4ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους 2023

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Όμιλος για την UNESCO με την υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Περιφερειακού Κέντρου Ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας διοργανώνουν το 4ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους 2023.

Το Συμπόσιο βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goals) όπως αυτοί περιγράφονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στο Συμπόσιο συμμετέχουν καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες από Γυμνάσια και Λύκεια από όλον τον κόσμο. Η επίσημη γλώσσα του Συμποσίου είναι τα Αγγλικά.

Το 4ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους διοργανώνεται 26 – 30 Απριλίου 2023 και τιμώμενη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων του Δικτύου UNESCO Associated Schools Network, στελέχη του Τομέα Εκπαίδευσης της UNESCO θα συμμετάσχουν στο Συμπόσιο. Συγκεκριμένα η κα. Julie Saito, Chief of the ASPnet International Coordination και ο κ. Erik Eschweiler, UNESCO Associate Project Manager θα παρουσιάσουν την ιστορία του Δικτύου UNESCO Associated Schools Network και θα διοργανώσουν εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς.

Το Συμπόσιο φέρει τον τίτλο «Raising awareness in a digital age» και είναι αφιερωμένο στη διάδοση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω των ψηφιακών διαθέσιμων εργαλείων. Οι μαθητές/τριες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενώ παράλληλα θα γίνει αναφορά και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προαχθεί η ευαισθητοποίηση για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά μέσω του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τα αποτελέσματα των εργασιών του Συμποσίου καθώς και το ψήφισμα που θα υπογράψουν οι συμμετέχοντες για τη διατήρηση της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς θα διαβιβαστούν:

 • Στον τομέα Εκπαίδευσης της UNESCO (UNESCO Education Sector)
 • Στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (World Heritage Centre)
 • Στο Γραφείο Ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNRIC)
 • Στα Υπουργεία Παιδείας και τις Πρεσβείες των χωρών που θα συμμετάσχουν

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου οι μαθητές/τριες όλων των αποστολών:

 • Θα παρουσιάσουν μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
 • Θα παρακολουθήσουν εργαστήρια και παρουσιάσεις που έχουν προετοιμαστεί:
  – από τον Ελληνικό Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Όμιλο για την ΟΥΝΕΣΚΟ,
  – το Τμήμα Εκπαίδευσης της UNESCO (UNESCO Education Sector),
  – την αποστολή των μαθητών/τριων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (τιμώμενη χώρα),
  – της Εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO στην Ανδόρρα
 • Θα ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίος Ολυμπίας, στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και το Μουσείο του Αρχιμήδη.

Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 26.04.2023 και την επόμενη ημέρα οι αποστολές θα αναχωρήσουν για την Αρχαία Ολυμπία και θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας μέχρι τις 30.04.2023, οπότε και θα αναχωρήσουν.

Οι Δηλώσεις Συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.olympiayouthsymposium.com όπου μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουν αναρτηθεί και όλες οι σχετικές πληροφορίες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: