Οι άνεργοι Ευρωπαίοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο Βέλγιο

    Σε αυτό το ρεπορτάζ του Euronews η Margherita Sforza, σε μετάφραση της Αργυρώς Κράια παρουσιάζει περιπτώσεις Ευρωπαίων πολιτών που μετά την απώλεια της εργασίας τους είναι αντιμέτωποι με την απέλαση από το Βέλγιο. Το σχόλιο της επί 28 χρόνια εργαζόμενης Ιταλίδας μετανάστριας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων είναι δηκτικό όσο και εύστοχο: Όλα ήταν μία χαρά όσο μιλούσαμε για τη μεταφορά της μοτσαρέλα …

    Επισημαίνεται ότι η δημοσιογραφική έρευνα για το ρεπορτάζ είχε ολοκληρωθεί πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο το Μάρτιο του 2016, οπότε και είναι ασφαλές να εκτιμήσει κανείς ότι ο φόβος και η ξενοφοβία ήταν συγκριτικά χαμηλότερα από ότι στον απόηχο των επιθέσεων.  Ανακινώ δε την παρούσα έρευνα, καθώς δεν είναι άσχετη με τις τρέχουσες εξελίξεις. Το πρόσφατο Brexit, για το οποίο παραπέμπω στο άρθρο «μείον ένα» του Γιώργου Καρακατσάνη για μια ενδιαφέρουσα πρώτη ανάγνωση, μαρτυρά – μεταξύ και άλλων βεβαίως – αφενός την αυξανόμενη ξενοφοβία, αφετέρου δε τα κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει η πολιτική λιτότητας των γραφειοκρατών των Βρυξελλών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: