Calendar

Μαρ
21
Πε
Wikimedia CEE Spring 2019
Μαρ 21 @ 00:01 – Μαΐ 31 @ 01:01

Ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου το Wikimedia CEE Spring 2019μια διεθνής εκδήλωση/διαγωνισμός που οργανώνεται από Βικιπαιδιστές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να δημιουργηθούν λήμματα για τις συμμετέχουσες χώρες της περιοχής στις Βικιπαίδειες στις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει από 21 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2019 με έμφαση στη σύνταξη λημμάτων για την ιστορία, τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τις προσωπικότητες από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Για κάθε χώρα θα απονεμηθούν έπαθλα συνολικής αξίας 400 €.

Το ελληνικό σκέλος διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από το Wikimedia User Group Greece. Αναλυτικές λεπτομέρειες υπάρχουν στη σελίδα Βικιπαίδεια:Wikimedia Άνοιξη ΚΑΕ 2019.

Μαΐ
1
Τε
Wiki Loves Earth 2019 – Ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού
Μαΐ 1 @ 00:00 – Μαΐ 31 @ 23:59

Wiki Loves EarthΤο Wiki Loves Earth είναι διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα ανεβάσουν τις φωτογραφίες με ελεύθερη άδεια χρήσης στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Συμμετοχή

Στον διαγωνισμό «Wiki Loves Earth» μπορεί να συμμετάσχει  ο καθένας και η καθεμία. Για να λάβετε μέρος, θα πρέπει να εγγραφείτε στο Wikimedia Commons – ένα εγχείρημα αδελφικό της Wikipedia – να βρείτε στον κατάλογο των τοποθεσιών ένα μέρος που είναι κοντά σε εσάς ή που σας ενδιαφέρει, να τραβήξετε μια φωτογραφία και να να ανεβάσετε τις φωτογραφίες στο Wikimedia Commons. Οι φωτογραφίες που θα ανεβάσετε θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι δικές σας δημιουργίες και όχι τρίτων.

Όροι συμμετοχής

 1. Μπορείτε να υποβάλετε φωτογραφίες που τραβήξατε πρόσφατα ή που έχετε τραβήξει κατά το παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι φωτογραφίες πρέπει να ανεβούν κατά τη διάρκεια της περιόδου του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αρχίζει την 1η Μαΐου 2019 (00:01 ώρα Ελλάδας) και λήγει την 31η Μαΐου 2019 (23:59 ώρα Ελλάδας).
 2. Όλες οι συμμετοχές πρέπει να είναι πρωτότυπες φωτογραφίες που υποβάλλονται από τον ίδιο τον δημιουργό τους. Φωτογραφίες που υποβάλλονται από οποιοδήποτε άλλο άτομο εκτός από τον φωτογράφο (ακόμη και με την άδειά του) δεν γίνονται δεκτές.
 3. Στον διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας και η καθεμία, εκτός από τα μέλη του WMUG Ελλάδας και τα μέλη της κριτικής επιτροπής.
 4. Οι φωτογραφίες πρέπει να δημοσιευτούν με ελεύθερη άδεια χρήσης, κατά προτίμηση υπό τους όρους της άδειας CC BY-SA.
 5. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει όσες φωτογραφίες και από όσους τόπους επιθυμεί.
 6. Κάθε φωτογραφία πρέπει να απεικονίζει μια συγκεκριμένη φυσική προστατευόμενη περιοχή από τον σχετικό κατάλογο περιοχών. Επιτρέπεται και η υποβολή φωτογραφιών αξιόλογων αντιπροσωπευτικών ειδών (ζώα, φυτά κ.λπ.) που τραβήχτηκαν σε επιλέξιμη περιοχή, αρκεί το είδος και η περιοχή να έχει ταυτοποιηθεί σωστά.
 7. Η κάθε φωτογραφία θα πρέπει να έχει ανάλυση τουλάχιστον 2 megapixels. Επιτρέπεται η συμμετοχή φωτογραφιών τραβηγμένων με ασπρόμαυρο φιλμ ή σκαναρισμένων φωτογραφιών (για παλαιότερες φωτογραφίες τραβηγμένες με φιλμ και εφόσον έχουν σκαναριστεί με την αντίστοιχη ανάλυση).
 8. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει υποχρεωτικά, στις προτιμήσεις  του λογαριασμού του στο Wikimedia Commons, να δηλώσει μια ενεργή διεύθυνση email  και να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα λήψης email, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί του σε περίπτωση που κερδίσει βραβείο.
 9. Η παραλαβή των χρηματικών ή/και άλλων βραβείων μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2019.

Οι καλύτερες φωτογραφίες θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουλίου 2019. Κάθε φωτογραφία θα κριθεί με βάση την τεχνική αρτιότητά της, την αξία της όσον αφορά τον τόπο ή το αντικείμενο του περιβάλλοντος το οποίο αποτυπώνει/αναδεικνύει, και την αξία της για την εικονογράφηση λημμάτων στην Βικιπαίδεια. Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει το φθινόπωρο του 2019.

Μετά την ανάδειξη των πρώτων θέσεων στον ελληνικό διαγωνισμό, οι νικήτριες φωτογραφίες θα προωθηθούν στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος του Wiki Loves Earth.

Μαΐ
20
Δε
Διαγωνισμός Μαντινάδας 2019
Μαΐ 20 @ 22:45 – 23:45

Ο Σύλλογος «Ακαπνίστας» στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Κρήτη αγαπά τη ζωή – 2019» που οργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, προκηρύσσει διαγωνισμό μαντινάδας με θέμα την πρόληψη τεσσάρων κινδύνων που ταλανίζουν καθημερινά την Κρήτη. Πρόκειται για τα τροχαία δυστυχήματα, την υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών από παιδιά και εφήβους, την οπλοφορία και την άσκοπη οπλοχρησία και τέλος το παθητικό κάπνισμα.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να γίνουν κατανοητές οι τραγικές επιπτώσεις από:

 • την μη τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας (παραβίαση σηματοδότη, προτεραιότητας, ορίου ταχύτητας, κλπ.),
 • την ανεξέλεγκτη διάθεση οινοπνευματωδών σε ανήλικους (τόσο από την οικογένεια όσο και στο πλαίσιο εκδηλώσεων και σχολικών δραστηριοτήτων)
 • την επικινδυνότητα της άσκοπης οπλοχρησίας (σε κάθε είδους δημόσιες ή ιδιωτικές εκδηλώσεις) και
 • τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους στην υγεία των μη καπνιστών – ιδίως σε εγκύους, παιδιά, ασθματικούς, άτομα με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα), άτομα με σοβαρές αναπηρίες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κλπ.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και τόπου διαμονής, εκτός από τα μέλη της κριτικής επιτροπής και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Ακαπνίστας».
2. Για καθένα από τα τέσσερα παραπάνω θέματα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να στείλουν τουλάχιστον μία (1) πρωτότυπη και αδημοσίευτη μαντινάδα, γραμμένη κατά προτίμηση στην Κρητική ντοπιολαλιά.
Οι μαντινάδες θα πρέπει να αποσταλούν με τα πλήρη στοιχεία του/της μαντιναδολόγου (Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο) με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση akapnistas[a]gmail.com (προτιμάται) ή
με μήνυμα στο Facebook στη σελίδα Ακαπνίστας (@akapnistas) ή
με απλό ταχυδρομείο στη διεύθυνση: Ακαπνίστας, φρ/δι Συλλόγου Ορίζοντας Μανουσογιαννάκηδων 17, 73136 Χανιά. Θα αποσταλεί ηλεκτρονική επιβεβαίωση παραλαβής. Οι μαντινάδες δεν επιστρέφονται.
3. Θα αξιολογηθούν όλες οι μαντινάδες που θα παραληφθούν μέχρι τις 20 Μαΐου 2019.
4. Κάθε μαντινάδα θα παίρνει ένα κωδικό και θα αποστέλλεται στην Κριτική Επιτροπή για το αδιάβλητο του Διαγωνισμού.
5. Οι μαντινάδες θα κατηγοριοποιηθούν σε ένα από τα παραπάνω τέσσερα θέματα ακόμη και αν αναφέρονται ταυτόχρονα σε περισσότερα από αυτά.
6. Η μαντινάδα που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε κατηγορία θα λάβει βραβείο ενώ θα δοθούν και έπαινοι. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 30 Ιουνίου στα Χανιά (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου) στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης «Η Κρήτη αγαπά τη ζωή» που θα περιλαμβάνει και συναυλία παραδοσιακής μουσικής με το συγκρότημα του Ross Daly.

Μαΐ
24
Πα
Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα βαρυτικά κύματα: Από τη μεγάλη έκρηξη στις μαύρες τρύπες @ Αίθουσα τελετών Α.Π.Θ.
Μαΐ 24 @ 19:00 – 21:00

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας της αίθουσας, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με δελτία ελεύθερης εισόδου, τα οποία θα αρχίσουν να διανέμονται στο φουαγιέ της Αίθουσας Τελετών του ΑΠΘ (όπου θα γίνει η ομιλία) από τις 17:30 της ίδιας ημέρας (κάθε άτομο μπορεί να λαμβάνει δύο δελτία). Παρακαλούμε για έγκαιρη προσέλευση (θα τηρηθεί η σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων)!

Πληροφορίες συμμετοχής: http://www.astro.auth.gr

Μαΐ
30
Πε
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής. 3η Ανακοίνωση.
Μαΐ 30 @ 14:00 – 15:00

Λογότυπος ΠΕΚΑΠΗ Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) και το Παράρτημα Π.Ε.ΚΑ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑ.ΜΑΚ. και το Τμήμα Πληροφορικής του Α.Π.Θ., διοργανώνουν το:

 
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικήςμε θέμα:
«Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». 
Το συνέδριο θα διεξαχθεί από 4 έως 6 Οκτωβρίου 2019
στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
 

Αντικείμενο

Σκοπός του συνεδρίου είναι να προσφέρει ένα δημόσιο βήμα ώστε να αναδειχθούν και συζητηθούν όλα τα θέματα σε σχέση με τη διδασκαλία και τη διδακτική της Πληροφορικής και αφορούν:

 • τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση
 • τις καινοτόμες διδακτικές μεθοδολογίες και τεχνικές που προωθούν νέες αντιλήψεις για την εκπαίδευση γενικότερα και
 • το ψηφιακό και πληροφορικό γραμματισμό εκπαιδευτικών και μαθητών.

 

Θεματικές ενότητες

Το συνέδριο εστιάζει στις παρακάτω θεματικές ενότητες, χωρίς να αποκλείει και άλλες σχετικές πάντα με τον γενικότερο τίτλο του:

 • Ο ρόλος του Καθηγητή Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
 • Διδακτική της Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
 • Προγράμματα Σπουδών Πληροφορικής
 • Επιμόρφωση Καθηγητών Πληροφορικής
 • Το Σχολικό Εργαστήριο Πληροφορικής και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
 • Διδακτική του Προγραμματισμού και της Αλγοριθμικής, Εκπαιδευτικά Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα
 • Διδακτική αξιοποίηση σύγχρονων Υπηρεσιών Διαδικτύου και Κοινωνικής Δικτύωσης
 • Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), Ανοιχτό Υλικό και  Ανοικτοί Ψηφιακοί Εκπαιδευτικοί Πόροι
 • Εκπαιδευτικό Λογισμικό
 • Ηλεκτρονική Μάθηση
 • Εκπαιδευτική Ρομποτική
 • Εκπαίδευση Ενηλίκων
 • Θέματα Ασφάλειας και Χρήσης του Διαδικτύου

Σε ποιους απευθύνεται

 • Καθηγητές Πληροφορικής
 • Στελέχη της Εκπαίδευσης
 • Φοιτητές και Σπουδαστές Πληροφορικής
 • Επιστήμονες και Ερευνητές με ενδιαφέρον για την Πληροφορική και τις Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση

Δραστηριότητες – Εργασίες

 • Κεντρικές ομιλίες
 • Συνεδρίες στρογγυλής τράπεζας
 • Παρουσίαση εισηγήσεων και ανακοινώσεων
 • Εργαστηριακές παρουσιάσεις
 • Συνεδρίες εκπαιδευτικών σεναρίων

Στο συνέδριο μπορούν να υποβληθούν τέσσερις κατηγορίες εργασιών:

 • Ερευνητικές εργασίες (8 – 10 σελίδες)
 • Πλήρεις εισηγήσεις (6 – 8 σελίδες)
 • Σύντομες ανακοινώσεις  (4 – 6 σελίδες)
 • Εργαστηριακές παρουσιάσεις (2 – 4 σελίδες)
 • Εκπαιδευτικά σενάρια (2 – 4 σελίδες)

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο υποβολής των εργασιών θα δοθούν κατά την 2η Ανακοίνωση του συνεδρίου.

Σημαντικές Ημερομηνίες

 • 2η Ανακοίνωση
30 Απριλίου 2019
 • Έναρξη υποβολής εργασιών
10 Μαΐου 2019
 • 3η Ανακοίνωση
30 Μαΐου 2019
 • Λήξη υποβολής εργασιών
30 Ιουλίου 2019
 • 4η Ανακοίνωση
31 Ιουλίου 2019
 • Ενημέρωση αποδοχής εργασιών
1 Σεπτεμβρίου 2019
 • Έναρξη εγγραφών
10 Σεπτεμβρίου 2019
 • 5η Ανακοίνωση
20 Σεπτεμβρίου 2019
 • Υποβολή εργασιών για πρακτικά
30 Σεπτεμβρίου 2019
 • Ανακοίνωση προγράμματος
1 Οκτωβρίου 2019
 • Διεξαγωγή συνεδρίου
4 – 6 Οκτωβρίου 2019

Επικοινωνία

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 211-8508075, στην ιστοσελίδα http://synedrio.pekap.gr και στο email synedrio@pekap.gr.

38ος Πανελλήνιος/66ος Πανευρωπαϊκός Μαθητικός Διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Σχολείων
Μαΐ 30 @ 14:00 – 15:00

christian wiediger from unsplashΌπως κάθε χρόνο, διοργανώνεται και αυτή τη χρονιά ο Πανελλήνιος/Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός της Επιτροπής Europe at School που απευθύνεται σε μαθητές/-τριες Ε’ και Στ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων και όλων των τάξεων Γυμνασίων και Λυκείων, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Ελλάδας, δηλαδή και σε σχολεία όπου φοιτούν παιδιά ομογενών. Το γενικό θέμα για το 2019 είναι:

«Ο πολιτισμός ως πεδίο συμφιλίωσης και αποδοχής της ετερότητας των λαών: Πώς οι λαοί έρχονται κοντά μέσω της πολιτιστικής και πολιτισμικής ανταλλαγής, δημιουργίας και έκφρασης [προφορική και γραπτή λαϊκή λογοτεχνία, παραδοσιακή και σύγχρονη τέχνη, μουσική, χορός]».

Στόχος του Διαγωνισμού είναι αφενός η δραστηριοποίηση των μαθητών/-τριών και η ανάδειξη των ικανοτήτων τους και αφετέρου η συμβολή στη διαμόρφωση της συνείδησης του ευρωπαίου πολίτη.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε με γραπτό δοκίμιο, ή λογοτεχνικό κείμενο, ή ταινία μικρού μήκους [ DVD], ή μουσικό κομμάτι [CD], ή παρουσίαση ppt, ή ζωγραφική, ή ψηφιδωτό κ.λ.π.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές πρέπει να επιλέξουν ένα είδος έργου, είτε το γραπτό, είτε την καλλιτεχνική εργασία.

2. Σε κάθε εργασία πρέπει να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα:

Α) το όνομα και το επώνυμο του μαθητή

Β) το όνομα του πατέρα και της μητέρας (και το πατρικό της επώνυμο)

Γ) χρονολογία γέννησης του μαθητή και τάξη, στην οποία φοιτά

Δ) διεύθυνση & Ονομασία Σχολείου, τηλέφωνο/ φαξ και ηλεκτρονική διεύθυνση.

Ε) διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο / φαξ ή και ηλεκτρονική διεύθυνση

ΣΤ) Πιστοποιήσεις γνώσης ξένων γλωσσών[για τους μαθητές Λυκείων]

Ζ) Ημερομηνία αποστολής του έργου.

Τα ανωτέρω στοιχεία είναι υποχρεωτικά.

Σε περίπτωση ελλιπών στοιχείων η εργασία δεν θα αξιολογηθεί.

3. Τα παραπάνω στοιχεία αναγράφονται στο επάνω αριστερό μέρος της πρώτης σελίδας των γραπτών εργασιών ή στο πίσω μέρος των καλλιτεχνικών εργασιών. Ο τίτλος των καλλιτεχνικών εργασιών αναγράφεται στο εμπρόσθιο μέρος.

4. Οι γραπτές εργασίες πρέπει να είναι δακτυλογραφημένες ή χειρόγραφες σε κόλλες Α4 συρραμμένες : Α) Παραγωγή γραπτού λόγου 200- 300 λέξεις [Γυμνάσιο] ή 350 – 500 λέξεις [Λύκειο], Β) Διήγημα έως 5 σελίδες σε Times New roman 12, διάστιχο 1,5. Γ) Ποίημα έως 50 στίχους. Δ) Μουσικό κομμάτι 3΄ Ε) Ταινία μικρού μήκους 8΄- 10΄ [σε μορφή βίντεο].

5. Οι καλλιτεχνικές εργασίες πρέπει να είναι πίνακες σε χοντρό χαρτί σχεδίου [ανεξαρτήτως μεγέθους]

6. Η συμμετοχή είναι προαιρετική και οι εργασίες μπορούν να πραγματοποιούνται στο σχολείο ή στο σπίτι.

7. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, τις οποίες οφείλουν να αναφέρουν στη βιβλιογραφία.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Οι Διευθυντές των σχολείων συγκεντρώνουν και αποστέλλουν τις εργασίες των μαθητών τους στη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών (ΖΑΛΟΓΓΟΥ 10Α, Τ.Κ. 10678 ΑΘΗΝΑ υπόψη κ. ΧΡ. ΚΟΛΛΟΚΑ).

2. Στον φάκελο αποστολής εσωκλείουν έγγραφο με τον αριθμό των έργων, το ονοματεπώνυμο των υπευθύνων εκπαιδευτικών και τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου.

3. Σε κάθε έργο σημειώνεται ότι πρόκειται όντως για έργο του μαθητή, ο οποίος το υποβάλλει, καθώς και το όνομα του Υπεύθυνου Εκπαιδευτικού, με σφραγίδα του σχολείου και υπογραφή του Διευθυντή.

4. Οι εργασίες πρέπει να αποσταλούν μέχρι 30 Μαΐου 2019.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Τα βραβεία θα απονεμηθούν από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων, σε 100 περίπου μαθητές που θα διακριθούν, σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Οι διακριθέντες θα κληθούν να παρευρεθούν, εφόσον αυτό τους είναι δυνατό, στην τελετή απονομής στην Αθήνα. Τα έξοδα μετακίνησης-διαμονής θα βαρύνουν τους ίδιους.

Περίπου 10 μαθητές ΓΕΛ/ ΤΕΕ από τους βραβευμένους, θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συναντήσεις νέων, που έχουν αντίστοιχα βραβευθεί στη χώρα τους. Η επιλογή τους θα γίνει κατά αξιολογική σειρά, με πιστοποιημένη γνώση της Αγγλικής , Γαλλικής ή Γερμανικής γλώσσας.

Η φιλοξενία στις ευρωπαϊκές πόλεις θα είναι δωρεάν, οι γονείς επιβαρύνονται μόνο με τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα σχολεία, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, περίπου στις αρχές Οκτωβρίου 2019.

Οι Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα λάβουν σχετικό έπαινο.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν στο e-mail της AEDE ή στα τηλέφωνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών : 210 38 13 229 και 211 720 8363.

Chicken Soup for the Soul – The Forgiveness Fix
Μαΐ 30 @ 22:45 – 23:45

Για αυτήν την ανθολογία το περιοδικό αναζητά ιστορίες σχετικές με τη συγχώρεση. Προτεινόμενοι θεματικοί άξονες: 

 • Λαμβάνοντας την απόφαση για συγχώρεση.
 • Μπορεί να αποκατασταθεί μια σχέση μετά τη συγχώρεση;
 • Η συγχώρεση μπορεί να οδηγήσει στην εξιλέωση;

Διορία υποβολών: 30 Μαίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της προκήρυξης.

Μαΐ
31
Πα
Astro Pi – Mission Space Lab 2018 – 2019: Υποβολή γραπτής επιστημονικής αναφοράς
Μαΐ 31 @ 00:00 – 23:00

Ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου και ο φετεινός διαγωνισμός Astro Pi – Mission Space Lab για το 2018 – 2019. Απευθύνεται σε νεαρούς και νεαρές μέχρι και 19 ετών και τους προσφέρει την ευκαιρία να προτείνουν επιστημονικά πειράματα προς εκτέλεση από το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Η αποστολή των συμμετεχόντων συμπεριλαμβάνει να σχεδιάσουν ένα πείραμα (διορία υποβολής 29 Οκτωβρίου 2018) και αν αυτό επιλεγεί, θα παραλάβουν στην επόμενη φάση στα μέσα Νοέμβρη 2018 υπολογιστικό εξοπλισμό (Astro Pi) ώστε να αναπτύξουν και να τεστάρουν το σχετικό προγραμματιστικό κώδικα σε Python (διορία υποβολής ολοκληρωμένου προγραμματιστικού κώδικα 6 Φεβρουαρίου 2019). Τα καλύτερα πειράματα, με τους αρτιότερους προγραμματιστικούς κώδικες θα επιλεχτούν για μεταφόρτωση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα λάβουν τρεις ώρες χρόνο εκτέλεσης (όσο διαρκούν δύο τροχιές) κατά τις 10 Μαίου 2019. Τελικοί νικητές θα είναι αυτοί που θα γράψουν τις πληρέστερες αναφορές (διορία 31 Μαίου 2019) βάσει των επιστημονικών δεδομένων που θα συγκεντρωθούν.

Αναλυτικές πληροφορίες συμμετοχής στο Astro Pi – Mission Space Lab 2018 – 2019 μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: https://astro-pi.org/missions/space-lab ενώ στον ακόλουθο σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

7ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη
Μαΐ 31 @ 14:00 – 15:00

Λογότυπος Καίτη ΛασκαρίδηΤο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκηρύσσει τον 7ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Καίτης Λασκαρίδη, για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, περιόδου 2018 – 2019.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ενισχύσει την αυτοέκφραση των εφήβων και να υποστηρίξει το μάθημα της Λογοτεχνίας και της Έκθεσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Προθεσμία υποβολής: 31η Μαΐου 2019.

Τα κείμενα, που θα κατατεθούν, πρέπει απαραιτήτως:

 • Να είναι αδημοσίευτα.
 • Να μην υπερβαίνουν τις 2.500 λέξεις.
 • Να είναι δακτυλογραφημένα με γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος στοιχείων 12, διάστιχο 1,5.
 • Να αποσταλούν σε οχτώ (8) αντίγραφα.
 • Να αποσταλούν και σε ηλεκτρονική μορφή (1 CD).

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σχετική προκήρυξη.

«Κάνε μια ευχή», είπε ο μαγικός καθρέφτης (3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού) – αποτελέσματα
Μαΐ 31 @ 14:00 – 15:00

 Ο εν λόγω διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της χώρας και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει, να αφυπνίσει, να δημιουργήσει νέους αναγνώστες και νέες αναγνώστριες, να εμπνεύσει νέους και νέες δημιουργούς μέσα από τα μονοπάτια των παραμυθιών, της κριτικής σκέψης, της αφήγησης, της δημιουργικής γραφής και της εικονογράφησης.

Τα παιδιά που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό καλούνται να δημιουργήσουν συγγραφικές ομάδες 3 τουλάχιστον ατόμων. Στη συνέχεια, δουλεύοντας ομαδικά και συνεργατικά θα έχουν τη δυνατότητα να στοχαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και τελικά να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις, τα όνειρα, τις ελπίδες, τις προσδοκίες, ακόμα και τους φόβους τους μέσα από πρωτότυπες παραμυθιακές ιστορίες.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού είναι το ακόλουθο:

30-11-2018 έως 31-3-2019 συγγραφή παραμυθιών και υποβολή των κειμένων.

1-4-2018 έως 15-5-2019 αξιολόγηση των υποβληθέντων παραμυθιών.

31-5-2018 ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Στον διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές μόνο ομαδικές συμμετοχές (οι ομάδες δύνανται να αποτελούνται από 3 ή περισσότερα παιδιά, χωρίς περιορισμό στον μέγιστο αριθμό), που θα υποβληθούν αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση diagonismosparamythiou@gmail.com μέχρι και την Κυριακή 31-3-2019. Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού είναι οι ακόλουθες:

 • Η έκταση του παραμυθιού δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τις 1000 λέξεις (για μαθητές/ήτριες Δημοτικού Σχολείου) και τις 600 λέξεις (για μαθητές/ήτριες Νηπιαγωγείου).
 • Κάθε συμμετοχή θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diagonismosparamythiou@gmail.com και θα περιλαμβάνει:
 • Το κείμενο του παραμυθιού σε αρχείο Word, σελίδα A4, 1 διάστιχο, κανονικά περιθώρια, γραμματοσειρά Bookman old style, μέγεθος 12.
 • Προαιρετικά 1 έως και 3 ζωγραφιές, που θα υποβληθούν σε αρχείο jpg και ξεχωριστά από το κείμενο.
 • Συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται στο τέλος του εγγράφου.
 • Ο τίτλος του παραμυθιού «‘Κάνε μια ευχή’, είπε ο μαγικός καθρέφτης» δύναται να εμπλουτιστεί με υπότιτλο ελεύθερης έμπνευσης.
 • Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι τέσσερις και αφορούν:
  1. Μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου
  2. Μαθητές και μαθήτριες Α’ & Β’ τάξης Δημοτικού Σχολείου
 • Μαθητές και μαθήτριες Γ’ & Δ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου
 1. Μαθητές και μαθήτριες Ε’ & Στ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου
 • Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να υποβάλει το μέγιστο δύο συμμετοχές σε κάθε κατηγορία.
 • Όλες οι μαθητικές ομάδες που θα συμμετάσχουν θα λάβουν έπαινο.
 • Τα παραμύθια που θα διακριθούν θα εκδοθούν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε μορφή ψηφιακού βιβλίου (e-book) με ISBN και ελεύθερη πρόσβαση.
 • Η αξιολόγηση των παραμυθιών θα γίνει με διαδικασία ανώνυμης κρίσης και για τη διασφάλισή της δεν επιτρέπεται η κοινοποίηση των υποβληθέντων κειμένων, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη της εκπαίδευσης, αφηγήτριες παραμυθιών και συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των παραμυθιών αφορούν:

 • Την πρωτοτυπία του παραμυθιού
 • Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού:(έναρξη και κλείσιμο, εισαγωγή ηρώων/ίδων, εξέλιξη και πλοκή, εναλλαγή χώρων και καταστάσεων, δράση ηρώων/ίδων, αντιμετώπιση και λύση προβλήματος, χρήση μοτίβων κ.λπ.)
 • Τα υφολογικά και αισθητικά γνωρίσματα του παραμυθιού (συνοχή-συνεκτικότητα – εκφραστικά μέσα – λειτουργία)
 • Τα συναισθήματα και τις εικόνες που γεννιούνται από το παραμύθι και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται.

Η συγγραφή των παραμυθιών θα γίνεται από τους μαθητές και τις μαθήτριες εντός ωρολογίου προγράμματος και κατά προτίμηση με διαθεματική προσέγγιση που δύναται να συμπεριλάβει διάφορα γνωστικά αντικείμενα, π.χ. τη Γλώσσα (παραγωγή κειμένων, δημιουργική γραφή, κατανόηση κειμενικών ειδών), τα Εικαστικά (εικονογράφηση του παραμυθιού, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία), τη Θεατρική Αγωγή (παραγωγή κειμένων με θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές, δραματοποίηση παραμυθιών, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία), την Πληροφορική (χρήση Η/Υ, αξιοποίηση εκπαιδευτικών λογισμικών) κ.λπ.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες διεπιστημονικής συνεργασίας εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων και επιστημών, εμπλουτίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της ενασχόλησης με το παραμύθι που αποτελεί ένα ξεχωριστό λαϊκό και έντεχνο λογοτεχνικό είδος και το οποίο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την κατανόηση και παραγωγή διαφόρων κειμενικών ειδών γραπτού και προφορικού λόγου, καθώς και τη συσχέτισή του με άλλες μορφές Τέχνης. Η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών συνεισφέρει στην κινητοποίηση των μαθητών και μαθητριών στην κατεύθυνση δημιουργικών δράσεων για την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, της φαντασίας και της συγγραφικής επινοητικότητας, στην καλλιέργεια της δεξιότητας αφήγησης ιστοριών, συναισθημάτων ή και καταστάσεων και της περιγραφής προσώπων, τόπων και αντικειμένων με βιωματικό τρόπο, στη γλωσσική καλλιέργεια, στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής ικανότητας, στη δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη.

Επιπροσθέτως, η Ευέλικτη Ζώνη, οι δράσεις Φιλαναγνωσίας αλλά και τα Πολιτιστικά Προγράμματα, τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προτείνονται ως ευεπίφορα πεδία αξιοποίησης για την επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού.

Τέλος επισημαίνονται τα εξής:

 • Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους, καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του σε ηλεκτρονικό μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης (οι Υπεύθυνες Δηλώσεις θα φυλάσσονται στο αρχείο του εκάστοτε σχολείου).
 • Δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των υποβληθέντων στον διαγωνισμό κειμένων μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
 • Δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και δεν θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα για τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής.
 • Η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης και θα εξασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα.

Νέα και ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού θα αναρτώνται στον ιστότοπο:  https://contestfairytale.wordpress.com/

2ος Πανελλήνιος διαγωνισμός μονόπρακτου με θέμα την Γυναίκα της Μικρασίας
Μαΐ 31 @ 19:00 – 20:00

Γυναίκα από τη ΜικρασίαΤο Ιωνικό Θέατρο και η Ιωνική Λέσχη Ανάγνωσης , με ευκαιρία την ίδρυση της Θεατρικής Ομάδας «ΣΙΠΥΛΟ» της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας, ομάδας με αποκλειστικό σκοπό τη διάδοση έργων με θέμα τη Μικρασία και τον Πόντο προκηρύσσουν διαγωνισμό θεατρικού μονόπρακτου έργου με θέμα: «Μια γυναίκα της Μικρασίας» .

ΌΡΟΙ: Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι ανεξαρτήτου ηλικίας από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Γίνονται δεκτά μονόπρακτα θεατρικά έργα που αφορούν  γυναίκες από τη Μικρασία και τον Πόντο πριν το 1922 ή αναφέρονται σε ιστορίες μετά την Καταστροφή.

Το έργο θα είναι πρωτότυπο, αδημοσίευτο, δεν θα έχει παρουσιαστεί σε παράσταση, δεν θα έχει μεταδοθεί από ραδιόφωνο, ή από άλλο ηλεκτρονικό μέσον.

Θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι και 20΄ λεπτά της ώρας ή το ανώτερο 20 σελίδες Α4.

Θα τηρεί τις προδιαγραφές του θεατρικού είδους του μονόπρακτου που εκτυλίσσεται σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Εάν η κριτική επιτροπή διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται οι συγκεκριμένες προδιαγραφές, το έργο θα τίθεται εκτός του διαγωνισμού.

Δεν επιτρέπεται στα μέλη του Δ. Σ. της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας και στα μέλη του Ιωνικού Θεάτρου, όπως και σε συγγενείς τους μέχρι πρώτου βαθμού συγγενείας να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό

Τα κείμενα θα αποσταλούν σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ionikotheatro@gmail.com

Θα φέρουν οπωσδήποτε ψευδώνυμο της / του συγγραφέα . Εάν αποσταλούν με ονοματεπώνυμο ή άλλο αναγνωριστικό στοιχείο θα απορρίπτονται.

Μετά το πέρας των εργασιών της κριτικής επιτροπής θα ζητηθούν από τους συμμετέχοντες, μέσω του e-mail, με το οποίο είχαν αποστείλει το κείμενό τους: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο.

Τα έργα θα γίνονται δεκτά μέχρι τις 31 Μαϊου 2019.

Η απονομή των βραβείων θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.

Θα απονεμηθούν:

Τρία Βραβεία

Δύο Έπαινοι και

Πέντε Διακρίσεις

Επίσης:

Τα τρία πρώτα θα παρουσιαστούν σε μία παράσταση από την Ομάδα ΣΙΠΥΛΟΝ και το Ιωνικό Θέατρο και τα δέκα πρώτα θα εκδοθούν από την Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας και το Ιωνικό Θέατρο.

Αναλυτικότερες πληροφορίες και η πρωτότυπη προκήρυξη στη διεύθυνση:

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής-Δημιουργικού Σχεδίου Εξωφύλλου Σχολικού Βιβλίου – Αποστολή έργων
Μαΐ 31 @ 20:00 – 20:30

DrawingΟι μαθήτριες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 11ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης προκηρύσσουν, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Υπουργείο Εσωτερικών), για το σχολικό έτος 2018-19 Πανελλήνιο Διαγωνισμό ΖωγραφικήςΔημιουργικού Σχεδίου Εξωφύλλου Σχολικού Βιβλίου γιαμαθήτριες και μαθητές των Γυμνασίων, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ (και της Σιβιτανίδειου Σχολής), ΣΜΕΑ καθώς και των Διαπολιτισμικών, Μουσικών, Εκκλησιαστικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Ελλάδας και της Ομογένειας με θέμα: «Εμείς, οι μαθήτριες και οι μαθητές, σχεδιάζουμε τα νέα εξώφυλλα των σχολικών βιβλίων».

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ για δηλώσεις συμμετοχής

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ για αποστολή έργων

ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ/ΤΕΣ ανά έργο

ΕΡΓΑ ανά μαθήτρια/τή

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ανά έργο

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ εκπαιδευτικών

ΕΡΓΟ

ΥΛΙΚΑ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

16 Μαΐου 2019

31 Μαΐου 2019

1 έως σύνολο παιδιών τμήματος

1 έως 3

1 έως 2 (έως 4 από ΣΜΕΑ)

Όλες

Πίνακας ζωγραφικής – κολάζ ή

δημιουργικό σχέδιο εξωφύλλου

Επιλογής των παιδιών

Ελεύθερης επιλογής

Οι συμμετέχουσες/οντες καλούνται να φιλοτεχνήσουν εξώφυλλα για τα εξής οκτώ βιβλία:

α΄. Φυσική Αγωγή Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού

β΄. Φυσική Αγωγή Α΄- Β΄- Γ΄ Γυμνασίου

γ΄. Πολιτική Παιδεία Α΄ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

δ΄. Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι Α΄ ΓΕΛ

ε΄. Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών Γ΄ ΓΕΛ

στ΄. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον – Γ΄ ΓΕΛ – Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής

ζ΄. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων – 2ος Κύκλος – Βιβλίο Μαθήτριας-Μαθητή – Γ΄ ΓΕΛ και Γ΄ ΕΠΑΛ

η΄. Κοινωνιολογία – Γ΄ ΓΕΛ – Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορικής

Τα ανωτέρω βιβλία και τα νυν εξώφυλλά τους παρατίθενται στην ιστοσελίδα http://ebooks.edu.gr.

Πρόκειται για βιβλία στα εξώφυλλα των οποίων, όπως έχουν επισημάνει τα παιδιά του Τμήματος Α3 και του Τμήματος Γ΄ Ανθρωπιστικών Σπουδών του 11ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης (13.3.2019), καθώς και του Τμήματος Γ΄ Ανθρωπιστικών Σπουδών 2 του 1ου ΓΕΛ Επανομής (18.10.2018), υπάρχουν έμφυλες παραστάσεις σε βάρος του γυναικείου φύλου (αναφορά «Βιβλίο μαθητή» ή/και παραστάσεις μόνο ανδρών ή κυρίως ανδρών). Για τον λόγο αυτόν, στα προς σχεδίαση εξώφυλλα θα αναγράφεται «Βιβλίο μαθήτριας-μαθητή», ενώ, αν υπάρχουν παραστάσεις ανδρών/αγοριών ή γυναικών/κοριτσιών, αυτές θα πρέπει να είναι (περίπου) ισάριθμες.

Τα έργα που θα υποβληθούν μπορούν να είναι είτε έργα ζωγραφικής (με οποιαδήποτε τεχνοτροπία, ακόμη και κολάζ σε χαρτί ή χαρτόνι) είτε δημιουργικό σχέδιο εξωφύλλου με φωτογραφίες-παραστάσεις. Το έργο ζωγραφικής ή το δημιουργικό σχέδιο μπορούν να καλύπτουν είτε ολόκληρη την μπροστινή πλευρά του εξωφύλλου (recto) (ή μέρος αυτής) είτε και την πίσω πλευρά-οπισθόφυλλο (verso) μαζί με τη ράχη.

Στο δημιουργικό σχέδιο εξωφύλλου μπορούν να συμπεριλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:

 • [ΕΠΑΝΩ] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 • [ΕΠΑΝΩ]ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 • [Ονομασία του μαθήματος – όπως αναφέρεται πιο πάνω]

 • [Τάξη – όπως αναφέρεται πιο πάνω, δηλ. με αναφορά του τύπου του σχολείου και, ενδεχομένως, της κατεύθυνσης]

 • Βιβλίο μαθήτριας-μαθητή

 • [ΚΑΤΩ] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

Τα έργα θα εκπονηθούν εκτός ωρολογίου προγράμματος και πρέπει να είναι πρωτότυπα με τη συμμετοχή μίας/ενός μαθήτριας/τή έως και το σύνολο των παιδιών ενός τμήματος. Οι επιβλέπουσες/οντες εκπαιδευτικοί μπορούν να είναι έως δύο (έως τέσσερις για ΣΜΕΑ) και οποιασδήποτε ειδικότητας. Κάθε μαθήτρια/τής μπορεί να συμμετάσχει με έως και τρία έργα, το καθένα από τα οποία όμως πρέπει να αφορά διαφορετικό βιβλίο.

Η συμμετοχή των μαθητριών/των είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των ασκούντων την επιμέλεια γονέων – κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους. Οι τελευταίοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν τη συμμετοχή του παιδιού στον διαγωνισμό και ότι δέχονται να δημοσιευθεί το έργο, όπως και το ονοματεπώνυμο, της μαθήτριας ή του μαθητή σύμφωνα με τους όρους της παρούσας προκήρυξης. Σε περίπτωση που οι μαθήτριες/τές είναι άνω των 18 ετών θα υποβάλλουν οι ίδιες/οι την προαναφερθείσα υπεύθυνη δήλωση. Κάθε διαγωνιζόμενη/ος δεσμεύεται με τη συμμετοχή της/του ότι οι προτάσεις της/του αποτελούν πρωτότυπο έργο και το υλικό που χρησιμοποιεί είναι ελεύθερο λοιπών πνευματικών δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρξουν έσοδα για το 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης από τα υποβληθέντα έργα, ενώ η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή για έκθεση αυτών στο πλαίσιο της προβολής των διακριθέντων έργων καθώς και ορισμένων από τα υπόλοιπα. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι γενικοί όροι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τους μαθητικούς διαγωνισμούς

http://iep.edu.gr/images/IEP/XRISIMA/2018-03-26_prodiagrafes_aksiologisis_ekp_program_drastiriot__ekpaid_ylikou.pdf

Οι επιβλέπουσες/οντες εκπαιδευτικοί καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή των παιδιών ηλεκτρονικά έως τις 16 Μαΐου 2019 με απλή αποστολή email στο mail@11lyk-thess.thess.sch.gr Τα έργα θα αποσταλούν είτε ηλεκτρονικά σε υψηλή ανάλυση (300dpi) στο mail@11lyk-thess.thess.sch.gr είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση: 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Πάροδος Σκουφά, 54636 Θεσσαλονίκη, έως τις 31 Μαΐου 2019 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Προτείνεται η ηλεκτρονική αποστολή των έργων, καθώς, για όσα αποσταλούν ταχυδρομικά, σε περίπτωση αιτήματος επιστροφής αυτών μετά το πέρας του διαγωνισμού, τα έξοδα της επιστροφής θα επιβαρύνουν τον παραλήπτη. Επίσης, σε περίπτωση ηλεκτρονικής αποστολής των έργων, τα πρωτότυπα πρέπει να φυλάσσονται στο αρχείο του εκάστοτε σχολείου, ώστε να αποσταλούν ταχυδρομικά στην Κριτική Επιτροπή όσα από αυτά διακριθούν είτε επιλεγούν για τους επαίνους συμμετοχής.

Σε κάθε mail ή φάκελο με τον οποίο θα αποσταλούν τα έργα θα πρέπει να υπάρχουν: α΄. τα ονόματα των παιδιών, β΄. τα ονόματα των εκπαιδευτικών (κινητό τηλέφωνο και τηλέφωνο σχολείου), γ΄. ο τίτλος του έργου, δ΄. αναφορά του βιβλίου για το οποίο έγινε το έργο, ε΄. οι προαναφερθείσες υπεύθυνες δηλώσεις των ασκούντων την επιμέλεια γονέων – κηδεμόνων ή των ίδιων των ενηλίκων μαθητριών/τών και στ΄. τα συνημμένα στην παρούσα ερωτηματολόγια, συμπληρωμένα ηλεκτρονικά (ένα για κάθε παιδί/εκπαιδευτικό και ανώνυμα). Στη συνέχεια η Οργανωτική Επιτροπή θα προωθήσει όλα τα έργα στην Κριτική Επιτροπή. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από επτά μέλη, τρία από τα οποία είναι μέλη ΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δύο γυναίκες εικαστικοί ή Ιστορικοί Τέχνης και δύο μαθήτριες/τές του Τμήματος Α3 και του Τμήματος Γ΄ Ανθρωπιστικών Σπουδών του 11ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Τα έργα που θα επιλεγούν από την Κριτική Επιτροπή θα προταθούν στο ΥΠΠΕΘ / ΙΕΠ, ώστε να αποτελέσουν τα νέα εξώφυλλα των προαναφερθέντων οκτώ σχολικών βιβλίων. Εκτός από τα διακριθέντα οκτώ έργα, η Κριτική Επιτροπή επιφυλάσσεται να προτείνει στο ΥΠΠΕΘ / ΙΕΠ και έναν αριθμό έργων, τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τα εξώφυλλα είτε άλλων σχολικών βιβλίων είτε, σε επόμενα σχολικά έτη, για κάποιο ή κάποια από τα προαναφερθέντα οκτώ σχολικά βιβλία. Επίσης, η Κριτική Επιτροπή επιφυλάσσεται να επιλέξει περισσότερα από ένα έργα προκειμένου να δημιουργηθεί μία σύνθεση αυτών για κάποιο ή κάποια από τα οκτώ εξώφυλλα. Οι μαθήτριες και οι μαθητές του 11ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν τον παρόντα διαγωνισμό, καθώς και τα παιδιά του συστεγαζόμενου 11ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, μπορούν να συμμετάσχουν μόνο με έργα ζωγραφικής από τα οποία η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει ένα για να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο από τα οπισθόφυλλα των οκτώ βιβλίων, δηλ. το έργο αυτό θα επιλεγεί ως συμπληρωματικό κάποιου από τα προαναφερθέντα οκτώ που θα διακριθούν.

Όλες/οι οι συμμετέχουσες/οντες μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, ενώ θα δοθούν και τουλάχιστον 16 έπαινοι συμμετοχής σε έργα τα οποία θα διακριθούν. Τουλάχιστον τρεις ειδικοί έπαινοι συμμετοχής θα δοθούν σε έργα παιδιών από ΣΜΕΑ.

Για την παροχή διευκρινήσεων σχετικά με τον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν –κατά προτίμηση- ηλεκτρονικά στο mail@11lyk-thess.thess.sch.gr

The Lifted Brow: Translation submissions – Digital Intimacies Issue
Μαΐ 31 @ 22:45 – 23:45

Το περιοδικό The Lifted Brow αναζητά μεταφρασμένα έργα για το τεύχος Δεκεμβρίου, ‘Digital Intimacies’, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, τις υποκουλτούρες του Διαδικτύου, την παρακολούθηση της ιδιωτικότητας.

Διορία: 31 Μαίου 2019
Αμοιβή: 200-300 δολάρια Αυστραλίας για τα πεζά και 100-300 δολάρια Αυστραλίας για την ποίηση

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της λογοτεχνικής προκήρυξης.

Περιοδικό Highlights
Μαΐ 31 @ 22:45 – 23:45

Το περιοδικό Highlights είναι ένα γενικού ενδιαφέροντος περιοδικό για παιδιά 6-12 ετών. Ιστορίες που ενδιαφέρουν τους εκδότες για το επόμενο τεύχος:

 • Ιστορικά μυθιστορήματα εκτός Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 • Ιστορίες – κόμικ
 • Κωμικές ιστορίες
 • Ιστορίες του φανταστικού
 • Ιστορίες μυστηρίου

Έκταση ως 750 λέξεις. Αμοιβή ως $75 και $40 για παζλ και λοιπές δραστηριότητες.

Διορία υποβολών ως την 31η Μαΐου 2019. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της λογοτεχνικής πρόσκλησης.

Ιούν
5
Τε
Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός στη Στατιστική – Ανακοίνωση νικητριών ομάδων
Ιούν 5 @ 22:45 – 23:45

2ος Διαγωνισμός στη ΣτατιστικήΗ Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα», διοργανώνει, για δεύτερη φορά, τoν «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.

Αναλυτικές πληροφορίες για το διαγωνισμό, το χρονοδιάγραμμα, την εγγραφή όπως και για τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική μπορείτε να βρείτε από τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.statistics.gr/statistics-competition-2019

Ιούν
6
Πε
GLOBSEC Young Leaders Program Class 2019 @ Μπρατισλάβα
Ιούν 6 @ 10:00 – Ιούν 8 @ 21:00

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς παρουσίας της Ελληνικής Νεολαίας, προσκαλεί νέους ηλικίας 24 έως και 35 ετών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Συνέδριο: GLOBSEC Young Leaders Program Class, από 5 έως 8 Ιουνίου 2019 στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 10/03/2019.
Το GLOBSEC Young Leaders Forum δίνει τη δυνατότητα σε νέους επαγγελματίες ή σε νέους με ενδιαφέρον στα παρακάτω θέματα: ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διατλαντική άμυνα και ασφάλεια, τεχνολογία ως ευεργέτης ή απειλή, βιώσιμες κοινωνίες και προκλήσεις για τη δημοκρατία και τη φιλελεύθερη τάξη να λάβουν μέρος σε επίσημες και ανεπίσημες συνομιλίες με πολιτικούς, με φορείς λήψης αποφάσεων, με ειδήμονες και μελετητές και να διαμορφώσουν προτάσεις στρατηγικής πολιτικής και να προτείνουν σχέδια δράσεων μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομάδες εργασίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής και να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://www.globsec.org/news/globsec-young-leaders-forum-2019

Ιούν
11
Τρ
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
Ιούν 11 @ 19:00 – 20:00

Blood DonationΗ Αιμοδοσία θεωρείται η υψηλότερη μορφή εθελοντισμού, αφού με το αίμα μας σώζουμε ζωές. Οι ανάγκες για αίμα είναι καθημερινά τεράστιες εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων και των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων (πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.λπ). Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, χρειάζεται η στήριξη όλων των πολιτών.
Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι κάποιος ευαισθητοποιημένος και ενήμερος από πολύ μικρή ηλικία. Τα πάντα είναι θέμα παιδείας και σωστής ενημέρωσης, ώστε να μεγαλώσουμε υγιείς πολίτες με κοινωνικές ευαισθησίες.

Θέμα του διαγωνισμούΤο θέμα του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της εθελοντικής αιμοδοσίας και η σημασία της στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
Ο καθηγητής μπορεί να αφιερώσει λίγα λεπτά για να εξηγήσει στους μαθητές τι είναι η αιμοδοσία, ποιοι χρειάζονται αίμα, πώς γίνεται και γιατί είναι σημαντικό να δίνουμε όλοι.

 Όροι συμμετοχής
Οι μαθητές θα κληθούν να συγγράψουν:
• Πρωτότυπο ποίημα έως 20 στίχους
• Πρωτότυπο διήγημα / παραμύθι / θεατρικό έως 2000 λέξεις
• Γράμμα στον αιμοδότη έως 500 λέξεις

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων ατομικά επιλέγοντας ένα από τα παραπάνω. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν και εικόνα/ζωγραφιά στο έργο τους. Οι μαθητές είναι ελεύθεροι να εκφράσουν και να αποτυπώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία.

Λήξη διαγωνισμού: 11 Ιουνίου 2019 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων).

4. Πώς μπορείτε να λάβετε μέρος
Οι μαθητές ή η Διεύθυνση του σχολείου μπορούν να στείλουν τα έργα στη διεύθυνση του τοπικού Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, μέλους της Π.Ο.Σ.Ε.Α. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος θα αποστείλει ηλεκτρονικά τα έργα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Βεβαιωθείτε ότι σε κάθε έργο υπάρχει:
1) Ονοματεπώνυμο,
2) Τηλέφωνο σχολείου,
3) Τάξη και σχολείο του δημιουργού

5. Ανάδειξη νικητών
Σε αυτό το διαγωνισμό θα αναδειχθούν 3 νικητές. Τα δώρα θα αποσταλούν στον τοπικό Σύλλογο, ο οποίος θα έρθει σε επικοινωνία με τους νικητές για την παραλαβή των δώρων. Η ανάδειξη των νικητών θα γίνει στις 20 Ιουνίου 2019 και θα κοινοποιηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΕΑ (www.posea.gr), στη σελίδα της ΠΟΣΕΑ στο Facebook και ηλεκτρονικά στους τοπικούς Συλλόγους.

Για περαιτέρω διευκρινίσεις/πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών της περιοχής σας ή με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να βρείτε από τους σχετικούς συνδέσμους του Υπουργείου Υγείας.

Ιούν
14
Πα
Across the Universe – Beatles – What if?
Ιούν 14 @ 22:45 – 23:45

Μια ανθολογία φαντασίας με θέμα: ‘Beatles – What if?’, Τι θα γινόταν αν ο Μπράιαν Έπστην δεν ήταν ο μάνατζερ της μπάντας; Τι θα συνέβαινε αν ο Τζορτζ Χάρρισον σιχαινόταν το Ινδικό σιτάρ; Αν ο Ρίνγκο στάρ ήταν ο αρχηγός του συγκροτήματος; Αν οι Μπιτλς ήταν εξωγήινοι; Αμερικάνοι;

Διορία υποβολής: 14 Ιουνίου 2019

Έκταση: 1.000 – 4.000 λέξεις

Αμοιβή: $200

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της λογοτεχνικής πρόσκλησης.

Ιούν
15
Σα
Fearrington Road
Ιούν 15 @ 22:45 – 23:45

Η Darkhouse Books προσκαλεί φερέλπιδες συγγραφείς σε μια ανθολογία με χαρακτήρα Lovecraft / Steam Punk / Diesel Punk. Που βρίσκεται η εν λόγω οδός; Ένας δρόμος λίγο έξω από την πόλη, με μικρή κίνηση. Υποβολές: 1 Δεκεμβρίου 2018 – 15 Ιουνίου 2019 στο submissions@darkhousebooks.com, με θέμα: “Fearrington Road” και το όνομα της ιστορίας σας. Έκταση: 2.500 – 6.000 λέξεις. Περισσότερες πληροφορίες: http://darkhousebooks.com/fearrington-road-submissions

Ιούν
16
Κυ
3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας για το Δημοτικό Σχολείο – 2η φάση «ΥΠΑΤΙΑ» @ αμφιθέατρο Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο
Ιούν 16 @ 12:00 – 13:30

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος προκηρύσσει τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής για τους μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί πάνω στην ύλη της Αστρονομίας και της Διαστημικής που περιλαμβάνεται στα σχολικά εγχειρίδια των μαθητών. Σχετικό με την ύλη κυκλοφορεί ειδικό βιβλίο Αστρονομίας: «Το πρώτο μου βιβλίο στο Δημοτικό» των Εκδόσεων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (διάθεση μέσω της ιστοσελίδας: www.astronomos.gr).

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

Η 1η φάση (με την ονομασία) «ΑΓΛΑΟΝΙΚΗ» θα διενεργηθεί την

Κυριακή, 19 Μαΐου 2019 και από ώρα 12:00 έως 13:00,

από τον ιστότοπο contest.astronomos.gr, με την ένδειξη «Διαγωνισμός Δημοτικού». Επισημαίνεται ότι για την συμμετοχή του κάθε μαθητή απαιτείται προεγγραφή στον ιστότοπο του Διαγωνισμού μέχρι την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019.

Η 2η φάση (με την ονομασία) «ΥΠΑΤΙΑ» του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο (αμφιθέατρο Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), για τους περίπου 30 καλύτερους της 1ης φάσης, την

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 και από ώρα 12:00 έως 13:30

με την απόλυτη ευθύνη της Επιτροπής του Διαγωνισμού. Μετά το τέλος του διαγωνισμού η αρμόδια Επιτροπή διορθώνει τα γραπτά, κατατάσσει τους μαθητές κατά σειρά βαθμολογίας και αναρτά τον σχετικό πίνακα στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού: contest.astronomos.gr

Τα βραβεία του διαγωνισμού είναι το «Λεξικό Αστρονομίας» για τον 1ο επιτυχόντα, το «Λεξικό Διαστημικής» για τον 2ο επιτυχόντα, η «Ουρανογραφία των Αγίων» για τον 3ο επιτυχόντα και τιμητικά διπλώματα για τους επόμενους επιτυχόντες. Επίσης, οι επιτυχόντες θα εγγραφούν ΔΩΡΕΑΝ επί ένα έτος στο αστρονομικό περιοδικό «Ουρανός» που εδώ και 29 χρόνια εκδίδει ανελλιπώς η Εταιρεία.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει το Σάββατο, 6Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο (πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), στα πλαίσια της «Ετήσιας Γιορτής Αστρονομίας 2019», που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εταιρεία. Όσοι εκ των επιτυχόντων παρευρεθούν στην Γιορτή Αστρονομίας θα λάβουν μέρος στην κλήρωση ενός τηλεσκοπίου!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έχετε διαβάζοντας την εγκύκλιο του διαγωνισμού (στην ιστοσελίδα: contest.astronomos.gr), ή στέλνοντας e-mail: ead-volos@astronomos.gr ή  στα τηλέφωνα: 24210-51061 και 6973.026.260.