ΙΗ΄ Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” – σχ. έτ. 2019-2020

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στοχεύοντας στην ανάδειξη της προσωπικότητας, του έργου και της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου προκηρύσσει τον ΙΗ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το σχολικό έτος 2019-20 με θέμα: «Η διεθνής απήχηση της εξωτερικής πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου και η Συνθήκη των Σεβρών (1920)».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων όλης της χώρας και των ελληνικών σχολείων της ομογένειας, οι οποίοι, με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών (1920), καλούνται να αναδείξουν την εμβέλεια της πολιτικής σκέψης του Ελευθερίου Βενιζέλου και την απήχηση των διπλωματικών του χειρισμών στους ηγέτες των συμμαχικών χωρών αλλά και στο εξωτερικό γενικότερα.

Στην αξιολόγηση των γραπτών και του φετινού διαγωνισμού θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην
ανάδειξη της κριτικής σκέψης και στη συνθετική ικανότητα των μαθητών/τριών. Τα κείμενα των δοκιμίων, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 2.000 λέξεις, θα είναι ατομικές εργασίες και θα γραφούν εκτός ωρών διδασκαλίας. Θα κατατεθούν είτε σε χειρόγραφη μορφή είτε γραμμένα στον υπολογιστή, έτσι ώστε να είναι ευανάγνωστα (η Επιτροπή Αξιολόγησης διατηρεί το δικαίωμα να μην αξιολογήσει δυσανάγνωστα κείμενα, ενώ δεν θα αξιολογούνται συλλογικές εργασίες). Τα δοκίμια πρέπει να διακρίνονται για τη λεκτική τους αρτιότητα και ωριμότητα, την πρωτοτυπία των ιδεών και την ικανότητα οργάνωσης της σκέψης. Για τη σύνταξη / συγγραφή τους οι μαθητές/τριες μπορούν να ανατρέξουν για ενδεικτική βιβλιογραφία στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: http://www.venizelosfoundation.gr
Τα γραπτά δοκίμια θα υποβληθούν στα σχολεία, τα οποία με τη σειρά τους θα διαβιβάσουν τα
δοκίμια των μαθητών/τριών στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να τα αποστείλουν ταχυδρομικά μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου 2020 στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού του Ιδρύματος στη διεύθυνση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Πλατεία Έλενας Βενιζέλου, Χαλέπα 731 33 Χανιά.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ορίζει την Επιτροπή
Αξιολόγησης του Διαγωνισμού, η οποία αποτελείται από τρία (3) μέλη, εκπαιδευτικούς της
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (φιλόλογους ή/και ιστορικούς με ειδίκευση στη νεότερη ελληνική
ιστορία). Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιηθούν αρχές Μαρτίου του 2020.
Τα μέλη της Επιτροπής αξιολογούν τις εργασίες και τις βαθμολογούν ως προς το περιεχόμενο
(50/100), την έκφραση-μορφή-γλώσσα (30/100) και τη διάρθρωση των σκέψεων (20/100). Ο τελικός βαθμός αποτελείται από το άθροισμα των επί μέρους βαθμών. Στις εργασίες, που ενδεχομένως ισοβαθμούν, μοιράζεται ισόποσα το αντίστοιχο βραβείο.
Στους/στις μαθητές/τριες, που θα διακριθούν, θα απονεμηθούν βραβεία σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά τον Μάρτιο του 2020, μήνα θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου (παραμονή του πολιτικού του μνημόσυνου). Τα έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας των τριών (3) πρώτων βραβευομένων μαθητών/τριών και ενός (1) συνοδού θα καλυφθούν από το Ίδρυμα. Τα βραβεία για τους/τις νικητές/νικήτριες θα είναι τρία (3) κατά σειρά επιτυχίας και θα απονεμηθούν ως εξής:
Στον/ην πρώτο/η νικητή/τρια 1.500 €, στον/ην δεύτερο/η νικητή/τρια 1000 € και στον/ην
τρίτο/η νικητή/τρια 600 €.
Επίσης, θα απονεμηθούν έπαινοι στους μαθητές και στις μαθήτριες που το δοκίμιό τους θα
αξιολογηθεί για την 4η έως και την 10η θέση και οι οποίοι, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να
παρευρίσκονται στην τελετή βράβευσης (σ΄αυτή την περίπτωση τα έξοδα βαρύνουν τους μαθητές/τριες).
Επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δοκιμίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τίτλο: «Η διεθνής απήχηση της εξωτερικής πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου και η Συνθήκη των Σεβρών (1920)», ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού πλαισίου, θα πραγματοποιηθεί εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
1. Η γνωστοποίηση και η διάχυση δημοσιότητας σχετικά με τον εν λόγω Διαγωνισμό δύναται να
γίνει μέσω των σχολείων κατά τρόπο θεμιτό και πρόσφορο μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία και της διασύνδεσης σχολείου και των κοινωνικών φορέων,
2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον Διαγωνισμό θα είναι προαιρετική εκτός ωρολογίου
προγράμματος και σχολικού πλαισίου,
3. Η διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, διαχείριση έργων που έχουν αποσταλεί
και βραβευθέντων έργων, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με τους κανόνες δεοντολογίας για τη
διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών (και κατά τα ισχύοντα στο ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα», ΦΕΚ 25, τ. Α΄, 04.03.1993),
4. Τα έργα των μαθητών/τριών θα υποβάλλονται προς κρίση μόνο στην αρμόδια Επιτροπή
Αξιολόγησης και δεν θα εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και στην εν γένει αξιολόγηση των μαθητών/τριών,
5. Η συμμετοχή των διακριθέντων μαθητών και διακριθεισών μαθητριών στην τελετή βράβευσης μπορεί να υλοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος και σχολικού πλαισίου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για εκείνους/ες. Ως εκ τούτου, κάθε μαθητής/τρια δύναται σε ατομική βάση να αποφασίσει ελεύθερα τη συμμετοχή του/της σε αυτήν.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στο e-mail: avatsaki@venizelosfoundation.gr (Υπόψη κυρίας Αργυρώς Βατσάκη), στην ιστοσελίδα http://www.venizelos-foundation.gr καθώς και στα γραφεία του Ιδρύματος στα τηλέφωνα 28210-56008, 28210-51555 και στο Fax: 28210-56009.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την Προκήρυξη, ενδεικτική βιβλιογραφία όπως και μαθητικά δοκίμια προηγούμενων ετών από τη σελίδα του διαγωνισμού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.