«Έφυγε» ο Ουμπέρτο Έκο

    To βράδυ της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου 2016 στο σπίτι του στο Μιλάνο έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο σε ηλικία 84 ετών. Ο Ιταλός διανοητής έπασχε από καρκίνο. Η επίδραση που είχε στο χώρο του πνεύματος ήταν ξεχωριστή. Αυτό μαρτυρά το πλούσιο συγγραφικό του έργο με δοκίμια, μυθιστορήματα αλλά και η αρθρογραφία του, όπως και οι δηλώσεις και τα αφιερώματα όχι μόνο στα Ιταλικά αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με το θάνατό του.

    Η Ρεπούμπλικα χαρακτηριστικά δημοσιεύει: «Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού. Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο».

Ουμπέρτο Έκο στο Πανεπιστήμιο Reggio Calabria (Università Reggio Calabria) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Ουμπέρτο Έκο στο Πανεπιστήμιο Ρέτζο Καλάμπρια (Università Reggio Calabria) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

    Γεννημένος στην Αλεσάντρια του Πιεμόντε, στη βόρεια Ιταλία, στις 5 Ιανουαρίου 1932, σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Τορίνου και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στο «Zήτημα της αισθητικής στον Θωμά τον Ακινάτη». Αν και πολυγραφότατος, με εξαιρετικά βαθυστόχαστα δοκίμια ο Έκο έγινε γνωστός εκτός του ακαδημαϊκού χώρου σε ώριμη ηλικία των 49 ετών, με το πρώτο του μυθιστόρημα το 1980: Το αριστουργηματικό «Το όνομα του Ρόδου», που μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες και κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 9 εκατομμύρια αντίτυπα. Σε αυτό ξεδιπλώνει το εύρος των γνώσεων του για το Μεσαίωνα, μέσα από ένα ιστορικό μυθιστόρημα που βρίθει από συμβολισμούς και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με την περίπλοκη αστυνομική πλοκή του. Το 1986 μεταφέρθηκε πετυχημένα στον κινηματογράφο από τον Ζαν Ζακ Ανό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

    Άλλα εξαιρετικά μυθιστορήματα που έγγραψε ήταν: “Το εκκρεμές του Φουκώ” (1988), “Το νησί της προηγούμενης μέρας” (1994), το “Μπαουντολίνο” (2001),  τη “Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα” (2004), “Το Κοιμητήριο της Πράγας” (2010) και το “Φύλλο Μηδέν” (2015), που έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του.

    Ως σημειωτιστής, ο Εκο προσπαθούσε να ερμηνεύσει την αλληλεπίδραση των συμβόλων, όπως η γλώσσα, οι θρησκευτικές εικόνες, η μουσική κ.α. με τον πολιτισμό και την κοινωνία. Ο Έκο που είχε εγκαταλείψε την Καθολική Εκκλησία, παρά την αδιαμφισβήτητη καλλιέργειά του (μιλούσε άπταιστα 5 γλώσσες), είχε λάβει δεκάδες διακρίσεις και τιμές για το έργο του, δεν ήταν απομονωμένος από την κοινωνία και τόσο στα δοκίμιά του όσο και στην αρθρογραφία του δε δίσταζε να στηλιτεύει τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις.

    Από την επίσημη ιστοσελίδα του Ουμπέρτο Έκο, μπορείτε να βρείτε πέρα από το βιογραφικό και το συγγραφικό του έργο και ορισμένες ακαδημαικές δημοσιεύσεις που είναι ελεύθερες μέσω Διαδικτύου. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι στα Ιταλικά αλλά μπορείτε να βρείτε και το “Semiotics in the next Millenium” (Οκτώβριος 1999), που είναι δημοσιευμένο στα Αγγλικά.

    Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε από το διαδικτυακό κανάλι στο YouTube των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα, δύο αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα συνεντεύξεων του Ουμπέρτο Έκο, από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2009.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.