B’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εικονικών Δικών Πρωταγόρας

Οι Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” αποτελούν μία διαδραστική προσομοίωση Δικαστηρίου· οι συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο, καθώς και μια εξαμελή ομάδα ενόρκων που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ποια είναι τα θέματα που συζητούν; Βασισμένοι σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, αποφαίνονται για ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη – όπως η θανατική ποινή, ο περιορισμός του διαδικτύου, η ευθανασία.

Σκοπός του Προγράμματος

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών και των φοιτητών, στην καταπολέμηση της αγοραφοβίας και στην ανάπτυξη των ρητορικών τους ικανοτήτων.

Δομή της Εικονικής Δίκης

Κάθε Εικονική Δίκη αποτελεί έναν ξεχωριστό γύρο του παιχνιδιού, στον οποίο συμμετέχουν:

(α) Δύο (2) ομάδες των δύο (2) δικηγόρων και των τριών (3) μαρτύρων η κάθε μία, συνολικά δέκα (10) άτομα,

(β) Ένας (1) Εισαγγελέας και Τρεις (3) Δικαστές, εκ των οποίων ο ένας ορίζεται Πρόεδρος του Δικαστηρίου και οι άλλοι δύο Πάρεδροι,

(γ) Έξι (6) Ένορκοι, οι οποίοι αποφασίζουν κατά απόλυτη πλειοψηφία την έκβαση του δικαστικού αγώνα.

Σκοπός κάθε ομάδας είναι να πείσει τους ενόρκους για την ορθότητα της θέσης τους. Κατά την διάρκεια της δίκης, οι Δικαστές φροντίζουν για την τήρηση των κανόνων και της διαδικασίας, και ιδιαίτερα του χρόνου που έχει στην διάθεση του κάθε ομιλητής.

Γιατί να συμμετέχω;

Το πρόγραμμα προσφέρει σε όσους συμμετέχουν την ευκαιρία να:

  1. Γνωρίσουν τον κόσμο της Δικαιοσύνης από μικρή ηλικία και να αλληλεπιδράσουν με αυτόν,
  2. Εξασκήσουν την λογική τους, καθώς καλούνται να σχηματίσουν την υπεράσπιση της θέσης τους και να εντοπίσουν τα λογικά λάθη της αντίπαλης ομάδας,
  3. Καλλιεργήσουν τις ρητορικές τους ικανότητες,
  4. Διευρύνουν τους ορίζοντες τους μέσα από την συζήτηση ποικίλων θεμάτων, από την κλωνοποίηση και την γενετική μηχανική μέχρι την θανατική ποινή και τα δικαιώματα της μειονότητας,
  5. Κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να λειτουργούν ως ομάδα.

Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Καμία. Η προσομοίωση έχει την μορφή δίκης, όμως όλα όσα χρειάζεστε να ξέρετε για το πώς λειτουργεί το Δικαστήριο περιλαμβάνονται στους Κανόνες.

Τα επιχειρήματα των ομάδων βασίζονται στη λογική και επομένως δεν απαιτούνται εξειδικευμένες νομικές γνώσεις.

Ο εκπαιδευτικός oργανισμός Afixis διοργανώνει για δεύτερη φορά Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικονικών Δικών Πρωταγόρα για μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Λυκείου στις 28 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 στην Αθήνα. Ο Διαγωνισμός αποτελείται από τρεις γύρους, στη Θεσσαλονίκη (15-16 Φεβρουαρίου 2020) στην Αθήνα (22-23 Φεβρουαρίου 2020), ενώ ο Τελικός θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (28-29 Μαρτίου 2020). Στον Τελικό θα προκριθούν οι καλύτερες ομάδες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. 

Κάθε σχολείο απ’ όλη την χώρα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή με μία (1) ή περισσότερες πενταμελείς (5) Ομάδες μαθητών.

Οι συμμετέχουσες Ομάδες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Απαγορεύεται, όμως, η χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και της Δίκης.

Ο Β’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωταγόρα

διοργανώνεται σε συνεργασία με την

Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση

Αιτήσεις ομάδων και κριτών μπορείτε να πραγματοποιήσετε από τη διεύθυνση: http://protagoras.afixis.org/competitions

Εναλλακτικά για περισσότερες πληροφορίες τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6986286741 – κ. Σκιαθίτη Παναγιώτα, email: giotask@afixis.org και 6978001688 – κ. Τσουλιάς Θωμά, email: tsouthom@afixis.org .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.