1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής για μαθητές Δημοτικού (2017)

Bruce McCandless II, STS-41-BΗ Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος προκηρύσσει τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2017, για μαθητές Δημοτικού Σχολείου κατά το σχολικό έτος 2016-17.

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

Δευτερεύων σκοπός είναι η προετοιμασία των μαθητών του Δημοτικού, για να συμμετάσχουν αργότερα στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας – Διαστημικής, που εδώ και 22 χρόνια διενεργεί η Εταιρεία μας τόσο για το Λύκειο όσο και για το Γυμνάσιο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο διαγωνισμός Αστρονομίας απευθύνεται στο μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού, θα είναι διάρκειας μιας (1) ώρας και θα διενεργηθεί την Κυριακή 28 Μαίου 2017 και ώρα 12 το μεσημέρι, μέσω διαδικτύου. Την ώρα εκείνη θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.astronomos.gr τα θέματα του διαγωνισμού, με βάση τη σχετική ύλη που υπάρχει στα διδακτικά βιβλία και μερικά γενικά θέματα της σύγχρονης επιστήμης της Αστρονομίας, που είναι γνωστά στα παιδιά από τις τηλεοράσεις, τα δημοσιεύματα και το Διαδίκτυο (Internet).

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή του σπιτιού τους, μπαίνουν στον ιστότοπο της Εταιρείας μας:

www.astronomos.gr

όπου θα βρουν στο μενού «ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ», το σχετικό σύνδεσμο «Διαγωνισμός Δημοτικού». Εκεί τους ζητάμε να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο – διεύθυνση – τηλέφωνο και e-mail) και να ορίσουν ένα όνομα χρήστη (username) και έναν κωδικό (password), που δεν πρέπει να χάσουν ή να ξεχάσουν.Η δυνατότητα εγγραφής – δήλωσης συμμετοχής στο διαγωνισμό, θα παρέχεται μέχρι και τρεις μέρες πριν τον διαγωνισμό, ήτοι μέχρι την Πέμπτη, 25 Μαίου 2017.

Τις επόμενες 3 ημέρες θα γίνει η σχετική προετοιμασία της ιστοσελίδας των θεμάτων και ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων των μαθητών.

Την ημέρα του διαγωνισμού ο ίδιος σύνδεσμος – «Διαγωνισμός Δημοτικού», θα ζητά username και password του κάθε μαθητή και στη συνέχεια θα τον οδηγεί αυτόματα στην ιστοσελίδα όπου θα καλείται να λύσει τις ασκήσεις και να απαντήσει στις ερωτήσεις εντελώς ηλεκτρονικά (δηλαδή πάνω στην ιστοσελίδα). Στο τέλος των ερωτήσεων θα υπάρχει εμφανές κουμπί με την ένδειξη «ΥΠΟΒΟΛΗ». Το πάτημα του κουμπιού θα σημαίνει αυτόματα το τέλος της εξέτασης και την αποστολή του ηλεκτρονικού γραπτού τους στην Κεντρική Επιτροπή. Ο μαθητής θα ειδοποιηθεί άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει, για την επιτυχή παραλαβή των απαντήσεών του από το σύστημα, καθώς επίσης και για την επίδοσή του, αφού το σύστημα βαθμολογεί αυτόματα τις απαντήσεις κατά την υποβολή τους.

Λόγω της χρήσης του ειδικού αυτού συστήματος εξέτασης, απαντήσεις από τον συγκεκριμένο συμμετέχοντα θα στέλνονται μόνο μια φορά και δε θα γίνονται δεκτές εκ των υστέρων διορθώσεις. Τα γραπτά των μαθητών διορθώνονται αυτομάτως από το ηλεκτρονικό σύστημα και οι επιδόσεις τους αναρτώνται αυτόματα στον πίνακα βαθμολογίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έγκυρη συμμετοχή θα θεωρηθεί αν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία της εξέτασης μέσα σε μία (1) ώρα ακριβώς και πατηθεί το κουμπί «ΥΠΟΒΟΛΗ» το αργότερο μέχρι τις 13:00 της 28ης Μαίου 2017.

Μετά το τέλος του διαγωνισμού η Κεντρική Επιτροπή κατατάσσει τους μαθητές κατά τη σειρά της βαθμολογίας και αναρτά τον σχετικό πίνακα στην ιστοσελίδα της Εταιρείας.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι τρεις (3) πρώτοι θα βραβευθούν με βιβλία των εκδόσεων της Εταιρείας μας:

  1. Για τον 1ο, το βιβλίο «Λεξικό Αστρονομίας»
  2. Για τον 2ο, το βιβλίο «Λεξικό Διαστημικής» και
  3. Για τον 3ο, το βιβλίο «Η ουρανογραφία των Αγίων».

Οι δώδεκα επόμενοι ως τον 15ο, θα λάβουν έπαινο καθώς και βιβλία του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον οι 15 καλύτεροι θα εγγραφούν για ένα έτος συνδρομητές του περιοδικού «Ουρανός», που από 26ετίας εκδίδουμε. Για όλους δε, θα κληρωθεί ένα τηλεσκόπιο, προσφορά του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, σε όλα τα σχολεία, στα οποία φοιτούν οι διακρινόμενοι μαθητές και μαθήτριες απονέμονται τιμητικά διπλώματα.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι ενδεικτικά αυτή που περιλαμβάνεται στα διδακτικά βιβλία Γλώσσας, Φυσικής και Γεωγραφίας της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου καθώς και μερικά γενικά θέματα της σύγχρονης επιστήμης της Αστρονομίας, που είναι γνωστά στα παιδιά είτε από τις τηλεοράσεις είτε από το Διαδίκτυο.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, που επιθυμούν να πληροφορηθούν οτιδήποτε σχετικό με το διαγωνισμό μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα www.astronomos.gr και τα στοιχεία επικοινωνίας που είναι διαθέσιμα εκεί.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: