Προσοχή στις Διαδικτυακές «φούσκες φίλτρων»

Ο Ήλαϊ Πάρισερ (Eli Pariser), οραματιστής του Διαδικτύου και συγγραφέας του βιβλίου «Filter Bubble: What the Internet is hiding from you», σε ομιλία του στο TED το Φλεβάρη του 2011, στην Καλιφόρνια, θίγει το γεγονός πως οι προσωποιημένες ρυθμίσεις αναζήτησης πληροφοριών, τόσο από μηχανές αναζήτησης όπως η Google όσο και από πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, περιορίζουν την αντίληψή μας για τον κόσμο.

Σε αυτήν τη σύντομη, όσο και εξαιρετική ομιλία, που από το 2011 έχουν παρακολουθήσει μέσω Διαδικτύου πάνω από 3.000.000 άνθρωποι, ο ομιλητής θέτει τον ακόλουθο προβληματισμό:

Καθώς οι εταιρείες που ελέγχουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο του Ιστού, ανταγωνίζονται για να παράσχουν υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων ειδήσεων και αποτελεσμάτων αναζήτησης πληροφοριών) που ταιριάζουν στις προσωπικές μας προτιμήσεις, παραμονεύει μία απρόβλεπτη παράπλευρη συνέπεια: Φυλακιζόμαστε σε μία «φούσκα φίλτρων» και δε λαμβάνουμε πλέον πληροφορίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα όρια της αντίληψής μας για τον κόσμο αλλά και να τη διευρύνουν. Ο Ήλαϊ Πάρισερ ισχυρίζεται ότι τελικά αυτό θα αποβεί εις βάρος μας και εις βάρος της δημοκρατίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: