- Υπάρχει ανεργία στην Πληροφορική στην Ελλάδα;
- Αν ναι, ποια είναι η δομή και τα χαρακτηριστικά της;
- Με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο;
- Πόσο κρίσιμη είναι η έλλειψη δεξιοτήτων και εξειδικευμένων γνώσεων, που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια συστηματικά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας;
- Ποιο ρόλο παίζουν οι εταιρίες start-ups, που έφεραν μια νέα δυναμική στο χώρο με την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα – πρωταρχικής σημασίας σε μια περίοδο κρίσης που οι περισσότεροι τομείς απασχόλησης σε όλη την χώρα μαστίζονται από την ανεργία – στα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις οι συμμετέχοντες στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν την ερχόμενη Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση, με ώρα έναρξης 18:00 που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, υπό τον γενικό τίτλο «Ανεργία των νέων και Ευκαιρίες Απασχόλησης στην Πληροφορική στη Βόρεια Ελλάδα» θα ξεκινήσει με εναρκτήριο χαιρετισμό του αντιδημάρχου Ανάπτυξης του
Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Πέτρου Λεκάκη.
Στη συνέχεια θα μιλήσουν ο δρ Μιλτιάδης Σταμπουλής, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας («Εξελίξεις στην απασχόληση και την ανεργία στην Περιφ. Κ. Μακεδονίας»), ο πρόεδρος το ΣΕΠΒΕ κ. Κωστής Καγγελίδης («Πτυχία vs Δεξιότητες στην αγορά εργασίας της Πληροφορικής»), και εκ μέρους του ΟΑΕΔ η κα Αγάπη Παπαθανασιάδου, Προϊσταμένη του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) Τούμπας («Πολιτικές και εργαλεία αντιμετώπισης της ανεργίας»).
Τέλος, ο κ. Μιχάλης Λιτσαρδάκης, συντονιστής συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΣΕΠΒΕ, θα εξηγήσει πώς μπορούν άνεργοι νέοι και νέες 18-24 ετών να αποκτήσουν εξειδίκευση στην Πληροφορική σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας,παρουσιάζοντας τις «Δράσεις Κατάρτισης, Πιστοποίησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης για άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών στον τομέα των ΤΠΕ». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (για το οποίο οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων απ ́ όλο το βορειοελλαδικό τόξο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://edu.sepve.org.gr/) πρόκειται να καλύψει 1000 άνεργους νέους στις Περιφέρειες Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
To πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Ενεργειών (ΕΥΕ/ΕΚΤ) και προσφέρει την ευκαιρία σε 1000 άνεργους να αποκτήσουν δεξιότητες σε αντικείμενα των ΤΠΕ όπως, web development, mobile development, cloud computing, digital marketing, web design, robotics και e-commerce, μέσα από πιστοποιημένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση συνολικής διάρκειας 380 ωρών, λαμβάνοντας παράλληλα εκπαιδευτικό επίδομα.
Πρόσφατα σχόλια