8ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»

O Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη διοργανώνει τον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» για το διδακτικό έτος 2023-2024. Αυτός ο διαγωνισμός θα βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν την ένδοξη ιστορία της Μάχης των Οχυρών, όπου η Ελληνική Ψυχή αντιμετώπισε το Γερμανικό ατσάλι και το νίκησε. Πρόκειται για μια ένδοξη σελίδα της Ελληνικής ιστορίας, όπου οι Έλληνες πολέμησαν ενωμένοι απέναντι στο ναζισμό.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄και Στ΄ Τάξης του Δημοτικού και όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων (γενικής και ειδικής αγωγής) σε πανελλαδική κλίμακα, καθώς και σε Σχολεία του Εξωτερικού. Σκοπός του είναι να
παροτρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν αυτό το σημαντικό για την τοπική και εθνική ιστορία γεγονός αλλά και τα οχυρά τα οποία βρίσκονται στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Σημειώνεται η σημαντικότητα της ανάδειξης της Μάχης των Οχυρών ως ιστορικό γεγονός, καθώς αποτελεί την πρώτη σοβαρή αντίσταση στον Β΄ΠΠ κατά των Γερμανών, όπου τα 21 Οχυρά της Ελληνοβουλγαρικής μεθορίου αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση απέναντι στην έως τότε ανίκητη Γερμανική στρατιωτική μηχανή και τα περισσότερα από αυτά δε νικήθηκαν ποτέ. Οι μαθητές με την ενασχόλησή τους με την ιστορία της Μάχης των Οχυρών έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν με τη δική τους ματιά ότι οι αγώνες για την Ελευθερία και τα ιδανικά της Πατρίδας έχουν θετικά αποτελέσματα, ακόμη και απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις, όταν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία. Στόχος του διαγωνισμού είναι να γίνει κατανοητό από τους μαθητές ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ!


Προτεινόμενοι θεματικοί άξονες:

 • Η Μάχη των Οχυρών (αίτια, περιγραφή, συνέπειες)
 • Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος στην Ελλάδα και την Ευρώπη
 • Η Κατοχή
 • Ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος στην περιοχή μου
 • Σύγχρονοι πόλεμοι, ομοιότητες και διαφορές με τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο
 • Η φρίκη του πολέμου
 • Όψεις του φασισμού: πόλεμοι και καθημερινότητα

Τα έργα που θα διαγωνισθούν μπορεί να είναι:

 • ποιήματα (σε μορφή word)
 • διηγήματα (σε μορφή word)
 • τρισδιάστατες κατασκευές (βιντεοπαρουσίαση σε μορφή mp4)
 • ταινίες μικρού μήκους (σε μορφή mp4)
  Όλα τα έργα πρέπει να αποσταλούν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο istibeifort@gmail.com συνοδευόμενα από διαβιβαστικό έγγραφο της Σχολικής Μονάδας όπου θα αναγράφεται ο αριθμός και το όνομα του μαθητή και επιβλέποντα εκπαιδευτικού ανά έργο.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού προβλέπει:
α. δήλωση συμμετοχών των Σχολικών Μονάδων μέχρι τέλη
Δεκεμβρίου του 2023.
β. υποβολή των έργων μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
γ. Αξιολόγηση των έργων μέχρι την 25 Μαρτίου 2024.
δ. Τελετή βράβευσης των εργασιών στις αρχές Απριλίου 2024.

[Αναλυτικά η προκήρυξη]

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.