«Πως το σχολείο σκοτώνει τη δημιουργικότητα»

Ken RobinsonΟ χρισμένος Σερ Κεν Ρόμπινσον, εκπαιδευτικός και ειδικός δημιουργικότητας αναθεωρεί το εκπαιδευτικό σύστημα των παιδιών. Είναι υπέρμαχος μιας ριζικής αναθεώρησης των εκπαιδευτικών συστημάτων, ώστε αυτά να καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται πολλαπλούς τύπους ευφυίας.
Η συγκεκριμένη ομιλία, που έχει δοθεί το Φεβρουάριο του 2006, στην Καλιφόρνια, στα πλαίσια του TED 2006, έχει ήδη μείνει στην ιστορία ως κλασσική. Είναι μία από τις 10 δημοφιλέστερες ομιλίες όλων των εποχών στο TED, με σχεδόν 40.000.000 θεάσεις μέσα σε 10 χρόνια. Αφενός καθώς φτάνουμε στο τέλος άλλης μιας σχολικής χρονιάς, αφετέρου καθώς επιχειρείται άλλη μία ριζική μεταρρύθμιση της Παιδείας – και μάλιστα εν μέσω μίας οξύτατης κρίσης στην οικονομία και στην κοινωνία μας, αξίζει να φέρουμε στο φως για μια ακόμη φορά αυτή τη διαχρονική ομιλία.
Γιατί αδυνατούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες των ανθρώπων; Ο Κεν Ρόμπινσον εντοπίζει τη ρίζα του κακού στην Εκπαίδευση, που αποσκοπεί στην παραγωγή καλών εργατών και όχι δημιουργικά σκεπτόμενων ανθρώπων. Οι μαθητές με αεικίνητα μυαλά και σώματα, όχι απλά παραγνωρίζονται και η ενέργεια και η περιέργειά τους δεν καλλιεργείται, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις περιθωριοποιούνται και στιγματίζονται. Με απλά λόγια, το σχολείο σκοτώνει την έμφυτη διάθεση για δημιουργία.

Πρόκειται για μία ομιλία που αξίζει να δει κάθε εκπαιδευτικός, γονέας και μαθητής, ενώ όσους εμπνεύσει αυτή η ομιλία προτείνεται να παρακολουθήσουν είτε άλλες ομιλίες του ιδίου είτε την ομιλία του Ευγένιου Τριβιζά στο TEDx Athens του 2013, με τίτλο «Ας φανταστούμε», που θίγει ανάλογα θέματα.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: