Ο μη γραμμικός κόσμος – Χάος και φράκταλς

Γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα καιρικά φαινόμενα;
Τι είναι η τυρβώδης ροή;
Τι σημαίνει το φαινόμενο της πεταλούδας;
Πώς συμπεριφέρεται η φύση;
Πώς μπορώ να ζωγραφίσω μία φτέρη;
Ποια είναι η διάσταση μιας ακτογραμμής;

Η φύση είναι μη γραμμική. Αυτό σημαίνει ότι οι σχέσεις μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος δεν σχετίζονται με γραμμικό τρόπο. Συνέπεια αυτού είναι να υπάρχουν φυσικά συστήματα στα οποία μικρές αλλαγές στις αρχικές τους συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστιες διαφορές στην εξέλιξη τους. Αυτά τα συστήματα ονομάζονται χαοτικά και τα βλέπουμε συχνά στη φύση.
Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην μελέτη της φύσης αλλά και στα μαθηματικά. Τα φράκταλς (ή στα ελληνικά τα μορφοκλασματικά σύνολα) φανέρωσαν τα μυστικά της «γεωμετρικής» πολυπλοκότητας και μας έδωσαν ένα εργαλείο για να περιγράψουμε από μια ακτογραμμή μέχρι τα σύννεφα και το αγγειακό σύστημα του ανθρώπου.


Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο σεμινάριο του Τζαμάλ – Οδυσσέα Μαάιτα το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.

[Αναλυτικές πληροφορίες]

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.