Η αυγή της επιστήμης στην Αρχαία Ιωνία

Λογότυπος Ομίλου Φίλων Αστρονομίας ΘεσσαλονίκηςΗ αυγή της επιστήμης στην Αρχαία Ιωνία: Από τον Ερατοσθένη και τον Αρίσταρχο ως τον Αϊνστάιν

Εισηγητής: Χρήστος Ελευθεριάδης, καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων ΑΠΘ
Μετά την διάλεξη θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του Ομίλου.

Είσοδος ελεύθερη, στο εντευκτήριο του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας (Αλεξανδρείας 113, Θεσσαλονίκη) στις 18:00, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018.

Στη διάλεξη αυτή θα αναφερθούν οι πρώτες αναλαμπές της επιστήμης στα θέματα κατανοήσεως της φύσεως και του Κόσμου στην Αρχαία Ιωνία και θα εξηγηθούν οι πραγματικά θαυμαστές επιστημονικές προσεγγίσεις του Ερατοσθένη και του Αρίσταρχου στη μέτρηση των διαστάσεων της Γης και των διαστάσεων και αποστάσεων της Σελήνης και του Ήλιου.
Μετά το σκοτάδι του Μεσαίωνα, θα συζητηθεί η αναγέννηση της επιστημονικής προσεγγίσεως από τους Κοπέρνικο, Κέπλερ, Γαλιλαίο και Νεύτωνα, με το ηλιοκεντρικό πλέον σύστημα, την χαραυγή της αστρονομίας με τηλεσκόπια και τον νόμο της βαρύτητας.
Κατά το μέτρο που θα μας το επιτρέψει ο χρόνος, θα αναφερθούν τα τεράστια επιτεύγματα αυτής της εποχής της αστρονομίας με τα άλματα στην τεχνική κατασκευής των πρώτων τηλεσκοπίων, από τον Χέρσελ ως την εποχή των τηλεσκοπίων του όρους Ουίλσον και τον Χαμπλ.
Παράλληλα, θα συζητήσουμε την νέα τότε Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, την πειραματική θεμελίωσή της και τις συνέπειές της για το Σύμπαν, που ώθησαν τον Αϊνστάιν στην εισαγωγή της κοσμολογικής σταθεράς.
Ο περιορισμένος χρόνος δεν θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε με την γέννηση της ραδιοαστρονομίας, την κοσμική ακτινοβολία μικροκυμάτων και την επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.