Το μυστικό στο να παραμένεις νέος είναι πολύ πιο απλό από ότι νομίζεις

  A_couple_on_a_cycling_trek_on_banks_of_Rhine_River(Germany) By Rudolph.A.furtado (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons  Ίσως να συνδέεις το πέρασμα της ηλικίας με την αδυναμία. Είναι λίγο τρομακτικό αν το μόνο που βλέπεις στο μέλλον σου είναι μπαστούνια και πι….

    Αλλά μπορείς να αλλάξεις την μοίρα σου κι ένα μέλλον που τα οστά σου θα είναι εύθραυστα σαν από γυαλί με έναν πολύ πιο εύκολο τρόπο από ότι νόμιζες. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα (An investigation into the relationship between age and physiological function in highly active older adults – The journal of Physiology)
σχετική με την επίδραση της άσκησης στη γήρανση, οι γηραιότεροι μπορούν να γίνουν και να φαίνονται κατά πολύ νεότεροι οργανικά – μα μόνο αν ασκούνται.
Ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου King’s College στο Λονδίνο συγκέντρωσε 125 ερασιτέχνες ποδηλάτες σε καλή φυσική κατάσταση (85 άντρες και 41 γυναίκες) ηλικίας 55 – 79 ετών και έκανε ανάλυση και μετρήσεις σε μια ευρεία γκάμα σωματικών λειτουργιών όπως αερόβια άσκηση, σφυγμοί σε ηρεμία, σκελετικός όγκος, χαρακτηριστικά αναπνοής και μυική πυκνότητα.

    Τα κριτήρια επιλογής για την έρευνα ήταν τα 100 χλμ. με ποδήλατο σε λιγότερο απο 6,5 ώρες και τα 60 χλμ. σε 5,5 ώρες. Καπνιστές αλκοολικοί, άτομα με υψηλή πίεση ή άλλα θέματα υγείας αποκλείστηκαν από την έρευνα. Οι επιστήμονες εξέτασαν τους εθελοντές σε μια σειρά από σωματικές και γνωστικές δοκιμασίες. Μέτρησαν τον χρόνο που χρειάζεται να σηκωθείς από μια καρέκλα, να περπατήσεις 3 μέτρα και να γυρίσεις πάλι πίσω περπατώντας, μια βασική ένδειξη λειτουργικότητας σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Από αυτές τις μετρήσεις αξιολογούσαν την αντοχή του κάθε ποδηλάτη, τον μυικό όγκο και τη δύναμη, τη δυνατότητα επιτάχυνσης, τον μεταβολισμό του, την ισορροπία του, την κατάσταση της μνήμης του, την οστική του πυκνότητα και τέλος τα αντανακλαστικά του.

    Ανακάλυψαν πως όσοι ηταν 79 ετών είχαν το ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης με όσους ήταν 55 ετών, αρκεί να διατηρούσαν το ίδιο επίπεδο άσκησης. Σε όλες τις μετρήσεις η φυσική κατάσταση παρέμενε σταθερή σε όλες τις ηλικίες. Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι ποδηλάτες είχαν τις ίδιες μετρήσεις με κατά πολύ νεότερους τους ποδηλάτες σε τεστ αντοχής μνήμης και αντανακλαστικών αρκεί να συνέχιζαν να ασκούνται .

    Όλοι θα μεγαλώσουμε αλλά το θέμα είναι πως. Είναι προφανές πως το σύστημα του ανθρωπίνου σώματος δεν αγαπά την ακινησία οπότε αν όσο μεγαλώνετε ασκείστε η καρδιά οι πνεύμονες και ολα σας τα όργανά θα σας ευχαριστούν για το δώρο που τους κάνετε καθώς θα μειώνεται παράλληλα ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών.

    Αρα το μυστικό είναι ένα – σηκωθείτε τώρα από τον υπολογιστή και περπατήστε και τα 100 χλμ. ποδήλατο θα έρθουν σιγά σιγά!
    Πηγή: www.mindbodygreen.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: