11ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema… διάβασες;

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων (όλων των τάξεων), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Το θέμα της ταινίας μικρού μήκους είναι ελεύθερη επιλογή των δημιουργών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι κατηγορίες βράβευσης και τα αντίστοιχα βραβεία είναι:

  • ταινία (βραβεία μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, «Νοιάζομαι και δρω»): Υποχρεωτική κατηγορία
  • μουσική επένδυση ταινίας (βραβεία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης ή τραγουδιού): προαιρετικά
  • εξώφυλλο/αφίσα ταινίας (βραβεία κινηματογραφικών αφισών): προαιρετικά
  • βραβείο Κοινού

Ειδικά για φέτος, προστέθηκε μία κατηγορία ακόμη: «Δημιουργία σποτ για την προβολή στα ΜΜΕ του διεθνούς διαγωνισμού» για την οποία υπάρχουν πληροφορίες στο παράρτημα της προκήρυξης

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία μπορούν –εκτός από την υποχρεωτική κατηγορία της δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους- να δημιουργήσουν, εφόσον το επιθυμούν, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις για την ταινία τους ή/και κινηματογραφική αφίσα γι’ αυτές. Τα σχολεία μπορούν να δημιουργήσουν είτε ταινία μικρού μήκους είτε το σποτ για την προβολή του διαγωνισμού είτε και τα δύο

 

Τα βραβεία δεν είναι χρηματικά, αλλά έντυποι έπαινοι υπογεγραμμένοι από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Ακόμη δίνονται ξεχωριστά βραβεία για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (υποκατηγορίες: νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ειδικές σχολικές μονάδες, σχολικές μονάδες Κύπρου). Ο αριθμός των βραβείων σε κάθε κατηγορία εξαρτάται από την κρίση της επιτροπής αξιολόγησης (και πάντως δε θα ξεπερνούν τα 10 ανά υποκατηγορία βράβευσης).

Σημειώνουμε ακόμη ότι τα βραβεία «Νοιάζομαι και Δρω» αφορούν σε ταινίες που προσεγγίζουν τις έννοιες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και του ενεργού πολίτη και απεικονίζουν σχετικές δράσεις.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:

Ομάδες μαθητών της πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (όλων των τάξεων). Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος:

  • ένα μεμονωμένο τμήμα μιας σχολικής μονάδας
  • μια τάξη μιας σχολικής μονάδας
  • μια ομάδα μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις μιας σχολικής μονάδας
  • σχολικά τμήματα από διαφορετικές σχολικές μονάδες (σύμπραξη περισσότερων σχολείων)

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας. Άλλη προϋπόθεση είναι η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων των μαθητών η οποία θα αφορά: στη συμμετοχή των μαθητών στη δημιουργική διαδικασία, το δικαίωμα ανάρτησης της ταινίας με ευθύνη του σχολείου στο διαδίκτυο, την προβολή της ταινίας από το κανάλι της Βουλής και τη Δημόσια Τηλεόραση και την αναγραφή ή μη των προσωπικών στοιχείων των μαθητών στους τίτλους τέλους. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού και δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές/τριες και το σχολείο

Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 και λήγει στις 2 Μαρτίου του 2021. Έως την καταληκτική του ημερομηνία θα πρέπει να έχουν αποσταλούν με email (στο mtainies@gmail.com)

Α. Βεβαίωση της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας –θα σταλεί πρότυπη από τους διοργανωτές- για τη συγκέντρωση των εντύπων της έγγραφης συγκατάθεσης των γονέων (τα ίδια τα έντυπα της έγγραφης συγκατάθεσης –θα σταλούν πρότυπα- παραμένουν στο αρχείο του σχολείου και στους διοργανωτές αποστέλλονται μόνο οι βεβαιώσεις των διευθύνσεων των σχολείων)

 

Β. Ένα αρχείο (σε word) με τα στοιχεία της ταινίας (διάρκειά της, λινκ ανάρτησης, στοιχεία εκπαιδευτικών και μαθητών, περίληψή της, κατηγορία συμμετοχής, φωτογραφία της ταινίας) το οποίο είναι τυποποιημένο και θα σταλεί στους συμμετέχοντες.

…και προαιρετικά, εφόσον το σχολείο συμμετέχει και στις υπόλοιπες κατηγορίες (αφίσας, μουσικής σύνθεσης)…

Γ. Η κινηματογραφική αφίσα (σε μορφή jpeg ή pdf), εφόσον φυσικά το σχολείο δημιουργήσει κινηματογραφική αφίσα.

Δ. Τα αρχεία της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης (σε mp3), εφόσον φυσικά το σχολείο δημιουργήσει μουσική για την ταινία του (και σε χωριστά αρχεία οι νότες και οι στίχοι / αν υπάρχουν).

Σημειώνουμε, λοιπόν, ότι τα σχολεία δε θα στέλνουν τίποτε μέσω ταχυδρομείου ούτε θα υποβάλουν αντίτυπα των ταινιών τους, αλλά θα στέλνονται όλα ηλεκτρονικά. Οι ταινίες των σχολείων θα αναρτώνται στο Φωτόδεντρο i-create (το Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθητικών Δημιουργιών της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση): http://photodentro.edu.gr/i-create/ και όπου αλλού επιθυμούν οι δημιουργοί. Οι ταινίες που θα διακρίνονται, θα παίρνουν μετά την ανάρτηση τη σφραγίδα ποιότητας i-create.

Τον Απρίλιο του 2021 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και οι καλύτερες μαθητικές εργασίες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση (που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο του 2021, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης).

Πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή όσα σχολεία ενδιαφέρονται;

Τα σχολεία που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής με ένα απλό email στο mtainies@gmail.com ως τις 30 Νοεμβρίου 2020. Θα λάβουν πίσω το λινκ μιας ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής.

Υπάρχουν περιορισμοί στη διάρκεια της ταινίας;

Χρονική διάρκεια: ως 10 λεπτά (χωρίς τους τίτλους αρχής και τέλους). Ο χρόνος αυτός είναι ενδεικτικός και αποκλίσεις μπορούν να υπάρξουν εφόσον ενημερωθεί η οργανωτική επιτροπή πριν την υποβολή της ταινίας.

Ποιοι θα αξιολογήσουν τα μαθητικά έργα;

Καλλιτεχνικές επιτροπές (ξεχωριστές για κάθε κατηγορία βράβευσης) που θα οριστούν από τους φορείς που συνδιοργανώνουν το διαγωνισμό και θα δημοσιοποιηθούν πριν τη λήξη του διαγωνισμού. Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται:

  • από σκηνοθέτες της ΕΡΤ
  • από σκηνοθέτες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας
  • στελέχη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)
  • στελέχη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (της Προεδρίας της Κυβέρνησης)
  • εικαστικούς της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών
  • τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου
  • στελέχη του Υ.ΠΑΙ.Θ. (της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για την Αειφορία)
  • στελέχη και εκπαιδευτικούς του Ιδρύματος Λαμπράκη και του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω»

Η ακριβής σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες τον Μάρτιο του 2021.

Ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης, αυτά αφορούν στα ακόλουθα:

  • καλλιτεχνικό αποτέλεσμα
  • τεχνικά χαρακτηριστικά
  • φιλοσοφία και βασικά μηνύματα των δημιουργών
  • ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία δημιουργίας
  • αξιοποίηση των κινηματογραφικών εργαλείων, της κινηματογραφικής γλώσσας
  • πρωτοτυπία
  • επιμέρους θέματα (μουσική επένδυση, φωτογραφία, σκηνοθεσία, υποκριτική δεινότητα των μαθητών “ηθοποιών”
  • τήρηση των όρων της παρούσας προκήρυξης

Σε ποιες ώρες του ωρολόγιου προγράμματος μπορούν να υλοποιηθούν σχετικές δράσεις;

Η δημιουργία ταινίας προσφέρεται για διαθεματική αξιοποίηση σε όλα σχεδόν τα γνωστικά αντικείμενα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: το μάθημα της Ιστορίας (ταινίες τεκμηρίωσης/ντοκιμαντέρ για θέματα τοπικής ιστορίας), στα Γλωσσικά μαθήματα (προετοιμασία σεναρίου, εξοικείωση με κειμενικά είδη όπως οι κινηματογραφικές αφίσες και κινηματογραφικές κριτικές), στα Εικαστικά (δημιουργία σκηνικών, ενδυματολογία, comic για ταινίες animation), στη Μουσική (πρωτότυπη μουσική σύνθεση για την ταινία), στην Πληροφορική (μοντάζ και εφέ ταινιών), στα Θρησκευτικά (συμμετοχή στην κατηγορία Νοιάζομαι και Δρω), στην Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή (καλλιέργεια αποδοχής της διαφορετικότητας, συζήτηση για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά. καθώς τα θέματα των περισσότερων ταινιών έχουν σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών, τον ρατσισμό, τη βία) κλπ. Η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων όχι απλώς δεν επιβαρύνεται αλλά εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος Σπουδών ενσωματώνοντας και την αναγκαιότητα καλλιέργειας του οπτικοακουστικού γραμματισμού.

 

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επίσης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χρόνος της Ευέλικτης ζώνης ενώ στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσαν να γίνουν και εκπαιδευτικές δράσεις εκτός του ωρολογίου προγράμματος.

Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί όροι που πρέπει να προσέξουν οι σχολικές μονάδες;

Όχι δεν υπάρχουν άλλοι ειδικοί όροι ούτε περιορισμοί για τα σχολεία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα σχολεία που θα δημιουργήσουν ταινίες και θα συμμετάσχουν μ’ αυτές στον διαγωνισμό, μπορούν στη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21 να συμμετέχουν και σε άλλους κινηματογραφικούς διαγωνισμούς. Ακόμη έχουν δικαίωμα να αναρτήσουν τις ταινίες τους στο διαδίκτυο πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους από την καλλιτεχνική επιτροπή. Μπορούν επίσης στον φετινό διαγωνισμό να υποβληθούν όσες ταινίες δημιουργήθηκαν πέρσι και υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα στον περσινό διαγωνισμό ή απλώς ολοκληρώθηκαν μετά τη λήξη του. Αν για κάποια μαθητική ταινία είναι απαραίτητη μια απόκλιση στη χρονική διάρκειά της, πρέπει οι δημιουργοί να την κοινοποιούν στην Οργανωτική Επιτροπή πριν την υποβολή της ταινίας. Τα σχολεία μπορούν να αναζητήσουν και εξωτερικούς συνεργάτες ή όποια άλλη υποστήριξη κρίνουν ότι θα τους διευκολύνει στο καλύτερο τελικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Αυτή την υποστήριξη μπορούν να την αναφέρουν στους τίτλους τέλους των ταινιών τους.
Διευκρινίζουμε ακόμη ότι η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ΟΛΩΝ των μαθητών είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι μαθητές να συμμετάσχουν στη δημιουργία των ταινιών. Τα πρωτότυπα έντυπα της έγγραφης συγκατάθεσης (που θα τα λάβετε με email μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντός σας) δε θα σταλούν στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού, αλλά θα διατηρηθούν στο αρχείο των σχολείων, ενώ στην οργανωτική επιτροπή θα σταλεί μόνο βεβαίωση της διεύθυνσης του σχολείου (πρότυπη βεβαίωση θα σταλεί από τους διοργανωτές στις σχολικές μονάδες). Τέλος πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχετε το δικαίωμα χρήσης μουσικής στις ταινίες σας για την οποία υπάρχει ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων παρά μόνο με δική σας ευθύνη, με την άδεια του δημιουργού ή της ΑΕΠΙ.

Σημειώνουμε τέλος ότι:

  • Τα πνευματικά δικαιώματα των ταινιών ανήκουν στις σχολικές μονάδες που τις δημιούργησαν.
  • Οι σχολικές μονάδες έχουν την ευθύνη διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των μαθητών (για την αναγραφή των στοιχείων των μαθητών στους τίτλους τέλους απαιτείται η προαναφερόμενη έγγραφη συγκατάθεση των γονέων).
  • Όσον αφορά την υποστήριξη από εξωτερικούς συνεργάτες, αυτή η συνεργασία δεν πρέπει να συνδέεται με εμπορία ή διαφήμιση ή προώθηση εμπορικών προϊόντων είτε δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεων υλικού (εντύπου ή μη).
  • Δε θα υπάρξουν έσοδα για τους φορείς που προκηρύσσουν τον διαγωνισμό (ή για άλλον) από τα υποβληθέντα έργα και η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Οι κινηματογραφικές ταινίες αναρτώνται στο διαδίκτυο από τους ίδιους τους δημιουργούς και οι φορείς που συνδιοργανώνουν τον διαγωνισμό προτίθενται να δημοσιοποιήσουν στις δικές τους ιστοσελίδες (και στο κανάλι του διαγωνισμού στο you tube) μόνο τα διακριθέντα κινηματογραφικά έργα.
  •  Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική και δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους/τις μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο.
  • Οι φορείς διοργάνωσης αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα των δημιουργών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  • Ο προτεινόμενος διαγωνισμός δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων, καθώς και με τη διάθεση, δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεως υλικού (εντύπου και μη).
  • Ο σχεδιασμός του διαγωνισμού προβλέπει διαδικασίες αποτίμησής του από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς (που θα γίνει μετά τη λήξη του διαγωνισμού)

Ενστάσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ από τις σχολικές μονάδες (τα όργανα διοίκησής τους) και μπορούν να αναφέρονται ΜΟΝΟ σε παραβίαση όρων της παρούσας προκήρυξης και όχι στα αποτελέσματα της επιτροπής αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών. Η επιτροπή αξιολόγησης δε θα συντάξει περιγραφικές εκθέσεις αξιολόγησης για τα υποβληθέντα έργα ούτε θα ανακοινώσει αξιολογική κατάταξη όλων των μαθητικών δημιουργιών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.