Homo Informaticus

«Homo Informaticus»: Ο άνθρωπος στην εποχή της πληροφορίας

 

homoinformaticus.eu creatorΟι αισιόδοξοι θιασώτες της Ουτοπίας, τον φαντάζονται σαν έναν άνθρωπο ενήμερο και υπεύθυνο. Μία μετεξέλιξη του Homo Sapiens, που χρησιμοποιεί την Πληροφορία ως εργαλείο στην υπηρεσία όχι μόνο του ατομικού αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.

Στην αντίπερα όχθη, οι απαισιόδοξοι προφήτες της Δυστοπίας, ανάμεσά τους και ο Βέλγος συγγραφέας Charles Istace στο θεατρικό Homo Informaticus, προβλέπουν την ύπαρξη ενός ανθρώπινου όντος, καθυποταγμένου στον υπολογιστή σε τέτοια έκταση, ώστε να έχει χάσει την ικανότητα να σκέφτεται και να ονειρεύεται ελεύθερα.

Η ιστοσελίδα Homo Informaticus θα επιχειρήσει να παραμείνει ουδέτερη μπροστά στο δίλλημα. Επιπλέον αποτελεί το ιστολόγιο,  όπου θα καταγράφονται η δουλειά και οι σκέψεις του Δρίτσα Δημητρίου – Αδαμαντίου. Ενός εκπαιδευτικού που υπηρετεί σε Ελληνικά δημόσια σχολεία, που όντας αμειβόμενος από την Ελληνική κοινωνία, είναι λογικό να καλείται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειάς του, ώστε να μπορεί να κριθεί και να αξιολογηθεί από τον κάθε πολίτη.

Για να καταστεί αυτό εφικτό, πέρα από το βιογραφικό και τους καρπούς των κόπων του, στο μέτρο που ένας δάσκαλος εκτίθεται στα πλαίσια του κοινωνικού του δικτύου, πρέπει να μπορεί να παρουσιάσει πληρέστερα το περιεχόμενο της σκέψης του.

Σε αυτά τα πλαίσια ο ιστότοπος Homo Informaticus θα παρουσιάζει πέρα από τα πονήματα της εκπαιδευτικής συνεργασίας του συγγραφέα, ειδήσεις και άρθρα με αφορμή ορισμένα από τα ενδιαφέροντα του ιδίου, που ενδεχομένως να απασχολούν έναν Homo Informaticus. Προκειμένου δε αυτός να έχει προοπτική να ανταποκριθεί στη θετική εκδοχή του Homo Informaticus, δεν είναι παράλογο να βασίζεται στις ίδιες διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες που χαρακτήριζαν τον καθολικό, ιδανικό, Αναγεννησιακό άνθρωπο (τον Homo Universalis). Σε συμφωνία με τη λογική του πανεπιστήμονα, η θεματολογία του ιστολογίου θα δίνει έμφαση, χωρίς να περιορίζεται στις τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφορικής, στις επιστήμες, στη λογοτεχνία και στις τέχνες.

Συγγραφή

Διηγήματα

Λογότυπο Scratch 2

Προγράμματα (Scratch)

Προφίλ με προγραμματιστικές δραστηριότητες και βιντεοπαιχνίδια στο Scratch.

Λογότυπος European School Radio

Ραδιοφωνικές συμπαραγωγές στον ESR

Ακολουθώντας τον σύνδεσμο: http://europeanschoolradio.eu/podcast και θέτοντας στο φίλτρο αναζήτησης στο πεδίο του ονόματος λογαριασμού (συμμετοχής) είτε ΕΠΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ είτε ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΩΝ, μπορείτε να δείτε ένα αρχείο ραδιοφωνικών παραγωγών μαθητών που επόπτευα ως υπεύθυνος εκπαιδευτικός, στον European School Radio.