Το φαινόμενο του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, όπου ο 18χρονος Αλί Ντέιβιντ Σόνμπολυ πυροβολώντας σκότωσε 9 και τραυμάτισε 35 αθώους συμπολίτες του στο Μόναχο, τη μέρα που συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το μακελειό του Νορβηγού Μπρέιβικ σε Όσλο και Ουτόγια. Καθώς οι αστυνομικές αρχές, προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του δράστη, διάφοροι λόγοι που οδήγησαν το δράστη σε αυτό το κακό που προκάλεσε έρχονται στο φώς:
- Οι γονείς του, Ιρανοί Σιίτες, είχαν έρθει στη Γερμανία τη δεκαετία του ’90 αναζητώντας άσυλο, παρότι τα θύματα του δράστη φέρεται σε πρώτη φάση να είναι κυρίως μη Γερμανικής καταγωγής.
- Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι υπήρξε το θύμα βίαιων και συστηματικών παρενοχλήσεων (bullying) από συνομήλικούς του σε νεαρότερη ηλικία.
- Είχε εμμονή με περιστατικά μαζικών φονικών, καθώς βρέθηκαν βιβλία και αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με το φονικό στο σχολείο του Βίννεντεν το 2009.
- Είχε νοσηλευτεί για την κατάθλιψη δύο μήνες σε ψυχιατρική πτέρυγα νοσοκομείου και
- Έπαιζε βίαια παιχνίδια πρώτου προσώπου (First Person Shooters), όπως το Counterstrike.
Βεβαίως, δε διατείνομαι ότι έχω τις γνώσεις για να αναλύσω το περιστατικό, καθώς δεν είμαι ούτε εγκληματολόγος ούτε ψυχολόγος, αλλά μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι χρειάστηκε να συνυπάρξουν αρκετοί λόγοι για να γίνει το κακό. Η προσέγγιση ότι ευθύνονται αποκλειστικά τα βιντεοπαιχνίδια, με την παρουσία τόσων ανησυχητικών συμπτωμάτων, είναι επιδερμική προσέγγιση από μερίδα των ΜΜΕ, προς άγραν θεατών, ακροατών και άλλων καταναλωτών ειδήσεων. Η υπεραπασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια, σε παρέκκλιση της συμβουλής «Παν μέτρον άριστον», οδηγεί στον εθισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για του λόγου το αληθές ακολουθούν τρία βίντεο από το YouTube (δεν είναι διαθέσιμα από το Ψηφιακο Αρχείο της ΕΡΤ), από ένα εξαιρετικό αφιέρωμά της σχετικά με τον Εθισμό στα Βιντεοπαιχνίδια:
Πρόσφατα σχόλια