Ανακοινώθηκαν και μέσω Διαδικτύου οι βραβεύσεις του Ελληνικού κύκλου του παιδικού βιβλίου σε λογοτέχνες και εικονογράφους παιδικών βιβλίων, καθώς και το σκεπτικό των βραβεύσεων από την ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος της IBBY, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2/4/2016). Αναδημοσιεύουμε το σχετικό δελτίο τύπου:
Σκεπτικά Βραβείων σε δημιουργούς 2016
Πρόεδρος των επιτροπών βραβείων ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Βασιλαράκης
Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους
Επιτροπή: Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, Αγγελική Βαρελλά, Ζωή Κανάβα, Ελένη Μπακογεώργου, Λίτσα Ψαραύτη
Η επιτροπή διαπίστωσε ότι αρκετά από τα βιβλία που υποβλήθηκαν για το βραβείο αυτό δεν πληρούσαν τους απαιτούμενους όρους. Έτσι, καίτοι αξιολογότατα, ορισμένα μάλιστα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας, αποκλείστηκαν είτε διότι οι συγγραφείς τους είχαν δημοσιεύσει ήδη και άλλα κείμενα στο παρελθόν, άρα δεν ήταν πρωτοεμφανιζόμενοι, είτε διότι το βιβλίο που υπέβαλαν είχε παρουσιαστεί με άλλη λογοτεχνική μορφή την προηγούμενη χρονιά.
Το βραβείο απονέμεται στην:
Κατερίνα Ζωντανού, για το βιβλίο της Ομιλείτε Πλουτωνικά; , εκδόσεις Μεταίχμιο
Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία γραμμένη με φαντασία κι ευρηματικότητα, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση απολύτως πειστική, κάτι που σπανίζει στην παιδική μας λογοτεχνία. Πέρα από την απόλαυση του διαβάσματος που προσφέρει, αβίαστα και χωρίς ίχνος διδακτισμού προβάλλει υψηλές αξίες, όπως η αποδοχή του άλλου και της διαφορετικότητας, η προσφορά φιλίας, η χαρά του παιχνιδιού και του ονείρου. Κείμενο που το διακρίνει γνήσια τρυφερότητα, σύγχρονη οπτική και γνώση της παιδικής ψυχοσύνθεσης.
Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά
Επιτροπή: Μερκούριος Αυτζής, Ανδρέας Καρακίτσιος, Πάττυ Παπαδήμου, Εύη Χρηστομάτη, Ρία Φελεκίδου
απονέμεται εξ ημισείας στις:
Γλυκερία Γκρέκου, για το βιβλίο της Το κόκκινο κουτί, εκδόσεις Ψυχογιός και
Μαριέττα Κόντου, για το βιβλίο της Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Το κόκκινο κουτί» είναι μια εξαιρετική περίπτωση διαχείρισης των δυσκολιών που χαρακτηρίζουν τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και συγκεκριμένα της ΔΕΠΥ. Η συγγραφέας, στην προσπάθειά της να εξηγήσει, να αναλύσει και να προσφέρει με διακριτικό τρόπο στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, δεν εξωραΐζει την πραγματικότητα, αλλά αντίθετα την καταγράφει με χιούμορ και απλότητα και επιστρατεύει την πρωτοπρόσωπη και παιδοκεντρική αφηγηματική σκοπιά, ως βασικά εργαλεία. Το κείμενο έχει ροή, προσεκτική πλοκή και σέβεται, με τον τρόπο του, την αναγνωστική λειτουργία του μικρού αναγνώστη. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πλήρης εγγραφή στο κείμενο της παιδικής γλωσσικής και πνευματικής ιδιοσυστασίας του μικρού αναγνώστη.
«Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου» έχει ως κύριο και βασικό χαρακτηριστικό ότι καταφέρνει, με πολύ ευαίσθητο και τρυφερό τρόπο, να διαχειριστεί και να αναλύσει ένα θέμα πραγματικά σκληρό και σύνθετο.
Το βιβλίο έχει τη μοναδικότητα να κάνει βήματα μπροστά στην ιδεολογία και στις πρακτικές της καθημερινότητας, που συνδέονται με την κοινωνική προσφορά, το πολυσύνθετο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης και τους άγριους νόμους της αγοράς, εφόσον εξηγεί, με πολύ απλό και έξυπνο τρόπο, ότι πέρα από το σεβασμό που πρέπει να υπάρχει απέναντι στη λογική της οικονομικής παραγωγής και ανάπτυξης, το πρωταρχικό είναι να προσαρμόζονται όλα στις απαιτήσεις των ανθρώπινων αναγκών. Αυτονόητα το κείμενο σέβεται τις ευαισθησίες του μικρού αναγνώστη και επιλέγεται συνειδητά και με διακριτικότητα από τον συγγραφέα ο δρόμος της λαϊκής παραμυθητικής αφήγησης με τα ανάλογα παραμυθητικά χαρακτηριστικά αλλά και την ευκρινή εγγραφή της σύγχρονης πραγματικότητας.
Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο
Επιτροπή: Αγγελική Γιαννικοπούλου, Μαρία Κουρκουμέλη, Αλεξία Mπαρδάκη, Τασούλα Τσιλιμένη, Κατερίνα Χοχλιδάκη
απονέμεται στους:
Σωτήρη Tριβιζά (κείμενο) – Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση), Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο, εκδόσεις Διάπλαση
Το κείμενο διαθέτει λυρικότητα, στοιχεία αλληγορίας και συμβολισμού που ταξιδεύουν τον αναγνώστη στη μαγεία του ποιητικού λόγου του Φ. Γ. Λόρκα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο συνταίριασμα ονείρου, φαντασίας και ποίησης που η παραμυθιακή γλώσσα προβάλλει τη θεματική που, αν και εκκινεί από την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας, αναφέρεται στον φόβο, την αναζήτηση, την τόλμη και την επιμονή. Η εικονογράφηση συνδιαλέγεται με το κείμενο αναδεικνύοντας το νόημά του. Με ευαισθησία, άλλοτε ερμηνεύει κι άλλοτε αποκαλύπτει τα αφηγηματικά του μέρη. Αποτελεί επίσης, μια εξαιρετική και σύγχρονη εικαστική πρόταση.
Βραβείο σε εικονογράφο για την Εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους
Επιτροπή (κοινή με την επόμενη κατηγορία «Βραβείο για το εξώφυλλο»: Ειρήνη Βοτοκοπούλου, Ίρις Κρητικού, Γιάννης Σκαρπέλος, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Φωτεινή Στεφανίδη
Λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εκδοτική δραστηριότητα των εικονογραφημένων βιβλίων που κυκλοφόρησαν το 2015, ο αριθμός των υποβληθέντων στο διαγωνισμό, ήταν αρκετά περιορισμένος. Συνεπώς η αξιολόγηση αφορά μέρος αυτής και όχι το σύνολο. Τα μέλη της επιτροπής, ως είθισται , κατέληξαν, κατόπιν επιλογής, στη βραχεία λίστα ξεχωρίζοντας τα πέντε βιβλία που σε ικανοποιητικό βαθμό (μικρότερο ή μεγαλύτερο) τηρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ενός εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου, την εικαστικότητα, τη συγκροτημένη εργασία, την καλαισθησία και τη λειτουργικότητα του βιβλίου στο σύνολό της.
απονέμεται στον:
Θανάση Δήμου για την εικονογράφηση του βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη Η μυστική συνταγή της Έλλης, εκδόσεις Πατάκη
Το έργο του διακρίνεται για το προσωπικό ύφος και την ελεύθερη φυσική γραφή. Οι εικόνες, ζωντανές κι εκφραστικές, γελοιογραφικά καμωμένες, παραπέμπουν σε κόμικ. Ευχάριστες και προσιτές προσελκύουν το παιδί.
Βραβείο σε Εικονογράφο ή Art Director για το εξώφυλλο ελληνικού παιδικού και νεανικού βιβλίου
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του συνολικού σχεδιασμού ενός εξωφύλλου (εικαστικές, τοποθέτηση τίτλου, οπισθόφυλλο, στον τρόπο που το εξώφυλλο εντάσσεται στο σχεδιασμό μιας σειράς κ.λ.π.), απονέμουν το βραβείο στη:
Μυρτώ Δεληβοριά για το σχεδιασμό εξωφύλλου του βιβλίου της Έλενας Γλωσσιώτη Ο Φύλλος, εκδόσεις Θίνες.
Ένα καλαίσθητο μινιμαλιστικό εξώφυλλο, κατάλληλο για το σχήμα του βιβλίου. Κατορθώνει να αναπαράγει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του δέντρου και των ρούχων, χωρίς ωστόσο να γίνεται φωτογραφική ή ρεαλιστική εικόνα, προετοιμάζοντας τον αναγνώστη για μια μαγική αφηγηματική περιπλάνηση.
Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου
Επιτροπή: Βαγγέλης Βαλασιάδης, Διονύσης Λεϊμονής, Κυριακή Μιζαμίδου, Ηρώ Παπαμόσχου, Δημήτρης Πολίτης
απονέμεται στον:
Σταμάτη Κεσόγλου, για το βιβλίο του Η γη της Λόρνας, εκδόσεις Πατάκη
Μια ευρηματική και καλογραμμένη ιστορία με ευαισθησία, με χιούμορ με τρυφερότητα και με άφθονη επιστημονική φαντασία. Μεταφέροντας όλη τη δράση στο φεγγάρι, με τις ιδιαιτερότητες της φύσης του, την προσαρμογή των γήινων κατοίκων του στις διαφορετικές συνθήκες που εκεί επικρατούν – μέσα σε μια όμως ευνομούμενη πολιτεία – το βιβλίο δεν περιγράφει απλώς μια περιπέτεια αλλά και μια διαφορετική κοινωνική διάσταση, και μηνύματα που περιέχουν αξίες τόσο παραδοσιακές όσο και συναισθηματικές. Κύριο πρόσωπο η μικρή Λόρνα που, γεννημένη στο φεγγάρι, λαχταράει την ώρα που θα μπορέσει να πατήσει την άγνωστή της γη απολαμβάνοντας την άγνωστή της βαρύτητα. Μόνο που, τελικά, θα παραμείνει πιστή στο φεγγάρι και στον νεανικό της έρωτα καταλαβαίνοντας πόσο πολύτιμα είναι αυτά που έχεις χειροπιαστά κι όχι εκείνα που αορίστως ονειρεύεσαι. Μια ελκυστική ιστορία που θα κερδίσει το νεανικό κοινό.
Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους
Επιτροπή: Έρικα Αθανασίου, Θεοδώρα Αραμπατζή, Νένα Κοκκινάκη, Θεοδόσης Πυλαρινός, Σωτηρία Κυρμανίδου
Απονέμεται στους:
Αλέκο Παπαδάτο, Αβραάμ Κάουα και Annie Di Donna, για το βιβλίο τους Δημοκρατία, εκδόσεις Ίκαρος.
Πρόκειται για συλλογικό έργο, για ποιοτικό ιστορικό μυθιστόρημα, που ειδολογικά εντάσσεται στα graphic novels (στα γραφιστικά μυθιστορήματα ή εικονογραφημένες αφηγήσεις), είδος υπό σημαντική ανάπτυξη και στη χώρα μας, που συνδυάζει αρμονικά την αφήγηση με την εικόνα.
Η έννοια και η ουσία της Δημοκρατίας, που διέρχεται κρίση στις μέρες μας, δίνεται απροσποίητα, σύμφωνα με την ιστορική αλήθεια, χωρίς διδακτισμό και εξωραϊσμούς, με την αναδρομή στην κορυφαία για το πολίτευμα αυτό εποχή του Κλεισθένη στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον κατά την εξέλιξη του θέματος, η υπαινικτικότητα της εικόνας που συντελεί στην αποφυγή των κουραστικών θεωρητικών περιγραφών, οι έξυπνα επινοημένοι πρωταγωνιστές και η έντεχνη ταύτισή τους με τα ιστορικά πρόσωπα, οι βοηθητικοί στην οικονομία της αφήγησης διάλογοι συντελούν στη θεώρηση και αξιοποίηση του παρελθόντος με τη ματιά του σύγχρονου ανθρώπου.
Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά
Επιτροπή: Μαρία Δελάκη, Κατερίνα Δερματά, Σοφία Κανλή, Πόπη Κασσωτάκη-Ψαρουδάκη, Δήμητρα Φώτου
Απονέμεται στον:
Βαγγέλη Ηλιόπουλο, για το βιβλίο του Ο Αληθινός ΤΡΙΚΕΡΑΤΩΨ φοβάται;, εκδόσεις Πατάκη
Το βιβλίο διαθέτει επιστημονική εγκυρότητα και παιδαγωγική καταλληλότητα, η μυθοπλασία αποβλέπει ξεκάθαρα στην κατάκτηση παιδαγωγικών στόχων σχετικών με το σχολικό εκφοβισμό. Η αισθητική του λόγου, το στυλ γραφής και το επιλεγμένο λεξιλόγιο – ακόμα και των ονομάτων των ηρώων – μπορούν να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών καθώς και γνωστικές στρατηγικές σύνδεσης με τον εαυτό και το παρόν, αλλά και το παρελθόν. Η ιστορία είναι γρήγορη εστιασμένη, ενδιαφέρουσα, χωρίς περιττά στοιχεία ή απλή παράθεση γεγονότων. Το θέμα είναι επίκαιρο, διαχρονικό και αντανακλά τις ανησυχίες της κοινωνίας. Ο τίτλος προκαλεί άμεσα το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον βοηθά να κάνει προβλέψεις για πιθανές καταστάσεις που θα απαντήσει στο βιβλίο. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά (κειμενικά-οργανωτικά-οπτικά) του βιβλίου, το δέσιμο εικόνας και κειμένου προσδίδει αναγνωσιμότητα υψηλού βαθμού ενώ η παράθεση έγκυρων και αξιόπιστων πληροφοριών από σχετική επιστήμονα και οι προτάσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς συμπληρώνουν και επεκτείνουν την παιδαγωγική αξία του βιβλίου, αναδεικνύοντας την ουσιαστική συμβολή της λογοτεχνίας στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους
Επιτροπή: Εύα Καλισκάμη, Βασιλική Κατέρη, Χρύσα Κουράκη, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Γιολάντα Πατεράκη
Απονέμεται στους:
συγγραφέα Φίλιπ Κερ, μεταφραστή Αντώνη Καλοκύρη για το βιβλίο Τα άλογα του χειμώνα ( εκδόσεις Μεταίχμιο)
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Αφορά στον σκληρό αγώνα επιβίωσης σε δύσκολες συνθήκες και την εξύμνηση της θέλησης και του αγώνα για τη ζωή. Τα άλογα συμβολίζουν τη διαφορετικότητα, την οποία εκδίωκαν οι Γερμανοί σε κάθε της μορφή. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που τους αποδίδονται υπογραμμίζουν αυτόν τον συμβολισμό, ο οποίος ενδυναμώνεται από την παρουσία της ηρωίδας Καλίνκα, μιας κυνηγημένης Εβραιοπούλας. Η σκληρότητα του πολέμου και στην προκειμένη περίπτωση των Γερμανών παρουσιάζεται χωρίς καμία προσπάθεια ωραιοποίησης, ενώ ταυτόχρονα δίνεται ως αντίβαρο της όλης κατάστασης η προσωπικότητα του βαρόνου Φαλτς-Φάιν και του λοχαγού Στάμερ. Ο λόγος του μεταφρασμένου κειμένου είναι εξαιρετικά άμεσος και κυλά αβίαστα, γεγονός το οποίο αναδεικνύει το πρωτότυπο, συγκινεί αλλά και προκαλεί τόσο το παιδί όσο και τον ενήλικα αναγνώστη.
Πρόσφατα σχόλια