«Τα συστατικά μιας καλής κοινωνίας», ομιλία του Michael Green στο TEDx Thessaloniki 2016

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου, όπου παρουσιάσαμε την ομιλία του Μάικλ Γκρην (Micael Green) στο TED Global 2014, με θέμα: «Δείκτης Κοινωνικής Προόδου: Τι μπορεί να αποκαλύψει για τη δική σας χώρα;», σήμερα θα αναφερθούμε στην ομιλία του Μάικλ Γκρην στο TEDx Thessaloniki 2016, όπου παρουσίαζε εξειδικευμένη ανάλυση για την Ελλάδα. Αν και τα στοιχεία που παρουσιάζει θα δείτε ότι αφορούν κατά κύριο λόγο δεδομένα του 2013, τα αποτελέσματα είναι πολύ χαρακτηριστικά της Ελληνικής κοινωνίας. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2016 θα καταρτιστεί εκ νέου ο δείκτης κοινωνικής προόδου με νέα, ενημερωμένα στοιχεία. Στο σχετικό άρθρο του ιστότοπου http://www.socialprogressimperative.org, μπορείτε να βρείτε δεσμό προς το βίντεο, από το κανάλι TEDx Talks στο YouTube, τον Πανευρωπαϊκό Δείκτη Κοινωνικής Προόδου 2015, με δεδομένα ανά περιφέρεια (και για τις Ελληνικές περιφέρειες), όπως και μία αναλυτική κάρτα για την Ελλάδα. Όπως και στην προηγούμενη ομιλία του, ο Michael Green αποδομεί την αποκλειστικότητα του ΑΕΠ ως μοναδικού μετρικού στοιχείου προόδου και προάγει το Δείκτη Κοινωνικής Προόδου ως ένα πολύ πιο αναλυτικό και ποιοτικό εργαλείο αξιολόγησης.

Όσοι έχουν την όρεξη να σκάψουν τα δεδομένα για την Ελλάδα, θα δουν όπως λέει και ο ομιλητής ότι δεν είμαστε τελευταίοι παντού, αλλά ότι τα δεδομένα αναδεικνύουν ξεκάθαρα τομείς όπου η Ελλάδα ως κοινωνία είναι προβληματική: Αειφορία και χρήση φυσικών πόρων, ελευθερία επιλογών, διαφθορά. Οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος με τα κοινά έχει ως σκοπό να υπηρετήσει το κοινό καλό είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα αυτούς τους τομείς που επιδέχονται άμεσων και αρκετών βελτιώσεων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: