Calendar

Ιαν
30
Πε
Chicken Soup for the Soul: Stories about Christmas
Ιαν 30 @ 22:45 – 23:45

Οι εκδότες αναζητούν ιστορίες για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2019.

Διορία υποβολής: 30 Ιανουαρίου 2020

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της λογοτεχνικής πρόσκλησης και στις αναλυτικές οδηγίες.

Ιαν
31
Πα
8ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης»
Ιαν 31 @ 22:45 – 23:45

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες εφηβικής ηλικίας, σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

α) Κατηγορία Εφηβικού Διηγήματος

Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Γενικού/Επαγγελματικού Λυκείου μπορεί να συμμετέχει (ατομικά) με ένα (1) διήγημα έως έξι (6) σελίδες μεγέθους Α4, δακτυλογραφημένες με γραμματοσειρά Times New Roman 12, στην ελληνική γλώσσα και θέμα ελεύθερο.

β) Κατηγορία Εφηβικής ποίησης

Κάθε μαθητής/τρια Γυμνασίου ή Γενικού/Επαγγελματικού Λυκείου μπορεί να συμμετέχει (ατομικά) με ένα (1) ποίημα, γραμμένο με ομοιοκαταληξία ή με ελεύθερο τρόπο, μέχρι τριάντα στίχους, στην ελληνική γλώσσα και θέμα ελεύθερο.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα έργα θα πρέπει να είναι ανέκδοτα και αδημοσίευτα και να υποβληθούν σε δύο (2) δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο, το οποίο θα αναγράφεται στο πάνω δεξιό μέρος του κειμένου, όπου θα αναγράφεται και η βαθμίδα εκπαίδευσης (Γυμνάσιο ή Γενικό/Επαγγελματικό Λύκειο). Εκτός από τα παραπάνω αντίτυπα απαιτείται και ψηφιακό αντίγραφο του κειμένου σε μορφή αρχείου κειμένου αποθηκευμένο σε CD με αναγραμμένο πάνω του το ψευδώνυμο. Τα πραγματικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο) του διαγωνιζόμενου θα πρέπει να κλεισθούν σε μικρό φάκελο και στο εξωτερικό του μέρος να αναγραφεί το ψευδώνυμο. Τα δύο αντίτυπα, ο μικρός φάκελος καθώς και το CD θα πρέπει να σταλούν με την αντίστοιχη ένδειξη Διαγωνισμός Εφηβικού Διηγήματος «Γρηγόρης Πεντζίκης» στη διεύθυνση: ΔΔΕ Δράμας, (γραφείο 223) Διοικητήριο, Δράμα, Τ.Κ. 66133. Στο επάνω μέρος του φακέλου αποστολής θα αναγράφεται το ψευδώνυμο και οπωσδήποτε η βαθμίδα εκπαίδευσης (Γυμνάσιο ή Γενικό/Επαγγελματικό Λύκειο) (Βλέπε οδηγίες αποστολής συμμετοχής στο τέλος του εγγράφου).

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών είναι η 31η Ιανουαρίου 2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Τα υποβαλλόμενα κείμενα δεν επιστρέφονται.

Η αξιολόγηση των κειμένων θα γίνεικατά το διάστημα 01 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2020 και όσοι διακριθούν θα ενημερωθούν τον Απρίλιο του 2020. Η απονομή των Βραβείων του διαγωνισμού θα γίνει στη διάρκεια των «Ημερών Εκπαίδευσης» που διοργανώνει η ΔΔΕ Δράμας κάθε έτος με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων του. Επίσης υπάρχει δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής και στις δύο κατηγορίες (Εφηβικού Διηγήματος και Εφηβικής ποίησης).

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από εν ενεργεία και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς που αξιολογούν τις συμμετοχές εθελοντικά.

Απονέμεται κάθε έτος 1ο, 2ο και 3ο Βραβείο στους/στις διακριθέντες/θείσες μαθητές/τριες Γυμνασίου ή Γενικού/Επαγγελματικού Λυκείου.

Επίσης απονέμεται ειδικός έπαινος σε μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση για κάθε κατηγορία.

Επιπρόσθετες πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται στην ιστοσελίδα http://educircle.gr/pentzikis/

«Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου. Αγκαλιάζουμε τη γη» – Μαθητικός διαγωνισμός ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2020»
Ιαν 31 @ 22:45 – 23:45

European School Radio logoTo European School Radio, Το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο διοργανώνει και φέτος το Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2020” με θέμα “ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΗ”.

Κατηγορίες Διαγωνισμού

 • Ραδιοφωνικό μήνυμα, μέχρι 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα.
 • Πρωτότυπο τραγούδι, μέχρι 3 λεπτά.

 

Διαδικασία και Προθεσμία Υποβολής

Προαιρετικά, για λόγους προώθησης και καλύτερης προβολής των συμμετοχών, προτείνεται η κάθε ηχητική / μουσική παραγωγή να οπτικοποιηθεί και η υποβολή του ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού να συνοδεύεται από αντίστοιχη πρωτότυπη αφίσα (λογότυπο) ή από βιντεοκλιπ.

Οι συμμετοχές υποβάλλονται στην ιστοσελίδα του European School Radio (http://europeanschoolradio.eu) ακολουθώντας τις οδηγίες υποβολής. Η υποβολή των συμμετοχών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως την 31η Ιανουαρίου 2020.

 

Γ’ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πνευματικών Οριζόντων Λεμεσού
Ιαν 31 @ 22:45 – 23:45

Πνευματικοί ορίζοντεςΟι Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού , εφαλτήριο λόγου, τέχνης και πολιτισμού, μέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών τους δραστηριοτήτων, προκηρύσσουν τον Γ΄ Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό για το έτος 2019 -2020.
Ο Διαγωνισμός από φέτος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες :

Α) Κατηγορία: Μαθητές (Γυμνασίου – Λυκείου):
1.Ποίηση στην κοινή νεοελληνική σε ελεύθερο και έμμετρο στίχο.
2. Ποίηση στην Κυπριακό διάλεκτο ( Ο διαγωνισμός αυτός αφορά μόνο Κύπριους ποιητές)
3. ΔΙΗΓΗΜΑ

Β) Κατηγορία: Eνήλικες
1.Ποίηση στην κοινή νεοελληνική, σε ελεύθερο και έμμετρο στίχο
2.Σατιρική ποίηση στην κοινή νεοελληνική ( το τμήμα αυτό του Διαγωνισμού είναι αφιερωμένο στον Μεγάλο Κρητικό σατιρικό ποιητή Παύλο Πολυχρονάκη)
3.Ποίηση στην Κυπριακή διάλεκτο ( Ο διαγωνισμός αυτός αφορά μόνο Κύπριους ποιητές)

1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο για όλες τις κατηγορίες.
2. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει μ’ ένα έργο σε όποια ή όποιες κατηγορίες επιθυμεί.
3. Όσον αφορά την κατηγορία της Ποίησης, το ποίημα να μην υπερβαίνει τους 32 στίχους, να μην έχει δημοσιευθεί ή να έχει βραβευθεί σε οποιαδήποτε διαγωνισμό.
4. Όσον αφορά την κατηγορία του Διηγήματος, το έργο να μην υπερβαίνει τις 2.000 λέξεις, και να μην έχει δημοσιευθεί ή να έχει βραβευθεί σε οποιαδήποτε διαγωνισμό.
5. Η υποβολή των έργων να γίνεται σε τρία [3] αντίγραφα, στα οποία να αναγράφεται μόνο το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου επάνω δεξιά. Το μέγεθος των χαρακτήρων θα είναι 12 στιγμών.
6. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείσουν στο μεγάλο φάκελο ένα μικρότερο φάκελο, όπου θα δίνονται τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου [όνομα, επώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση τηλέφωνο, (σταθερό και κινητό) ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τίτλος έργου και ψευδώνυμο]. Στο εξωτερικό μέρος του εσώκλειστου φακέλου θα αναγράφεται απαραίτητα το ψευδώνυμο ο τίτλος και το είδος του έργου.
7. Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 31η Ιανουαρίου 2020.

8. Τα έργα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά, με απλή επιστολή και όχι συστημένη, στη διεύθυνση ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΛΕΜΕΣΟΥ, Ευμενίου Παναγιώτου 14Α, 3077 ΛΕΜΕΣΟΣ , υπόψη Άθως Χατζηματθαίου, με ένδειξη αντίστοιχη προς το είδος στο οποίο συμμετέχουν, π.χ. «Για το Διαγωνισμό Ποίησης – στην κοινή Νεοελληνική» ή «Για το Διαγωνισμό Διηγήματος» κ.τ.λ.
9. Τα έργα θα αξιολογούνται από τριμελή κριτική επιτροπή και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στον τύπο και στο διαδίκτυο το αργότερο, στο τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη. Οι διακριθέντες θα ειδοποιηθούν έγκαιρα για την τελετή βράβευσης. Η ημερομηνία της οποίας θα κοινοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση ( εκτιμώμενος χρόνος Ιούνιος 2020)
Στην εκδήλωση αυτή θα απονεμηθούν και τα βραβεία του Β΄ Πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης Χαϊκου, του οποίου τα αποτελέσματα έχουν ήδη ανακοινωθεί.
10. Θα βραβευθούν τρία έργα σε κάθε κατηγορία. Επιπρόσθετα θα απονεμηθεί έπαινος σε πέντε έργα από κάθε κατηγορία. Στην κατηγορία σατιρική ποίηση Το Α΄ βραβείο αθλοθετείται με το ποσό των 100 ευρώ από τον Χανιώτη σατιρικό ποιητή Παύλο Πολυχρονάκη.
11. Επειδή στα μη βραβευθέντα έργα δεν αποκαλύπτονται τα στοιχεία των διαγωνιζομένων, δεν υπάρχει δυνατότητα πληροφοριών για την επίδοσή τους, και δεν δίνονται πληροφορίες σχετικά με τη βαθμολογία τους.
12. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού όλα τα μη διακριθέντα έργα καταστρέφονται, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνισθέντων .
13. Έργα τα οποία δεν πληρούν τους όρους θα απορρίπτονται.
14. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό δηλώνει αυτόματα και την αποδοχή των όρων του.
Για περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε να αποταθείτε στα τηλέφωνα :
΄Αθω Χατζηματθαίου , Πρόεδρο Πνευματικών Οριζόντων, 00357 99604005, h_athos@hotmail.com
Πανίκο Παναγή , Αντιπρόεδρο Πνευματικών Οριζόντων , Τηλ. 00357 99 411833

Φεβ
3
Δε
1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Γλώσσας – Ετυμολογίας – Ορθογραφίας – Δηλώσεις συμμετοχής – Β’ φάση (γραπτή αξιολόγηση)
Φεβ 3 @ 22:45 – 23:45

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» προκηρύσσουν για τους μαθητές όλων των τύπων Γυμνασίωντης χώρας Διαγωνισμό Γλώσσας-Ετυμολογίας-Ορθογραφίας με τίτλο: «Παίζοντας με τις λέξεις» για το σχολικό έτος 2019-2020.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Με τον διαγωνισμό οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον πλούτο και την αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, να συνειδητοποιήσουν τη δυναμική εξέλιξή της και να μελετήσουν την αλληλεπίδραση των γλωσσών μεταξύ τους.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ-ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

 • Ορθογραφία – Σημασία λέξεων
 • Συνήθη λάθη
 • Δάνεια
 • Ομόηχες λέξεις
 • Παραγωγή- Σύνθεση
 • Ρήμα
 • Επίθετα – Επιρρήματα
 • Συνώνυμα- Αντώνυμα
 • Χρήση και αξιοποίηση ρητών-γνωμικών (αρχαία ελληνικά – λατινικά)
 • Μεταφορά – Κυριολεξία
 • Ομόρριζα
 • Ασκήσεις Rebus

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 • Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και των τριών τάξεων όλων των τύπων Γυμνασίων της χώρας.
 • Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές με ατομικές συμμετοχές. Ομαδικές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν.
 • Οι υπεύθυνοι καθηγητές θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής (θα αναρτηθεί στο www.ngzgym.com) στο gymnasio@ziridis.gr έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019.
 • Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση των μαθητών ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.
 • Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε τρεις (3) φάσεις :
 • Α’ Φάση : (3 Φεβρουαρίου 2020). Εντός σχολικού ωραρίου σε προκαθορισμένη ώρα που θα ανακοινωθεί εγκαίρως στις σχολικές μονάδες, θα ανοίξει η πρόσβαση σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν γραπτά 1 φορά στις δοθείσες ερωτήσεις εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου. Μετά την υποβολή των απαντήσεών τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν οποιαδήποτε απάντησή τους.
 • Β’ Φάση : (7 Μαρτίου 2020). Οι 100 μαθητές που θα σημειώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στην Α’ φάση, θα διαγωνιστούν γραπτά στον ημιτελικό το πρωί της 7ης Μαρτίου σε εξωτερικό χώρο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Οι 30 μαθητές που θα προκριθούν στην τελική φάση θα διαγωνιστούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας προφορικά ενώπιον κριτικής επιτροπής.
 • Θα απονεμηθούν 3 βραβεία. Οι σχολικές μονάδες, οι υπεύθυνοι καθηγητές και οι μαθητές που συμμετείχαν θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής.
 • Η μετακίνηση των μαθητών την ημέρα της τελικής φάσης του διαγωνισμού θα γίνει με την ευθύνη της εκάστοτε σχολικής μονάδας.
 • Κατά την έκτακτη αυτή προετοιμασία δεν επιβαρύνεται η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων αλλά αντίθετα εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό (μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Γλώσσας).
 • Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.
 • Ο διαγωνισμός δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. Μόνο οι μαθητές από γυμνάσια άλλων πόλεων που θα προκριθούν στην ημιτελική και τελική φάση του διαγωνισμού υποχρεούνται να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους.
 • Στον σχεδιασμό και τη διοργάνωση του διαγωνισμού προβλέπονται και διαδικασίες αποτίμησής του.

ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΒΡΑΒΕΙΑ

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις:

Α’ φάση (υποβολή συμμετοχών): 22 Οκτωβρίου – 22 Δεκεμβρίου 2019

Β’ φάση (γραπτή αξιολόγηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας): 3 Φεβρουαρίου 2020

Γ’ φάση (γραπτή αξιολόγηση): πρωί 7ης Μαρτίου 2020

Δ’ φάση (προφορική αξιολόγηση από κριτική επιτροπή): απόγευμα 7ης Μαρτίου 2020

Θα απονεμηθούν τρία (3) βραβεία για τους τρεις πρώτους νικητές. Συγκεκριμένα τα βραβεία θα είναι επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, λεξικά και τιμητικές πλακέτες.

Δεν θα υπάρξουν έσοδα για τους διοργανωτές (με εμπορία ή διαφήμιση).

Θα ζητηθεί Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα  την επιμέλεια του μαθητή ή της μαθήτριας ότι δέχεται να συμμετέχει στον εν λόγω διαγωνισμό.

Οι διοργανωτές θα διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Οι διαγωνιζόμενοι σε κάθε φάση του διαγωνισμού θα αξιολογηθούν ως προς

 • την  ικανότητά τους να συνδέουν σωστά τη σημασία, την «ακουστική εικόνα» (προφορά) αλλά και την οπτική εικόνα των λέξεων (ορθογραφία).
 • την ικανότητά να χρησιμοποιούν και να εντάσσουν σωστά τις λέξεις στο εκάστοτε επικοινωνιακό πλαίσιο.
 • την ικανότητα να αξιοποιούν γνώσεις από τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής για την πληρέστερη εξήγηση και κατανόηση γλωσσικών φαινομένων της νέας ελληνικής (π.χ. δάσυνση, νόμος της εκτάσεως εν συνθέσει).
 • τη γνώση βασικών μορφολογικών κανόνων της νέας ελληνικής.
 • τη γνώση του λεξιλογικού πλούτου της ελληνικής, τη δυνατότητα διάκρισης λεπτών σημασιολογικών διαφορών μεταξύ συνωνύμων λέξεων αλλά και την ικανότητά τους να συνειδητοποιήσουν τα διαφορετικά επικοινωνιακά αποτελέσματα στα οποία καταλήγει η κάθε γλωσσική επιλογή.
 • την ικανότητα να αναγνωρίζουν τους μηχανισμούς που διαθέτουν οι γλώσσες για την αφομοίωση των ξένων λέξεων. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Να σημειωθεί ότι τόσο η διαδικασία προετοιμασίας των μαθητών όσο και η συμμετοχή τους σε κάθε φάση προβλέπεται να χαρακτηρίζεται από παιγνιώδη και δημιουργικό χαρακτήρα. Σκοπός είναι οι μαθητές να ασχοληθούν με τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας σε ένα ευχάριστο και πρωτότυπο διδακτικό πλαίσιο, αντίστοιχο με το πνεύμα και τη φιλοσοφία ανάλογων διεθνών διαγωνισμών γλώσσας, όπως το Spelling bee. Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, τόσο κατά την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού σε ενδοσχολικό επίπεδο όσο και τις δύο επόμενες χρονιές διεξαγωγής του διασχολικού διαγωνισμού- η συμμετοχή των μαθητών ήταν  μεγάλη και ιδιαιτέρως ενθουσιώδης. Ιδιατέρως θετική υπήρξε επίσης η ανταπόκριση καθώς και τα σχόλια από τους συναδέλφους των σχολείων που συμμετείχαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα– ΑΡΙΣΤΕΙΑ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ και www.ziridis.gr

Φεβ
15
Σα
VIDEO POETICA 2020 – λογοτεχνικός διαγωνισμός
Φεβ 15 @ 22:45 – 23:45

Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός από το  Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου  Πρόσκληση για υποβολή ποιήματος, διηγήματος, νουβέλας και θεατρικού έργου. 

Έργα (ποιήματα, διηγήματα, νουβέλες και θεατρικά έργα) γίνονται δεκτά στα ελληνικά ή τα αγγλικά, από: Έλληνες Συγγραφείς από όλο τον κόσμο, χωρίς περιορισμό θέματος (συμπεριλαμβανομένου των Ελλήνων της διασποράς και των Ελληνοκυπρίων), ή Ξένους Συγγραφείς από όλο τον κόσμο, με έργο που να έχει σχέση με την Ελλάδα (π.χ. θέμα, μύθοι, ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία, τόποι, σύγχρονη ζωή κλπ). 

Υπάρχουν δύο κατηγορίες υποβολής έργων:

 1. Μεμονωμένα έργα που δεν έχουν εκδοθεί (ποίημα, διήγημα, νουβέλα, θεατρικό έργο).
 2. Βιβλία που έχουν εκδοθεί (ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, νουβέλα, θεατρικό έργο).

Μπορούν να υποβληθούν περισσότερα από ένα έργα ή βιβλία από κάθε δημιουργό (ή και εκδότη στην περίπτωση των βιβλίων). 

Hμερομηνίες υποβολής 

1η πρώιμη διορία: 30 Σεπτεμβρίου 2019

2η πρώιμη διορία: 30 Οκτωβρίου2019

3η πρώιμη διορία: 30 Νοεμβρίου 2019

Διορία: 30 Δεκεμβρίου 2019

Παράταση: 15 Ιανουαρίου 2020

Τελική υποβολή: 15 Φεβρουαρίου 2020 

Websites για πληροφορίες και υποβολή έργων:

www.londongreekfilmfestival.com & www.videopoetica.com 

Email: info@londongreekfilmfestival.com

Φεβ
21
Πα
Ολυμπιάδα Γνώσης επί Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων – Υποβολή συμμετοχής
Φεβ 21 @ 06:00 – 07:00

Στόχος της Ολυμπιάδας είναι η προώθηση της γνώσης στον τομέα των κινδύνων καθώς και των
σχετικών προληπτικών μέτρων. Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους/στις μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας έως 16 ετών και στο σύνολο των 26 κρατών – μελών της Συμφωνίας, ενώ θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στην Αγγλική γλώσσα μέσω της ιστοσελίδας http://www.besafenet.net
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από τις 15 Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 9.00 π.μ. (GMT) στην ιστοσελίδα http://www.besafenet.net

Tην Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 9.00 π.μ. (GMT) θα πραγματοποιηθεί Ολυμπιάδα Γνώσης επί Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων, υπό την αιγίδα της Ανοιχτής Μερικής Συμφωνίας για την Αντιμετώπιση Μεγάλων Καταστροφών του Συμβουλίου της Ευρώπης
(EUR-OPA), σε συνεργασία με τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό υπάρχουν στην ανωτέρω ιστοσελίδα. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους/τις ίδιες ή τη σχολική μονάδα. Τέλος, επισημαίνεται ότι για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων τους.

Φεβ
28
Πα
Ολυμπιάδα Γνώσης επί Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων
Φεβ 28 @ 06:00 – 07:00

Στόχος της Ολυμπιάδας είναι η προώθηση της γνώσης στον τομέα των κινδύνων καθώς και των
σχετικών προληπτικών μέτρων. Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους/στις μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας έως 16 ετών και στο σύνολο των 26 κρατών – μελών της Συμφωνίας, ενώ θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στην Αγγλική γλώσσα μέσω της ιστοσελίδας http://www.besafenet.net
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από τις 15 Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 9.00 π.μ. (GMT) στην ιστοσελίδα http://www.besafenet.net

Tην Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 9.00 π.μ. (GMT) θα πραγματοποιηθεί Ολυμπιάδα Γνώσης επί Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων, υπό την αιγίδα της Ανοιχτής Μερικής Συμφωνίας για την Αντιμετώπιση Μεγάλων Καταστροφών του Συμβουλίου της Ευρώπης
(EUR-OPA), σε συνεργασία με τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό υπάρχουν στην ανωτέρω ιστοσελίδα. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους/τις ίδιες ή τη σχολική μονάδα. Τέλος, επισημαίνεται ότι για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων τους.

Chicken Soup for the Soul: Listen to Your Dreams
Φεβ 28 @ 22:45 – 23:45

Οι εκδότες αναζητούν ιστορίες για τα όνειρα. Πρόκειται για μία σύνδεση με το υποσυνείδητο; Προλέγουν τα μελλούμενα – δυσοίωνα και ευοίωνα;

Διορία υποβολής: 28 Φεβρουαρίου 2020

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της λογοτεχνικής πρόσκλησης και στις αναλυτικές οδηγίες.

Μαρ
1
Κυ
Not of this World
Μαρ 1 @ 22:45 – 23:45

Για τα δύο παράλληλα θέματα: ‘What a Strange Question!’ και ‘Not of this World’, το περιοδικό δέχεται διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, φωτογραφίες και εικαστικά έργα.

Διορία: 1 Νοεμβρίου 2019 για το θέμα:  ‘What a Strange Question!’ και 1 Μαρτίου 2020 για το θέμα: ‘Not of this World’.

Έκταση: Ως 20 σελίδες για τα πεζά, μέχρι 3 ποιήματα

Αμοιβή: $10 – 25 για τα διηγήματα και τα εικαστικά έργα, $10 για τα ποιήματα

Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της λογοτεχνικής πρόσκλησης.

Μαρ
7
Σα
1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Γλώσσας – Ετυμολογίας – Ορθογραφίας – Δηλώσεις συμμετοχής – Γ’ φάση (γραπτή αξιολόγηση)
Μαρ 7 @ 09:00 – 12:00

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» προκηρύσσουν για τους μαθητές όλων των τύπων Γυμνασίωντης χώρας Διαγωνισμό Γλώσσας-Ετυμολογίας-Ορθογραφίας με τίτλο: «Παίζοντας με τις λέξεις» για το σχολικό έτος 2019-2020.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Με τον διαγωνισμό οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον πλούτο και την αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, να συνειδητοποιήσουν τη δυναμική εξέλιξή της και να μελετήσουν την αλληλεπίδραση των γλωσσών μεταξύ τους.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ-ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

 • Ορθογραφία – Σημασία λέξεων
 • Συνήθη λάθη
 • Δάνεια
 • Ομόηχες λέξεις
 • Παραγωγή- Σύνθεση
 • Ρήμα
 • Επίθετα – Επιρρήματα
 • Συνώνυμα- Αντώνυμα
 • Χρήση και αξιοποίηση ρητών-γνωμικών (αρχαία ελληνικά – λατινικά)
 • Μεταφορά – Κυριολεξία
 • Ομόρριζα
 • Ασκήσεις Rebus

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 • Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και των τριών τάξεων όλων των τύπων Γυμνασίων της χώρας.
 • Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές με ατομικές συμμετοχές. Ομαδικές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν.
 • Οι υπεύθυνοι καθηγητές θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής (θα αναρτηθεί στο www.ngzgym.com) στο gymnasio@ziridis.gr έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019.
 • Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση των μαθητών ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.
 • Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε τρεις (3) φάσεις :
 • Α’ Φάση : (3 Φεβρουαρίου 2020). Εντός σχολικού ωραρίου σε προκαθορισμένη ώρα που θα ανακοινωθεί εγκαίρως στις σχολικές μονάδες, θα ανοίξει η πρόσβαση σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν γραπτά 1 φορά στις δοθείσες ερωτήσεις εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου. Μετά την υποβολή των απαντήσεών τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν οποιαδήποτε απάντησή τους.
 • Β’ Φάση : (7 Μαρτίου 2020). Οι 100 μαθητές που θα σημειώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στην Α’ φάση, θα διαγωνιστούν γραπτά στον ημιτελικό το πρωί της 7ης Μαρτίου σε εξωτερικό χώρο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Οι 30 μαθητές που θα προκριθούν στην τελική φάση θα διαγωνιστούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας προφορικά ενώπιον κριτικής επιτροπής.
 • Θα απονεμηθούν 3 βραβεία. Οι σχολικές μονάδες, οι υπεύθυνοι καθηγητές και οι μαθητές που συμμετείχαν θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής.
 • Η μετακίνηση των μαθητών την ημέρα της τελικής φάσης του διαγωνισμού θα γίνει με την ευθύνη της εκάστοτε σχολικής μονάδας.
 • Κατά την έκτακτη αυτή προετοιμασία δεν επιβαρύνεται η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων αλλά αντίθετα εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό (μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Γλώσσας).
 • Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.
 • Ο διαγωνισμός δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. Μόνο οι μαθητές από γυμνάσια άλλων πόλεων που θα προκριθούν στην ημιτελική και τελική φάση του διαγωνισμού υποχρεούνται να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους.
 • Στον σχεδιασμό και τη διοργάνωση του διαγωνισμού προβλέπονται και διαδικασίες αποτίμησής του.

ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΒΡΑΒΕΙΑ

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις:

Α’ φάση (υποβολή συμμετοχών): 22 Οκτωβρίου – 22 Δεκεμβρίου 2019

Β’ φάση (γραπτή αξιολόγηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας): 3 Φεβρουαρίου 2020

Γ’ φάση (γραπτή αξιολόγηση): πρωί 7ης Μαρτίου 2020

Δ’ φάση (προφορική αξιολόγηση από κριτική επιτροπή): απόγευμα 7ης Μαρτίου 2020

Θα απονεμηθούν τρία (3) βραβεία για τους τρεις πρώτους νικητές. Συγκεκριμένα τα βραβεία θα είναι επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, λεξικά και τιμητικές πλακέτες.

Δεν θα υπάρξουν έσοδα για τους διοργανωτές (με εμπορία ή διαφήμιση).

Θα ζητηθεί Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα  την επιμέλεια του μαθητή ή της μαθήτριας ότι δέχεται να συμμετέχει στον εν λόγω διαγωνισμό.

Οι διοργανωτές θα διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Οι διαγωνιζόμενοι σε κάθε φάση του διαγωνισμού θα αξιολογηθούν ως προς

 • την  ικανότητά τους να συνδέουν σωστά τη σημασία, την «ακουστική εικόνα» (προφορά) αλλά και την οπτική εικόνα των λέξεων (ορθογραφία).
 • την ικανότητά να χρησιμοποιούν και να εντάσσουν σωστά τις λέξεις στο εκάστοτε επικοινωνιακό πλαίσιο.
 • την ικανότητα να αξιοποιούν γνώσεις από τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής για την πληρέστερη εξήγηση και κατανόηση γλωσσικών φαινομένων της νέας ελληνικής (π.χ. δάσυνση, νόμος της εκτάσεως εν συνθέσει).
 • τη γνώση βασικών μορφολογικών κανόνων της νέας ελληνικής.
 • τη γνώση του λεξιλογικού πλούτου της ελληνικής, τη δυνατότητα διάκρισης λεπτών σημασιολογικών διαφορών μεταξύ συνωνύμων λέξεων αλλά και την ικανότητά τους να συνειδητοποιήσουν τα διαφορετικά επικοινωνιακά αποτελέσματα στα οποία καταλήγει η κάθε γλωσσική επιλογή.
 • την ικανότητα να αναγνωρίζουν τους μηχανισμούς που διαθέτουν οι γλώσσες για την αφομοίωση των ξένων λέξεων. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Να σημειωθεί ότι τόσο η διαδικασία προετοιμασίας των μαθητών όσο και η συμμετοχή τους σε κάθε φάση προβλέπεται να χαρακτηρίζεται από παιγνιώδη και δημιουργικό χαρακτήρα. Σκοπός είναι οι μαθητές να ασχοληθούν με τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας σε ένα ευχάριστο και πρωτότυπο διδακτικό πλαίσιο, αντίστοιχο με το πνεύμα και τη φιλοσοφία ανάλογων διεθνών διαγωνισμών γλώσσας, όπως το Spelling bee. Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, τόσο κατά την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού σε ενδοσχολικό επίπεδο όσο και τις δύο επόμενες χρονιές διεξαγωγής του διασχολικού διαγωνισμού- η συμμετοχή των μαθητών ήταν  μεγάλη και ιδιαιτέρως ενθουσιώδης. Ιδιατέρως θετική υπήρξε επίσης η ανταπόκριση καθώς και τα σχόλια από τους συναδέλφους των σχολείων που συμμετείχαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα – ΑΡΙΣΤΕΙΑ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ και www.ziridis.gr

1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Γλώσσας – Ετυμολογίας – Ορθογραφίας – Δηλώσεις συμμετοχής – Δ’ φάση (προφορική αξιολόγηση)
Μαρ 7 @ 18:00 – 22:00

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» προκηρύσσουν για τους μαθητές όλων των τύπων Γυμνασίωντης χώρας Διαγωνισμό Γλώσσας-Ετυμολογίας-Ορθογραφίας με τίτλο: «Παίζοντας με τις λέξεις» για το σχολικό έτος 2019-2020.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Με τον διαγωνισμό οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον πλούτο και την αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, να συνειδητοποιήσουν τη δυναμική εξέλιξή της και να μελετήσουν την αλληλεπίδραση των γλωσσών μεταξύ τους.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ-ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

 • Ορθογραφία – Σημασία λέξεων
 • Συνήθη λάθη
 • Δάνεια
 • Ομόηχες λέξεις
 • Παραγωγή- Σύνθεση
 • Ρήμα
 • Επίθετα – Επιρρήματα
 • Συνώνυμα- Αντώνυμα
 • Χρήση και αξιοποίηση ρητών-γνωμικών (αρχαία ελληνικά – λατινικά)
 • Μεταφορά – Κυριολεξία
 • Ομόρριζα
 • Ασκήσεις Rebus

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 • Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και των τριών τάξεων όλων των τύπων Γυμνασίων της χώρας.
 • Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές με ατομικές συμμετοχές. Ομαδικές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν.
 • Οι υπεύθυνοι καθηγητές θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής (θα αναρτηθεί στο www.ngzgym.com) στο gymnasio@ziridis.gr έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019.
 • Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση των μαθητών ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.
 • Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε τρεις (3) φάσεις :
 • Α’ Φάση : (3 Φεβρουαρίου 2020). Εντός σχολικού ωραρίου σε προκαθορισμένη ώρα που θα ανακοινωθεί εγκαίρως στις σχολικές μονάδες, θα ανοίξει η πρόσβαση σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν γραπτά 1 φορά στις δοθείσες ερωτήσεις εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου. Μετά την υποβολή των απαντήσεών τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν οποιαδήποτε απάντησή τους.
 • Β’ Φάση : (7 Μαρτίου 2020). Οι 100 μαθητές που θα σημειώσουν την υψηλότερη βαθμολογία στην Α’ φάση, θα διαγωνιστούν γραπτά στον ημιτελικό το πρωί της 7ης Μαρτίου σε εξωτερικό χώρο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Οι 30 μαθητές που θα προκριθούν στην τελική φάση θα διαγωνιστούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας προφορικά ενώπιον κριτικής επιτροπής.
 • Θα απονεμηθούν 3 βραβεία. Οι σχολικές μονάδες, οι υπεύθυνοι καθηγητές και οι μαθητές που συμμετείχαν θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής.
 • Η μετακίνηση των μαθητών την ημέρα της τελικής φάσης του διαγωνισμού θα γίνει με την ευθύνη της εκάστοτε σχολικής μονάδας.
 • Κατά την έκτακτη αυτή προετοιμασία δεν επιβαρύνεται η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων αλλά αντίθετα εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό (μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Γλώσσας).
 • Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.
 • Ο διαγωνισμός δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. Μόνο οι μαθητές από γυμνάσια άλλων πόλεων που θα προκριθούν στην ημιτελική και τελική φάση του διαγωνισμού υποχρεούνται να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους.
 • Στον σχεδιασμό και τη διοργάνωση του διαγωνισμού προβλέπονται και διαδικασίες αποτίμησής του.

ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΒΡΑΒΕΙΑ

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις:

Α’ φάση (υποβολή συμμετοχών): 22 Οκτωβρίου – 22 Δεκεμβρίου 2019

Β’ φάση (γραπτή αξιολόγηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας): 3 Φεβρουαρίου 2020

Γ’ φάση (γραπτή αξιολόγηση): πρωί 7ης Μαρτίου 2020

Δ’ φάση (προφορική αξιολόγηση από κριτική επιτροπή): απόγευμα 7ης Μαρτίου 2020

Θα απονεμηθούν τρία (3) βραβεία για τους τρεις πρώτους νικητές. Συγκεκριμένα τα βραβεία θα είναι επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων, λεξικά και τιμητικές πλακέτες.

Δεν θα υπάρξουν έσοδα για τους διοργανωτές (με εμπορία ή διαφήμιση).

Θα ζητηθεί Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα  την επιμέλεια του μαθητή ή της μαθήτριας ότι δέχεται να συμμετέχει στον εν λόγω διαγωνισμό.

Οι διοργανωτές θα διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Οι διαγωνιζόμενοι σε κάθε φάση του διαγωνισμού θα αξιολογηθούν ως προς

 • την  ικανότητά τους να συνδέουν σωστά τη σημασία, την «ακουστική εικόνα» (προφορά) αλλά και την οπτική εικόνα των λέξεων (ορθογραφία).
 • την ικανότητά να χρησιμοποιούν και να εντάσσουν σωστά τις λέξεις στο εκάστοτε επικοινωνιακό πλαίσιο.
 • την ικανότητα να αξιοποιούν γνώσεις από τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής για την πληρέστερη εξήγηση και κατανόηση γλωσσικών φαινομένων της νέας ελληνικής (π.χ. δάσυνση, νόμος της εκτάσεως εν συνθέσει).
 • τη γνώση βασικών μορφολογικών κανόνων της νέας ελληνικής.
 • τη γνώση του λεξιλογικού πλούτου της ελληνικής, τη δυνατότητα διάκρισης λεπτών σημασιολογικών διαφορών μεταξύ συνωνύμων λέξεων αλλά και την ικανότητά τους να συνειδητοποιήσουν τα διαφορετικά επικοινωνιακά αποτελέσματα στα οποία καταλήγει η κάθε γλωσσική επιλογή.
 • την ικανότητα να αναγνωρίζουν τους μηχανισμούς που διαθέτουν οι γλώσσες για την αφομοίωση των ξένων λέξεων. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Να σημειωθεί ότι τόσο η διαδικασία προετοιμασίας των μαθητών όσο και η συμμετοχή τους σε κάθε φάση προβλέπεται να χαρακτηρίζεται από παιγνιώδη και δημιουργικό χαρακτήρα. Σκοπός είναι οι μαθητές να ασχοληθούν με τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας σε ένα ευχάριστο και πρωτότυπο διδακτικό πλαίσιο, αντίστοιχο με το πνεύμα και τη φιλοσοφία ανάλογων διεθνών διαγωνισμών γλώσσας, όπως το Spelling bee. Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, τόσο κατά την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού σε ενδοσχολικό επίπεδο όσο και τις δύο επόμενες χρονιές διεξαγωγής του διασχολικού διαγωνισμού- η συμμετοχή των μαθητών ήταν  μεγάλη και ιδιαιτέρως ενθουσιώδης. Ιδιατέρως θετική υπήρξε επίσης η ανταπόκριση καθώς και τα σχόλια από τους συναδέλφους των σχολείων που συμμετείχαν στους προηγούμενους διαγωνισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα – ΑΡΙΣΤΕΙΑ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ και www.ziridis.gr

Μαρ
20
Πα
Astro Pi Mission Zero 2019 – 2020
Μαρ 20 @ 22:45 – 23:45

Η δράση Mission Zero προσφέρει σε μαθητές και νέους την ευκαιρία να γράψουν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο θα εκτελεστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! Οι ομάδες γράφουν ένα απλό πρόγραμμα που εμφανίζει ένα μήνυμα στους αστροναύτες που βρίσκονται στο διαστημικό σκάφος. Δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό ή δεξιότητες προγραμματισμού. Όλα τα προγράμματα των συμμετεχόντων που ακολουθούν τους κανόνες θα εκτελεστούν εγγυημένα στο διάστημα. Θα λάβετε επίσης ένα ειδικό πιστοποιητικό που θα δείχνει πού ακριβώς βρισκόταν ο ΔΔΣ (ISS) κατά την εκτέλεση του προγράμματός σας!

Ποιος μπορεί να λάβει μέρος;

 • Άτομα ηλικίας 14 ετών ή νεότερα
 • Σε ομάδες των δύο εώς τεσσάρων ατόμων
 • Με την εποπτεία ενός δάσκαλου ή συμβούλου
 • Το 50% των μελών των ομάδων θα πρέπει να είναι πολίτες ενός κράτους μέλους ή ενός συνεργαζόμενου μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

 

Πώς να πάρετε μέρος:

 1. Οι εκπαιδευτικοί/σύμβουλοι εγγράφονται στο Mission Zero και λαμβάνουν έναν κωδικό τάξης
 2. Οι μαθητές ή οι νέοι ακολουθούν τα βήματα της δοκιμασίας Mission Zero και γράφουν τα προγράμματά τους
 3. Οι μαθητές ή νέοι χρησιμοποιούν τον κωδικό τάξης για να υποβάλουν τα προγράμματά τους

 Φέτος η ιστοσελίδα του διαγωνισμού διατίθεται και στα Ελληνικά, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν τις οδηγίες, τους όρους συμμετοχής, τις προγραμματιστικές προδιαγραφές και να παρέχουν το εκπαιδευτικό υλικό στα Ελληνικά από το σύνδεσμο:  https://astro-pi.org/el/missions/mission-zero, μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2019 οπότε και λήγει το πρόγραμμα με την υποβολή των προγραμμάτων σε Python.

Μαρ
27
Πα
«Σχολική Εφημερίδα- Σεβασμός στο ΟΛΛΑ Δικαίωμα» – Υποβολή των δράσεων
Μαρ 27 @ 22:45 – 23:45

O εν λόγω Διαγωνισμός, τον οποίο διοργανώνει το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Ορίζοντες», απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων (Ε΄ και Στ΄ τάξης), Γυμνασίων και Λυκείων (όλων των τύπων και όλων των τάξεων), καθώς και Σχολείων Ειδικής Αγωγής, όλης της χώρας.

Ο Διαγωνισμός αφορά στην έκδοση φύλλου σχολικής εφημερίδας αφιερωμένου στα Δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με τον όρο «σχολική εφημερίδα» εννοείται κάθε είδους έντυπη ή ψηφιακή εκδοτική προσπάθεια των μαθητών/-τριών.

Βασικός σκοπός της έκδοσης σχολικής εφημερίδας είναι η δημιουργία ενημερωμένων και ενεργών πολιτών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές/-τριες θα μάθουν να σκέφτονται κριτικά, να συνεργάζονται, να ερευνούν, να δημιουργούν. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέους τρόπους διδασκαλίας, ενώ ενισχύεται και η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, η εστίαση στη Δημοκρατία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής και στο έντονο ενδιαφέρον των μαθητών/-τριών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται τόσο στη Δημοκρατία, όσο και στην κοινωνική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης των δράσεων για την ενίσχυση μιας υγιούς, ανοικτής και ανεκτικής κοινωνίας.

Οι επιμέρους στόχοι του Μαθητικού Διαγωνισμού είναι: η πληροφόρηση και η ενεργοποίηση των μαθητών/-τριών σχετικά με τη δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, η προώθηση της ιδέας των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ευρύτερη κοινωνία, η δημιουργία ενεργών πολιτών, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η αναζήτηση πηγών γνώσης σε αυτήν, η ανάπτυξη των δημιουργικών και εκφραστικών ικανοτήτων των μαθητών/τριών, καθώς και της κριτικής τους σκέψης, η ανάπτυξη της συνεργατικότητας, η εξοικείωση των μαθητών/τριών με τα ποικίλα είδη του δημοσιογραφικού λόγου, καθώς και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητάς τους.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στις Συντακτικές Ομάδες των Σχολικών Εφημερίδων. Η Συντακτική Ομάδα είναι δυνατόν να αποτελείται από μαθητές/τριες του ίδιου τμήματος ή διαφορετικών τμημάτων, ενώ μπορεί να συμμετέχει επίσης ένας/μία ή περισσότεροι/ες εκπαιδευτικοί. Οι εργασίες που δημοσιεύονται μπορεί να είναι και ατομικές και ομαδικές.

Η μορφή της εφημερίδας μπορεί να είναι έντυπη ή ηλεκτρονική, με έκταση από 16 έως 20 φύλλα, ενώ το περιεχόμενο της εφημερίδας πρέπει να πραγματεύεται θέματα σχετικά με

α) τη δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη,

β) τα ανθρώπινα δικαιώματα,

γ) την πολυπολιτισμικότητα

δ) τον ρατσισμό και την ξενοφοβία,

ε) την ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση και την κοινωνία,

στ) τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δεν είναι υποχρεωτικό η εφημερίδα να καλύπτει και τους έξι θεματικούς άξονες, πρέπει όμως να πραγματεύεται τον πρώτο θεματικό άξονα και τουλάχιστον άλλον έναν από τους υπόλοιπους.

Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην εφημερίδα οι εξής στήλες: άρθρο, ρεπορτάζ/έρευνα, συνέντευξη, παρουσίαση/κριτική (εναλλακτικά: βιβλίου, ταινίας, θεατρικής παράστασης, εικαστικής δημιουργίας με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα), λογοτεχνικό κείμενο (π.χ. χρονογράφημα, ποίημα, διήγημα, μονόλογος), γελοιογραφία ή κόμικς, φωτογραφίες, εικαστικά έργα (π.χ. ζωγραφιά, σκίτσο), παιχνίδια (π.χ. σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, ακροστιχίδες). Τα έντυπα θα αξιολογηθούν με βάση τα εξής κριτήρια: δομή, πληρότητα περιεχομένου, ποικιλία της ύλης, αυθεντικότητα και πρωτοτυπία των εργασιών, ποιότητα του λόγου, εμφάνιση του εντύπου.
Για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (Π/θμια και Δ/θμια) θα δοθούν τα εξής βραβεία:

α) Καλύτερης εφημερίδας και

β) Καλύτερης επιλογής θεμάτων

Η απονομή των διακρίσεων θα γίνει κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης και τα βραβεία θα αφορούν την υποστήριξη των σχολείων με ψηφιακό υλικό, ενώ σε όλους τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες θα χορηγηθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.

Η δήλωση συμμετοχής των σχολικών μονάδων μπορεί να γίνει μέχρι και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, η υποβολή των δράσεων μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 ενώ η αξιολόγησή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020. Η τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2020.

Η έγκριση του εν λόγω Διαγωνισμού δίδεται για το σχολικό έτος 2019-2020, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Η γνωστοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού στα σχολεία να γίνει κατά τρόπο θεμιτό και πρόσφορο και στο ευρύτερο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και των μαθητριών και όχι με αποκλειστικό στόχο τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

2. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στον διαγωνισμό θα είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο/η καθένας/καθεμία, στην περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει, χωριστά τη δική του ατομική συμμετοχή (μετά την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων των συμμετεχόντων μαθητών/ συμμετεχουσών μαθητριών).

3. Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής των διοργανωτών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων/- ουσών και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/-ουσών, καθώς και των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

4. Δε θα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διαφήμιση προϊόντων/φορέων/ υπηρεσιών εντός του περιεχομένου του διαγωνισμού.

5. Δε θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον (μέσω εμπορίας ή διαφήμισης κ.τ.λ.), ενώ η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

6. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος.

Για περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τον Διαγωνισμό μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Σωματείου «Ορίζοντες»: http://www.horizontes4all.org.gr .

Μαρ
31
Τρ
4ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» – Τελική υποβολή
Μαρ 31 @ 22:45 – 23:45

 (προτεινόμενοι) Θεματικοί άξονες προγράμματος – διαγωνισμού

 • Η ιστορία του Πόντου.
 • Η καθημερινότητα στον κόσμο: ήθη, έθιμα, τραγούδια, ενδυμασίες, διατροφή.
 • Η ποντιακή διάλεκτος.
 • Οι ποντιακές κοινότητες ανά τον κόσμο.
 • Η Παναγία Σουμελά και τα μοναστήρια του Πόντου.
 • Ο Πόντος μέσα από εικόνες και κείμενα.
 • Η συμβολή των Ποντίων στην ανάπτυξη της Ελλάδας.
 • Οι πρόσφυγες Πόντιοι του προηγούμενου αιώνα και το προσφυγικό πρόβλημα σήμερα.
 • Οι Έλληνες του Πόντου σήμερα

Κατηγορίες δημιουργιών των μαθητών:

 • Διήγημα, μυθιστόρημα
 • Παραμύθι
 • Ποίημα
 • Μουσική σύνθεση (μουσική σύνθεση ή ολοκληρωμένο τραγούδι ή μελοποίηση γνωστού ποιήματος, στη νεοελληνική γλώσσα ή στην ποντιακή διάλεκτο)
 • Εικαστικό έργο (ζωγραφιά, αφίσα, σκίτσο)
 • Ταινία μικρού μήκους (μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ)
 • Σχολική εφημερίδα
 • Ιστοσελίδα ή blog
 • Project

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:

Ομάδες μαθητών της πρωτοβάθμιας (όλων των τάξεων των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλων των τάξεων) δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων της Ελλάδας και της Ομογένειας (ελληνικά σχολεία ή μεμονωμένα τμήματα που λειτουργούν σε χώρες του εξωτερικού).

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος:

 • ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου
 • μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου
 • μια ομάδα μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου
 • ένας μεμονωμένος μαθητής (ή μαθήτρια)
 • δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες

Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου 2019 και λήγει στις 31 Μαρτίου του 2020.

Τον Μάιο του 2020 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και οι καλύτερες μαθητικές δημιουργίες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση (που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ ή στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας).

Πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή όσα σχολεία ενδιαφέρονται;

Τα σχολεία που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής με ένα απλό email στο pontosedu@gmail.com ως τις 20  Δεκεμβρίου  2019. Θα λάβουν πίσω το λινκ μιας ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας. Άλλη προϋπόθεση, είναι η εξασφάλιση της έγγραφης συγκατάθεσης των γονέων των μαθητών που αφορά στη συμμετοχή στον διαγωνισμό αλλά και στην ανάρτηση των μαθητικών δημιουργιών στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού. Ακόμη η Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού θεωρεί ιδανική συνθήκη τη σύμπραξη σχολικών μονάδων από την Ελλάδα και την Ομογένεια με σκοπό τη συνεργασία, την επαφή του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την από κοινού υποβολή δημιουργιών. Οι συμπράξεις και οι συνεργασίες είναι όχι απλά θεμιτές, αλλά κρίνεται ότι πρέπει να αποτελούν στόχο και επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων.

Σε ποιες ώρες του ωρολόγιου προγράμματος μπορούν να υλοποιηθούν σχετικές δράσεις;

Ο διαγωνισμός προσφέρεται για διαθεματική αξιοποίηση σε όλα σχεδόν τα γνωστικά αντικείμενα. Στο μάθημα της ιστορίας (αρχαίοι αποικισμοί, βυζάντιο και νεότερη ιστορία), στα γλωσσικά μαθήματα των δύο βαθμίδων (ο Πόντος στη λογοτεχνία, εξέλιξη της γλώσσας, διάλεκτοι), στη φυσική αγωγή (ποντιακοί χοροί), στα εικαστικά (εικαστικές δημιουργίες), στη μουσική (ποντιακά τραγούδια), στην Πληροφορική (συγκέντρωση πληροφοριών από το διαδίκτυο, δημιουργία παρουσιάσεων, δημιουργία ιστότοπου κλπ). Οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν, θα μπορούσαν να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα για τον Πόντο (στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης ή διαθεματικά σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα) ή να υλοποιήσουν μεμονωμένες δράσεις (για παράδειγμα: γνωρίζω τους ποντιακούς χορούς, μαθαίνω την ποντιακή κουζίνα, η ποντιακή γλώσσα και η σχέση της με τα αρχαία ελληνικά κλπ).

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις ή τεχνικά χαρακτηριστικά για τις μαθητικές δημιουργίες;

1. Η χρονική διάρκεια για την ταινία μικρού μήκους είναι μέχρι 10 λεπτά και σ’ αυτή  δεν περιλαμβάνονται οι τίτλοι αρχής και τέλους. Σε περίπτωση που η γλώσσα της ταινίας ή του ντοκιμαντέρ είναι η ποντιακή διάλεκτος, θα υπάρχουν και υπότιτλοι στη νεοελληνική.

2. Για να γίνει δεκτή μια ταινία στην κατηγορία ντοκιμαντέρ, είναι απαραίτητο να μην είναι μόνο μια ψηφιακή αφήγηση (φωτογραφίες, αποσπάσματα βίντεο, μαθητές αφηγητές) αλλά να περιλαμβάνει έρευνα, συνεντεύξεις, επαφή με ιστορικά αρχεία κλπ.

3.Διήγημα, μυθιστόρημα, χωρίς περιορισμό στις λέξεις. Σε περίπτωση που είναι γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο, θα υπάρχει και μεταφορά στη νεοελληνική.

4.Παραμύθι, χωρίς περιορισμό στις λέξεις, εικονογραφημένο ή μη. Σε περίπτωση που είναι γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο, θα υπάρχει και μεταφορά στη νεοελληνική.

5.Ποίημα, χωρίς περιορισμό στις λέξεις. Σε περίπτωση που είναι γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο, θα υπάρχει και μεταφορά στη νεοελληνική.

6.Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: μουσική σύνθεση ή ολοκληρωμένο τραγούδι, δηλαδή μουσική σύνθεση και στίχοι ή απλώς μελοποίηση γνωστού ποιήματος. Σε περίπτωση που είναι γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο, θα υπάρχει και μεταφορά στη νεοελληνική.

7.Αφίσα, χωρίς περιορισμό στο μέγεθος.

8.Ζωγραφιά, χωρίς περιορισμό στο μέγεθος, με οποιαδήποτε τεχνική ή υλικό.

9.Σκίτσο, χωρίς περιορισμό στο μέγεθος.

10.Σχολική εφημερίδα (τουλάχιστον 8 σελίδες)

11.Project (στην κατηγορία αυτή οι όποιες μαθητικές δημιουργίες θα συνοδεύονται με ένα αρχείο που θα περιγράφει το project, τη φιλοσοφία του, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, την ακολουθούμενη μεθοδολογία, τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, τα αποτελέσματα, τη διάχυση στο σχολείο και την τοπική κοινωνία κλπ)

Πώς θα υποβληθούν οι μαθητικές δημιουργίες;

ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά.

Οι συμμετέχοντες θα στείλουν ηλεκτρονικά ως τις 31 Μαρτίου 2020 (στο pontosedu@gmail.com) :

 • διαβιβαστικό του σχολείου (σε word) όπου θα αναγράφονται οι μαθητικές δημιουργίες που υποβάλλονται καθώς και αναλυτικά στοιχεία των συμμετεχόντων για ΚΑΘΕ κατηγορία (οι διοργανωτές θα προωθήσουν στα σχολεία πρότυπο έντυπο διαβιβαστικού)
 • βεβαίωση της σχολικής μονάδας ότι διατηρεί στο αρχείο της τα έντυπα έγγραφης συγκατάθεσης των γονέων (τα έντυπα θα προωθηθούν από τους διοργανωτές στα σχολεία μετά την εγγραφή τους στον διαγωνισμό)
 • τις μαθητικές δημιουργίες (τα μεγάλα αρχεία που ξεπερνούν το 1Mb θα στέλνονται μέσω wetransfer, drobox κλπ).

Ειδικότερα για τις ταινίες, οι δημιουργοί θα αναρτήσουν στο διαδίκτυο τις ταινίες τους και θα αποστείλουν στους διοργανωτές ΜΟΝΟ το λινκ αυτής της ανάρτησης. Παρακαλούμε τα αρχεία που θα υποβάλλονται να περιλαμβάνουν στην ονομασία τους με κεφαλαία γράμματα πρώτα την κατηγορία (π.χ. ΠΟΙΗΜΑ) και μετά το όνομα του σχολείου
Παράδειγμα: ΔΙΗΓΗΜΑ_ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 25ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ_Γ ΤΑΞΗ

Στην τελική εκδήλωση βράβευσης, θα υπάρχουν ξεχωριστά βραβεία για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ανά κατηγορία δημιουργίας (ποίηση, λογοτεχνία, ταινία κλπ). Τα βραβεία δεν είναι χρηματικά, αλλά έντυποι έπαινοι.

Ποιοι θα αξιολογήσουν τα μαθητικά έργα;

Οι επιτροπές που θα αξιολογήσουν τα έργα ανά κατηγορία, θα οριστούν από τους φορείς που συνδιοργανώνουν τον διαγωνισμό. Θα δοθούν ξεχωριστά βραβεία για κάθε κατηγορία του διαγωνισμού και για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ενώ ο αριθμός των βραβείων ανά κατηγορία εξαρτάται από την κρίση της επιτροπής αξιολόγησης.

Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί όροι που πρέπει να προσέξουν οι σχολικές μονάδες;

Εκτός από την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την αυτονόητη υποχρέωση των συμμετεχόντων να υποβάλλουν αυθεντικά έργα που δεν αποτελούν προϊόν αντιγραφής, δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί.

Μια σχολική μονάδα μπορεί να συμμετάσχει με όσα έργα επιθυμεί και σε όσες κατηγορίες επιλέξει. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν και εκπρόθεσμες δημιουργίες του προηγούμενου σχολικού έτους, δημιουργίες δηλαδή που ολοκληρώθηκαν μετά τις ημερομηνίες λήξης του περσινού προγράμματος. Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, έχουν δικαίωμα να αναρτήσουν τις όποιες δημιουργίες τους στο διαδίκτυο ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους. Διευκρινίζουμε ακόμη ότι για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση των γονέων των μαθητών. Τα έντυπα της έγγραφης συγκατάθεσης (που θα λάβουν τα σχολεία μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους τους) δε θα σταλούν στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού, αλλά θα διατηρηθούν στο αρχείο των σχολείων, ενώ στην Οργανωτική Επιτροπή θα σταλεί μόνο σκαναρισμένη βεβαίωση της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας για τη διατήρηση αυτών των εγκρίσεων στο αρχείο του σχολείου. Τέλος, αν οι δημιουργίες είναι οπτικοακουστικές, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί υλικό άλλων δημιουργών χωρίς την άδειά τους ή την άδεια της ΑΕΠΙ. Σημειώνουμε τέλος ότι βεβαιώσεις συμμετοχής (ψηφιακές) θα λάβουν όλοι οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και επαίνους συμμετοχής (ψηφιακούς) όλοι οι μαθητές.

Ενστάσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ από τις σχολικές μονάδες (τα όργανα διοίκησής τους) και μπορούν να αναφέρονται ΜΟΝΟ σε παραβίαση όρων της παρούσας προκήρυξης και όχι στα αποτελέσματα της επιτροπής αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών. Η επιτροπή αξιολόγησης δε θα συντάξει περιγραφικές εκθέσεις αξιολόγησης για κάθε μαθητική δημιουργία ούτε θα ανακοινώσει αξιολογική κατάταξη όλων των μαθητικών δημιουργιών.

Σημειώνεται τέλος ότι:

α) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική και δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση  για τους/τις μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο

β) Τα κριτήρια αξιολόγησης των έργων αφορούν:
-στη συνάφεια των μαθητικών δημιουργιών με το θέμα του διαγωνισμού
-στην αρτιότητα των μαθητικών έργων
-στα μηνύματα των δημιουργών
-στην πρωτοτυπία
-στην τήρηση των ειδικών όρων της παρούσας προκήρυξης
-στη συμμετοχή των μαθητών
-στην ποιότητα του υποβληθέντος έργου: εικαστική (για τα εικαστικά έργα) ή φιλολογική (για τα λογοτεχνικά έργα) ή οπτικοακουστική (για τις ταινίες, τις μουσικές συνθέσεις και τις ψηφιακές δημιουργίες)

γ) Η επιτροπή αξιολόγησης των έργων θα περιλαμβάνει: μουσικούς (του Μουσικού Σχολείου Σερρών), φιλολόγους (του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών), εκπαιδευτικούς πληροφορικής (της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, του 4ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Σερρών), εκπαιδευτικούς με εμπειρία στην κινηματογραφική παιδεία (του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ.), εικαστικούς (του Εικαστικού Εργαστηρίου ΑΡΤΙΟ Σερρών και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών), στελέχη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και εκπαιδευτικοί του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και της Εύξεινου Λέσχης Ποντίων Σερρών.  Η ακριβής σύνθεση θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες τον Μάρτιο του 2020.

δ) Οι φορείς  διοργάνωσης αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού.

ε) Ο προτεινόμενος διαγωνισμός δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων,  καθώς και με τη διάθεση, δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεως υλικού (εντύπου και μη).

στ) Δεν θα υπάρξουν έσοδα για τους  φορείς που προκηρύσσουν τον διαγωνισμό ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ζ) Στην ιστοσελίδα του προγράμματος θα δημοσιευτούν μόνο τα διακριθέντα έργα των μαθητών/-τριών από τους φορείς διοργάνωσης του διαγωνισμού

Απρ
3
Πα
6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.) – Υποβολή εργασιών
Απρ 3 @ 22:45 – Απρ 5 @ 23:45

Σε πορεία προετοιμασίας βρίσκεται το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 5 Απριλίου 2020, στο Ηράκλειο της Κρήτης (Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου), με κεντρικό θέμα: «Επικοινωνία, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα».

Βασικός σκοπός του Συνεδρίου είναι η κριτική διερεύνηση και ο επιστημονικός διάλογος γύρω από τις επίκαιρες εξελίξεις στον χώρο της πληροφόρησης, της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, με κεντρικό άξονα αναφοράς τη λειτουργία τους πρωτίστως στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και ευρύτερα στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην οικονομία και στην πολιτική. Η προσυνεδριακή εργασία βρίσκεται στη φάση της υποβολής και της αξιολόγησης των περιλήψεων και των κειμένων των εισηγητών.

Έναρξη υποβολής περιλήψεων: 15 Σεπτεμβρίου 2019
Λήξη υποβολής περιλήψεων: 30 Νοεμβρίου 2019
Λήξη υποβολής πλήρων εργασιών προς βράβευση: 20 Δεκεμβρίου 2019
Ενημέρωση αποδοχής περιλήψεων και συμμετοχή: έως 10 Ιανουαρίου 2020
Υλοποίηση Συνεδρίου: 3-5 Απριλίου 2020

Διεύθυνση επικοινωνίας για θέματα σχετικά με την υποβολή εργασιών: johntzortzakis@gmail.com


Όσοι και όσες επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο Συνέδριο με εισήγηση, θεματικό συμπόσιο, αναρτημένη ανακοίνωση ή εργαστήριο θα πρέπει να αποστείλετε περίληψη της εργασίας σας αποκλειστικά μέσω της φόρμας που βρίσκεται στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας: http://www.iake.gr/index.php/6o-synedrio/ypovoli-perilipseon-6o-synedrio


Το κόστος συμμετοχής με εισήγηση – ανακοίνωση στο συνέδριο, καταβάλλεται αμέσως μετά την ενημέρωση για την έγκριση της περίληψης των εισηγητών και είναι 50 (*) ευρώ για κάθε εισηγητή.
Καλύπτονται:

 • ο φάκελος του συνεδρίου, το βιβλίο περιλήψεων, τα ηλεκτρονικά πρακτικά του συνεδρίου, καφές κ.α. κατά τα διαλείμματα
 • η συμμετοχή του κάθε εισηγητή σε δύο το πολύ εισηγήσεις/ ανακοινώσεις, είτε ως πρώτος είτε ως δεύτερος ή τρίτος εισηγητής

Δεν γίνονται δεκτές εργασίες με περισσότερους από τρεις εισηγητές

(*) Η απλή παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι δωρεάν. Με κόστος εγγραφής 10 ευρώ, παρέχονται: Φάκελος του Συνεδρίου, ψηφιακό βιβλίο περιλήψεων, βεβαίωση παρακολούθησης και καφές κατά τα διαλείμματα. Η συμμετοχή των εισηγητών που είναι μέλη της επιτροπής κριτών είναι 40 Ε

Απρ
26
Κυ
Cineμάθεια 2019-2020 – Τελική υποβολή
Απρ 26 @ 22:45 – 23:45

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ CINEμάθειαΣε εξέλιξη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά το κινηματογραφικό μαθητικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Cineμάθεια.

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑΛ, Εσπερινών Γυμνασίων & Λυκείων, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και ΣΔΕ. Οι δημιουργικές ομάδες μαθητών με τους συντονιστές καθηγητές – τριες καλούνται να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation ή video clip πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας, διάρκειας 5-10 λεπτών (περιλαμβανομένων των τίτλων).

Το θέμα του Φεστιβάλ φέτος είναι: «Μια ιστορία εμπνευσμένη από ένα ποίημα, τραγούδι, διήγημα, παραμύθι ή θρύλο…».

Ειδικά για τα ντοκιμαντέρ υπάρχει εναλλακτικά και το θέμα: «Κεντώντας το δέντρο της Μνήμης…». Οι θεματικές επιλογές θα πρέπει να εμπνέονται από τη ζωή στα νησιά του Αιγαίου, αναφορικά με το παρελθόν ή το παρόν, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, τις κοινωνικές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις κοινότητές τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την επισυναπτόμενη αίτηση συμμετοχής στο Φεστιβάλ, ηλεκτρονικά (ypsd@dide.chi.sch.gr) μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και να την αποστείλουν, ακολούθως υπηρεσιακά, στη Δ.Δ.Ε. Χίου στην ταχυδρομική διεύθυνση: Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου (υπόψη Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων) Πολυτεχνείου 13 – 82100 Χίος,

Οι ταινίες των μαθητικών ομάδων με τη συνοδευτική τους αφίσα, στην περίπτωση συμμετοχής και στο διαγωνισμό αφίσας, θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Παρασκευή 26 Απριλίου 2020.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Χίου.

1.Βραβεία θα απονεμηθούν στις τρεις καλύτερες ταινίες κάθε κατηγορίας, καθώς και στις καλύτερες ερμηνείες αγοριού και κοριτσιού των ταινιών μυθοπλασίας. Η απονομή λοιπών βραβείων (σεναρίου, σκηνοθεσίας, μοντάζ, φωτογραφίας, κ. τ. λ.) και ειδικών διακρίσεων επαφίεται, κατ ́ έτος, στην εκτίμηση των Κριτικών Επιτροπών. Επίσης, απονέμονται 3 βραβεία για τις καλύτερες συνοδευτικές αφίσες των ταινιών (ανά κατηγορία: Γυμνασίων, Λυκείων), οπότε οι ενδιαφερόμενες -και για αυτόν το διαγωνισμό- μαθητικές ομάδες θα πρέπει μαζί με την ταινία τους να αποστείλουν και την αφίσα της, σε ηλεκτρονικό αρχείο , αλλά και εκτυπωμένη σε 2 αντίγραφα, μεγέθους Α3.
2. Για τις σχολικές ομάδες που θα τιμηθούν με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία τους το έπαθλο θα είναι μία ψηφιακή βιντεοκάμερα με τη συνοδευτική της κάρτα μνήμης, εφόσον, βέβαια, σε κάθε κατηγορία (μυθοπλασία/ντοκιμαντέρ, Γυμνασίων και Λυκείων) θα διαγωνίζονται δεκαπέντε -τουλάχιστον- μαθητικές ταινίες».
3. Σε όλες τις βραβευθείσες ταινίες θα απονεμηθούν επιλεγμένα βιβλία και σε όλα τα μέλη των ομάδων, θα επιδοθεί ή θα αποσταλεί, επίσης, το ονομαστικό, τιμητικό αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής τους στο Φεστιβάλ «CINEμάθεια, 2019-2020».
4. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί-συντονιστές των μαθητικών ομάδων μπορούν να καταθέσουν την παραπάνω αίτηση συμμετοχής στο Φεστιβάλ, ηλεκτρονικά (ypsd@dide.chi.sch.gr) μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και να την αποστείλουν, ακολούθως, υπηρεσιακά, στη Δ. Δ. Εκπ/σης Χίου, στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση:

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου
Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων (υπόψη: Σ. Τσιροπινά)
Καλουτά 2
82131 Χίος
(* Εφόσον η αίτηση είναι ψηφιακά υπογεγραμμένη από το Δ/ντή-Δ/ντρια του σχολείου, δεν είναι απαραίτητο
να σταλεί και ταχυδρομικά) Κάθε σχολείο μπορεί να αποστείλει μέχρι δύο ταινίες.

5. Οι ολοκληρωμένες ταινίες των μαθητικών ομάδων με τη συνοδευτική τους αφίσα –εφόσον, βέβαια, οι ομάδες επιθυμούν να συμμετάσχουν και στο διαγωνισμό αφίσας- θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου 2020, με τη μορφή ψηφιακού αρχείου (mp4 ή mov ή avi, με μέγιστη ανάλυση 1920Χ1080, ρυθμό καρέ 25 fps, μέγιστο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 25 Μbps και στερεοφωνικό ήχο), χρησιμοποιώντας κάποια κατάλληλη διαδικτυακή υπηρεσία και, ακολούθως, να αποσταλούν σε DVD (2 αντίγραφα), με συστημένη επιστολή ή
courier, στην προαναφερθείσα διεύθυνση του συντονιστικού φορέα τού Φεστιβάλ.
6. Στην ταινία, εκτός από τον τίτλο της και την αναγραφή όλων των συντελεστών της, θα πρέπει να περιληφθεί (κατά προτίμηση, στο τέλος της), το λογότυπο, η επωνυμία του γενικού προγράμματος, ο τίτλος του ετήσιου θέματος και ο φορέας οργάνωσής του, όπως στο παράδειγμα που ακολουθεί:

«CINEμάθεια, 2019-2020»

ΔΙΑΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Δ. Ε.

ΒΟΡΕΙΟΥ και ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΘΕΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ:

« Ένα ποίημα, τραγούδι, διήγημα, παραμύθι, θρύλος ή φωτογραφία που μάς εμπνέει…»

ΘΕΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:

«…“Κεντώντας” το δέντρο της Μνήμης ή της Ευαισθησίας»

(ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑΤΑ, ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΑΥΤΟ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΡΓΑΣΘΕΙ Η ΟΜΑΔΑ)

7. Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, η οποία θα ορισθεί μετά την ολοκλήρωση τής διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής, θα αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με την τήρηση των ημερομηνιών της υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής και της αποστολής των ταινιών, την τήρηση, επίσης, των όρων συμμετοχής, ως προς το θέμα, τη διάρκεια των ταινιών και τους λοιπούς όρους συμμετοχής, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με τα τεχνικά θέματα της προβολής των ταινιών, την επιλογή χώρου παρουσίασης, την
οργάνωσης του Φεστιβάλ και την αθλοθέτησης των βραβείων του, με την εξεύρεση χορηγών. Επίσης, διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ. Δ. Ε. Χίου, θα γίνεται η ενημέρωση για πιθανές συναντήσεις ή σεμινάρια, στο πλαίσιο του προγράμματος «CINEμάθεια, 2019-2020…» ή και για άλλα ζητήματα που, ενδεχομένως, θα προκύψουν, κατά την εξέλιξη του Προγράμματος-Φεστιβάλ.
8. Οι μαθητικές ταινίες, καθώς και οι συνοδευτικές αφίσες τους, θα κριθούν από Επιτροπές εγνωσμένου κύρους (επταμελής Επιτροπή για τις ταινίες, και πενταμελής για τις συνοδευτικές αφίσες), των οποίων η τελική σύνθεση θα δημοσιοποιηθεί μετά την κατάθεση των ταινιών και πριν από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.
9. Ενδεικτικά ονόματα καλλιτεχνών, παιδαγωγών ή καθηγητών Πανεπιστημίου, οι οποίοι υπήρξαν μέλη Κριτικών Επιτροπών, τα προηγούμενα χρόνια: Δήμος Αβδελιώδης (σκηνοθέτης), Μαρία Βασιλάκη (τ. σύμβουλος φιλολόγων), Παντελής Θαλασσινός (τραγουδιστής-τραγουδοποιός), Βασίλης Κατσικονούρης (θεατρικός συγγραφέας), Μαρία Κουφοπούλου (δημιουργός ντοκιμαντέρ-δ/ντρια διεθνών σχέσεων ΕΡΤ), Κατερίνα Κρις
(συγγραφέας-εικονογράφος) Παναγιώτης Κυριακουλάκος (Πανεπιστημιακός, Τμ. Μηχαν. Σχεδίασης Σύρου, Παν. Αιγαίου), Φίλιππος Μανδηλαράς, (συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας), Υρώ Μανέ (ηθοποιός), Πάρις Ξυνταριανός (σχεδιαστής-steet artist), Γιώργος Παναγιωτάκης (συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας), Γιάννης Σκοπετέας (Πανεπιστημιακός, Τμ. Πολιτισμ. Τεχνολογίας-Επικοινωνίας Μυτιλήνης, Παν. Αιγαίου), Δέσποινα Τομαζάνη (ηθοποιός-συγγραφέας), Μαρία Τσιμά (ηθοποιός-συγγραφέας-αναπλ. δ/ντρια Κ.Θ.Β.Ελλάδος),
Μικέλα Χαρτουλάρη (δημοσιογράφος-κριτικός λογοτεχνίας), αλλά και άλλοι καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι ή παιδαγωγοί οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο νησί της Χίου: Μίτσυ Ακογιούνογλου, μουσικός, Έλενα Καλογρίδου, σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ, Έλενα Μαργαριτίδη, διευθύντρια φωτογραφίας, Όλγα Λεοντιάδου, σκηνογράφος, Θοδωρής Πυλιώτης, δημοσιογράφος, Γιάννης Τζούμας, δημοσιογράφος, Αγγέλα Τσιμπιρλού, μαέστρος κ. ά.
10. Τέλος, τονίζεται ότι οι ταινίες (και οι συνοδευτικές τους αφίσες) είναι απαραίτητο να αποτελούν καρπό μαθητικής δημιουργίας, ατομικής ή συλλογικής, υπό την αποκλειστική καθοδήγηση των συντονιστών εκπαιδευτικών κάθε ομάδας. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι οι ταινίες των οποίων τα επιμέρους πεδία (ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ/ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΟΝΤΑΖ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΠΟΔΟΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ) φέρουν την αποκλειστική υπογραφή εκπαιδευτικών της ομάδας, είναι δυνατό να περιληφθούν στο Φεστιβάλ, χωρίς όμως να μπορούν να διαγωνιστούν με τις λοιπές ταινίες στα συγκεκριμένα πεδία. Κάθε συμμετοχή για να θεωρηθεί μαθητική εργασία, που θα διαγωνισθεί ως τέτοια, θα πρέπει να έχει αναληφθεί από μαθητές, ατομικά ή συλλογικά, σε
τέσσερα (4), τουλάχιστον, από τα προαναφερθέντα πεδία. Οι τεχνικές ατέλειες δεν αποτελούν κριτήριο αποκλεισμού μιας ταινίας, παρά μόνον αν καθιστούν εμφανώς προβληματική την παρακολούθησή της. Ωστόσο, ταινίες που επικοινωνούν ρατσιστικά ή φασιστικά μηνύματα θα αποκλείονται.
Το Φεστιβάλ «CINEμάθεια, 2019-2020» θα διεξαχθεί το τριήμερο 26, 27, 28 Ιουνίου 2020, σε δημόσιο χώρο, ο οποίος θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρακολούθησή του και από μαθητικές ομάδες των νησιών του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου.

Στην περίπτωση αυτή, η μετακίνηση και διαμονή των ομάδων αυτών θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το δημόσιο. Για τη μετακίνηση των μαθητών που θα συμμετάσχουν ισχύουν οι διατάξεις της υπ ́αριθμ. 33120/ΓΔ4/28-02-2017 (Β ́ 681) Υ.Α. με θέμα «Εκδρομές-Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας».
Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και προαιρετική.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΙΟΥ

Μαΐ
10
Κυ
2ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ» 2019
Μαΐ 10 @ 22:45 – 23:45

i-createΗ Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. διοργανώνουν το 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, να δημιουργήσουν σε μια από τις πιο κάτω κατηγορίες, αξιοποιώντας επιλεγμένα τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ. Η αξιοποίηση των επιλεγμένων τεκμηρίων στη μαθητική δημιουργία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

 • Ταινία μέγιστης διάρκειας 30 λεπτών
 • Ταινία μικρού μήκους (μέγιστης διάρκειας 10 λεπτών)

Το σχολικό έτος 2019-20, οι θεματικές θα είναι:

 • Η Ελληνική Επανάσταση του 1821
 • Κατοχή – Εθνική Αντίσταση
 • Δικτατορία των Συνταγματαρχών/17 Νοέμβρη 1973
 • Περιβάλλον – Αειφορία
 • Μετανάστευση – Προσφυγικό
 • Ισότητα των φύλων

Όροι και οδηγίες συμμετοχής

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα γίνει μέσω φόρμας συμμετοχής στον δικτυακό τόπο μαθητικής δημιουργίας www.i-create.gr. Μετά τη συμπλήρωση της φόρμας θα αποσταλούν σε όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον οδηγίες για να κατεβάσουν σε επεξεργάσιμη μορφή τα επιλεγμένα τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Είναι απαραίτητη στους τίτλους τέλους η αναγραφή των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν.

Τα παραδοτέα θα υποβάλλονται μέσω του αποθετήριου της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης Φωτόδεντρο/I-create.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τα παραδοτέα ορίζεται η 10/5/2020.

Πληροφορίες αναφορικά με ειδικότερες προδιαγραφές για τη δημιουργία video θα βρείτε στον δικτυακό τόπο www.i-create.gr.

Οι συμμετέχοντες/ουσες, με τη δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό, παρέχουν στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την ΕΡΤ Α.Ε. την αποκλειστική και για απεριόριστο χρόνο άδεια εκμετάλλευσης των συμμετοχών που θα διακριθούν μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης, διαδικτύου και με κάθε άλλο τρόπο.

Ο διαγωνισμός δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων, δεν θα υπάρξουν έσοδα για τους φορείς που προκηρύσσουν τον διαγωνισμό ή για άλλους, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία, διαφήμιση, κ.λ.π.) και η συμμετοχή των μαθητών/-τριών σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού είναι δωρεάν.

Κατά την αξιολόγηση των ταινιών θα ληφθούν υπόψη:

 • Ο βαθμός εμπλοκής των μαθητών στην ιδέα, στην έρευνα, στο σενάριο, στην παραγωγή και υλοποίηση της ταινίας
 • Η πρωτοτυπία και εκφραστικότητα στην ιδέα και υλοποίηση της ταινίας
 • Η δημιουργική αξιοποίηση του αρχειακού υλικού που παραχωρείται από το Αρχείο της ΕΡΤ
 • Η συνάφεια με την επιλεχθείσα θεματική κατηγορία
 • Η τήρηση του χρονικού περιορισμού της διάρκειας της ταινίας (στην κάθε κατηγορία)
 • Η προσπάθεια για οικονομία στην ανάπτυξη (διάρθρωση ) του θέματος και η επίτευξη αισθητικού αποτελέσματος.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση προσκόμιση Υπεύθυνης Δήλωσης από τον ασκούντα την επιμέλεια του μαθητή/της μαθήτριας, ότι δέχεται ο μαθητής/η μαθήτρια να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, να λάβει μέρος ως ηθοποιός στο ψηφιακό τέχνημα και να δημοσιευτεί το έργο του σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, ότι θα γίνεται χρήση του έργου μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ότι συμφωνεί με τους όρους της προκήρυξης, καθώς επίσης και ότι δέχεται να φωτογραφηθεί/μαγνητοσκοπηθεί στην εκδήλωση βράβευσης. Τα έντυπα της έγγραφης συγκατάθεσης θα διατηρηθούν στο αρχείο των σχολείων.

Τονίζεται ότι το δικαίωμα χρήσης μουσικής στις ταινίες υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα του/της δημιουργού. Παρακαλούμε ενημερωθείτε εδώ για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της προσωπικότητας στο πλαίσιο των Διαγωνισμών του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων προσωπικότητας, είναι απαραίτητες:

 • Η αναγραφή, στους τίτλους τέλους, των πηγών του αρχειακού υλικού της ΕΡΤ (τίτλος τεκμηρίου & δημιουργός), καθώς και η αναγραφή των πηγών οποιουδήποτε άλλου (αρχειακού) υλικού που χρησιμοποιήθηκε (φωτογραφίες, βίντεο, αποσπάσματα ταινιών, προσωπικά αρχεία, κλπ) για την υλοποίηση της ταινίας.
 • Η αναγραφή των ονομάτων και των ιδιοτήτων συνεντευξιαζόμενων προσώπων κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στην ταινία.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει τη ρητή και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του διαγωνισμού.

Βράβευση

Τα έπαθλα διάκρισης (τρία από κάθε κατηγορία και εκπαιδευτική βαθμίδα) θα οριστούν από την οργανωτική επιτροπή και θα απονεμηθούν κατόπιν αξιολόγησης των συμμετοχών από επταμελή διεπιστημονική κριτική επιτροπή.

Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2019-2020.

Οι βραβευμένες μαθητικές ταινίες θα προβληθούν από τις πλατφόρμες της ΕΡΤ στο πλαίσιο ειδικής σειράς εκπομπών, θα αναρτηθούν στους διαδικτυακούς τόπους της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Αρχείου της ΕΡΤ και θα πάρουν τη Σφραγίδα Ποιότητας «i-create».

Επικοινωνία

Άλκηστις Πουλοπούλου, τηλ. 210 3443042, apoulopoulou(ΣΤΟ)minedu.gov.gr

Λαμπρινή Μίχου, τηλ. 210 344 2764, lmichou(ΣΤΟ)minedu.gov.gr

Ιούν
13
Σα
1o Πανελλήνιος Νησιωτικός Διαγωνισμός «Πάμε Λιμάνι»
Ιούν 13 @ 22:45 – 23:45

Ο Οργανισμός Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδας (Ο.Η.Σ.Ε.) και ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα των, Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείου Τουρισμού και Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συνδιοργανώνουν τον 1ο Πανελλήνιο Νησιωτικό Σχολικό Διαγωνισμό με τίτλο «Πάμε Λιμάνι» και θέμα τα ηλεκτρικά σκάφη & πλοία. Οι αγωνιστικές φάσεις του Διαγωνισμού θα διεξαχθούν σε λιμάνια ανά την Ελλάδα και ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του υπολογίζεται σε 9 μήνες, και πιο συγκεκριμένα από τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 13 Ιουνίου 2020.

Η ιδέα του Διαγωνισμού στηρίζεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλεκτρικών σκαφών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της διάδοσης της τεχνολογίας αυτής.

Ο Διαγωνισμός,

απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ & Ναυτικών Λυκείων) από 13 έως 18 ετών που φοιτούν σε Περιφέρειες της νησιωτικής Ελλάδας και νομούς της ηπειρωτικής χώρας στους οποίους ανήκουν νησιά, όπως οι Περιφέρειες Πειραιά και Νήσων, Βόρειου Αιγαίου, Νότιου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας (Νομός Εύβοιας, Σκύρος), Θεσσαλίας (Νόμος Μαγνησίας, Σκιάθος), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Νομός Έβρου, Σαμοθράκη, Νομός Καβάλας, Θάσος) και υλοποιείται στις παρακάτω φάσεις ανά την Ελλάδα:

 • Δήλωση συμμετοχής
 • Έναρξη διαγωνισμού
 • Προημιτελικοί
 • Ημιτελικοί
 • Συναρμολόγηση σκάφους
 • Τεχνικός έλεγχος
 • Τελικός