Η γεωπολιτική σημασία των μετάλλων στη Γη και στο Διάστημα

Λογότυπος Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης

Οι ορυκτές πρώτες ύλες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας αλλά και καθημερινής χρήσης, καθώς και για την ενεργειακή μετάβαση.

Είναι καιρός να κατανοήσει η κοινωνία τα φλέγοντα ζητήματα των μετάλλων που είναι κρίσιμα στην παγκόσμια βιομηχανία, της Ευρωπαϊκής πολιτικής στην πρόσβαση σε πρώτες ύλες, και της προέλευσης πρώτων υλών από χώρες όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποβαθμίζονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Κίνα ελέγχει την διακίνηση των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως, και η εξάρτηση του δυτικού κόσμου από αυτήν οδηγεί σε μία τεράστια ανασφάλεια ως προς τον εφοδιασμό σε ορυκτές πρώτες ύλες.

Η ανθρωπότητα καταναλώνει πλέον τεράστιες ποσότητες σε σπάνια και κρίσιμα μέταλλα, θέτοντας υψηλούς στόχους, με σκοπό την επίτευξη της μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και οι πόροι της Γης δεν επαρκούν.

Θα μπορέσουν οι γειτονικοί πλανήτες να διαθέσουν τα απαραίτητα μέταλλα ή οι προσπάθειες κατάκτησης του διαστήματος θα αποβούν άκαρπες;

Εισηγητής ο Βασίλης Μέλφος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 στις 18:00 στα γραφεία μας, Αλεξανδρείας 113.

[Αναλυτικές πληροφορίες]

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.