Βροχή διαττόντων: Δέλτα Υδροχοΐδες

Υδροχόος (Aquarius)Η βροχή διαττόντων Δέλτα Υδροχοΐδες πιστή και φέτος στο ραντεβού της. Είναι εμφανής στους νυχτερινούς ουρανούς – αν και μέτριας έντασης, με μεγάλη διάρκεια – από τα μέσα Ιουλίου ως τις αρχές Αυγούστου, με μια μικρή συγκριτικά κορύφωση του φαινομένου στα τέλη Ιουλίου (φέτος μεταξύ 27 και 30 Ιουλίου 2016). Οι Δέλτα Υδροχοΐδες, φέρεται να έχουν ως ακτινοβόλο σημείο τον αστέρα Σκατ (δέλτα του Υδροχόου), χαμηλά στο νοτιοανατολικό ορίζοντα, όνομα που εικάζεται ότι προήλθε από το Scheat, παραφθορά του Αραβικού Al Sak (που ταυτίζεται με τη θέση του στον αστερισμό – την κνήμη του Υδροχόου).

Λόγω της γωνίας εισόδου στην ατμόσφαιρα, αφήνουν μεγάλα ίχνη, ενώ στην κορύφωσή τους  δίνουν βροχές 10 μετεώρων ανά ώρα σε σκοτεινό ουρανό, από τα μεσάνυχτα ως το λυκαυγές.

Η εμφάνισή του φαινομένου εικάζεται ότι σχετίζεται με το ετήσιο πέρασμα της Γης από την τροχιά με τα απομεινάρια του περιοδικού κομήτη 96/P Macholtz. Ο κομήτης έγινε αντιληπτός το 1986, αλλά η βροχή καταγράφεται από το 1870.

Πρόκειται για ένα από τα ωραία θεάματα του καλοκαιρινού νυχτερινού ουρανού και ιστοσελίδες αστρονομίας όπως το Slooh, ετοιμάζονται να καλύψουν τις Δέλτα Υδροχοΐδες με ανταπόκριση από αρκετά αστεροσκοπεία και σημεία παρατήρησης ανά τον κόσμο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.