Δείκτης Κοινωνικής Προόδου: Τι μπορεί να αποκαλύψει για τη δική σας χώρα;

    Ο Μάικλ Γκρην είναι μέρος της ομάδας που επινόησε τον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, ενός μετρητή αξιολόγησης κοινωνιών βάσει της ανταπόκρισης των αναγκών των πολιτών τους. Ο Μάικλ Γκρην ήταν η πλέον γνωστή προσωπικότητα που μετείχε στο TEDx Thessaloniki 2016 και έδωσε μία ομιλία με στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν ειδικά την Ελλάδα. Μέχρι να γίνει αυτή η ομιλία διαθέσιμη, ευκαιρία είναι να δούμε την ομιλία όπου παρουσιάστηκε αρχικά αυτός ο δείκτης στα πλαίσια του TED Global τον Οκτώβριο του 2014, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Πρόκειται για μία από τις δημοφιλέστερες ομιλίες του TED όχι μόνο για το 2014, με πάνω από 1.000.000 θεάσεις.

(από τον επεξηγηματικό πρόλογο της ομιλίας στο ted.com)

Συχνά γίνεται λόγος για τον όρο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν «σαν να μας στάλθηκε από τον Θεό με πέτρινες πλάκες». Ωστόσο, η ιδέα αυτή προήλθε από έναν οικονομολόγο τη δεκαετία του 1920. Χρειαζόμαστε ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο μέτρησης για τις ανάγκες του 21ου αιώνα, λέει ο Μάικλ Γκριν: τον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου. Με χάρη και χιούμορ, μας δείχνει πώς το εργαλείο αυτό υπολογίζει τις τρεις διαστάσεις της κοινωνίας που έχουν πραγματική σημασία. Και αποκαλύπτει τη δραματική ανακατάταξη των χωρών που προκύπτει από τη χρήση του.

    Όσοι θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο πάνω στις ιδέες του Μάικλ Γκρην, μπορούν επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://www.socialprogressimperative.org ή να μελετήσουν το βιβλίο του Philanthrocapitalism, (που συνυπογράφει με τον συντάκτη του Economist Matthew Bishop). Εκεί περιγράφεται ένα ουτοπικό μοντέλο κοινωνικής αλλαγής εδραιωμένου σε συνεργασίες μεταξύ πλούσιων επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και κοινωνικών συνεταιρισμών. Από ‘κει γεννήθηκε η ιδέα του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, όπου οι χώρες διαγωνίζεται σχετικά με τις επιδόσεις του σε αυτό το πεδίο. Ακολούθως, ο Μάικλ Γκρην έβαλε τα δυνατά του για να κάνει πραγματικότητα αυτόν το δείκτη και να τον παρουσιάσει ως σημείο αναφοράς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: