Το Πείραμα του Ερατοσθένη – 2018

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος κατάφερε τον 3ο αιώνα π.Χ. όχι μόνο να αποδείξει ότι η Γη δεν ήταν επίπεδη αλλά και να μετρήσει με αρκετή ακρίβεια την περιφέρεια της Γήινης σφαίρας με μοναδικά εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια μισθωμένων βηματιστών, μυαλό και απλότητα σκέψης. Περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό πείραμα μπορείτε να βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους:

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 (Εαρινή Ισημερία) θα πραγματοποιηθεί η διοργάνωση: Το Πείραμα του Ερατοσθένη – 2018. Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας. Η προαναφερθείσα δράση δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πειράματος όπως και να δείτε ένα χάρτη με τα σχολεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Καρλοβασίων που θέλουν να λάβουν μέρος και να προετοιμαστούν μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες από τους ακόλουθους καθηγητές που μετέχουν στη δράση: Ροκοπάνο Νίκο, Σφέτσου Κατερίνα, Γεροντή Αλεξάνδρα, Νούλη Δημήτρη, Δρίτσα Δημήτριο – Αδαμάντιο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.