Βιβλιοκριτική της ανθολογίας «Νησιώτικες Ιστορίες» του Αργύρη Εφταλιώτη

    coverEftaliotisNisiotikesIstoriesΟι νησιώτικες ιστορίες είναι μία συλλογή σύντομων διηγημάτων του Αργύρη Εφταλιώτη (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Κλεάνθους Μιχαηλίδη). Σε αυτή την έκδοση συμπεριλαμβάνονται 35 διηγήματα. Αν και δεν ορίζεται συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο συγγραφέας αναφέρεται στην εποχή του και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Εφταλού και τη Λέσβο γενικότερα.

    Κεντρικό θέμα είναι η ήμερη ζωή των ανθρώπων του νησιού του, ειδωμένη με τη νοσταλγία του ξενιτεμένου, όπως ήταν ο ίδιος ο Εφταλιώτης.

    Ο ήρωας ή η ηρωίδα ανά διήγημα είναι ένας απλός άνθρωπος της υπαίθρου και της διπλανής πόρτας. Κρίνοντας και από το γεγονός ότι ήταν το μόνο της συλλογής που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, ίσως να ξεχωρίσουμε τον Μαρίνο Κονταρά, το λεβέντη από τα Μοσκονήσια, του ομώνυμου διηγήματος αν και κάθε ένα της ανθολογίας κάτι έχει να πει.

   Στα διηγήματα αυτά, ο συγγραφέας εξιδανικεύει την ελληνική ύπαιθρο και εναρμονίζεται πλήρως με τις απόψεις αυτών που καλλιέργησαν την ηθογραφία.

   (παραπομπή της Βικιπαίδειας σε κριτική του Μανόλη Γιαλουράκη)

Το έργο του Αργύρη Εφταλιώτη προσέφερε συνολικά θετικά στη νεοελληνική λογοτεχνία, στα χρόνια που ζητούσε να βρει τον δρόμο της και να ξεφύγει από το αδιέξοδο που την είχε οδηγήσει ο λογιωτατισμός. Παρότι σήμερα δε χρησιμοποιούνται οι γλωσσικές ακρότητες της μαχητικής τριανδρίας του δημοτικισμού (Ψυχάρης-Πάλλης-Εφταλιώτης), κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την εντιμότητα των επιδιώξεών της. Ο Εφταλιώτης εργάσθηκε με αφοσίωση και συνέπεια για τη γλωσσική ενοποίηση του έθνους και προσέφερε και με τα αναμφισβήτητα λογοτεχνικά του προσόντα. Η ποίηση, η πεζογραφία του και η δημιουργική μεταφραστική του εργασία χάραξαν μία βαθύτατη τομή στη λογοτεχνία μας και βοήθησαν τους νεότερους να δουν καλύτερα τις επιτακτικές της ανάγκες. Στα ελληνικά γράμματα η θέση του είναι εξασφαλισμένη: Μία θέση κορυφαίου και καινοτόμου δημιουργού.

    Ιδανικό για οποιονδήποτε θέλει να διαβάσει ελληνική λογοτεχνία στις απαρχές του κινήματος της δημοτικής. Η χρήση της γλώσσας είναι εξαιρετική τεχνικά και χωρίς να εντυπωσιάζει παρουσιάζει μία όμορφη, απλή και λαϊκή εικόνα της Ελλάδας.

    Μία από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις που περιέχει το σύνολο της ανθολογίας είναι αυτή του εκδοτικού οίκου «Πελεκάνος» (2005), 204 σελίδων.

    Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να βρείτε και άλλες προτάσεις βιβλίων στο αποθετήριο βιβλιοκριτικών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.