μηνύματα θα αποκλείονται.
Το Φεστιβάλ «CINEμάθεια, 2019-2020» θα διεξαχθεί το τριήμερο 26, 27, 28 Ιουνίου 2020, σε δημόσιο χώρο, ο οποίος θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρακολούθησή του και από μαθητικές ομάδες των νησιών του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου.

Στην περίπτωση αυτή, η μετακίνηση και διαμονή των ομάδων αυτών θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το δημόσιο. Για τη μετακίνηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ ́αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β ́ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».
Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και προαιρετική.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΙΟΥ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: