Τι συμβαίνει όταν η προτεραιότητα των μέσων ενημέρωσης είναι το κέρδος;

    Καθημερινά γινόμαστε δέκτες δυσάρεστων ειδήσεων. Έχει γίνει θεσμός τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των περισσοτέρων καναλιών, όπως και τα ρεπορτάζ του Τύπου, του Ραδιοφώνου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης γενικότερα, να μεταδίδουν ανάκατα και άκριτα ειδήσεις σε σκανδαλοθηρικό τόνο. Που τείνει να οδηγεί αυτός ο καταιγισμός ετερόκλητων ειδήσεων που παρουσιάζονται με τον ίδιο «κίτρινο» τόνο; Σε συνήθεια, απάθεια, αδράνεια και μοιρολατρική αποχή από τα κοινά.

    Παρατηρείται έτσι το φαινόμενο ένας πολίτης με πρόσβαση στην πληροφορία και την ενημέρωση, να έχει μεταβληθεί σε χειραγωγήσιμο καταναλωτή ειδήσεων, με μηδενιστική τάση που γενικεύει και ισοπεδώνει τα πάντα και τελικά αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του σε μια Δημοκρατία.

    Αυτά τα φαινόμενα, που δεν είναι αποκλειστικά των Ελληνικών ΜΜΕ, στηλιτεύει ο σπουδαίος κινηματογραφικός παραγωγός Ντέηβιντ Πάτναμ, (Το Εξπρές του Μεσονυχτίου, Οι Δρόμοι της Φωτιάς, Η Αποστολή κ.α.)  στην ομιλία του με θέμα:

«Τι συμβαίνει όταν η προτεραιότητα των μέσων ενημέρωσης είναι το κέρδος;»,

που μεταδόθηκε από το TED.com στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2013. Πρόκειται για μία εξαιρετική και με πυκνό νόημα, σύντομη, δεκάλεπτη ομιλία που κλείνει με προτάσεις και ένα κάλεσμα προς υπεύθυνους πολίτες για αξιολόγηση, κριτική στάση απέναντι στις ειδήσεις, τήρηση κανόνων ηθικής είτε πρόκειται για έναν κινηματογραφιστή είτε για έναν δημοσιογράφο είτε για έναν συγγραφέα είτε για έναν μπλόγκερ. Ένα κάλεσμα για μία υπεύθυνη στάση ζωής, που συνοψίζεται στο ρητό του Μάρκου Αυρήλιου:

“Εάν δεν είναι αλήθεια, μην τη λες.

Εάν δεν είναι σωστό, μην το κάνεις.”

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: