Παιδεία για τον 21ο αιώνα – Education for the 21st century

ΜΙΤ, Χάρβαρντ και … Φουρφουράς, στη ΔΕΘ 2019, με τις πιο δημιουργικές δυνάμεις για την Παιδεία μας.

Φέτος, στην 84η Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην ενότητα Digital Greece Pavilion – Περίπτερο 12, μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται για 2η χρονιά από τους Industry Disruptors – Game Changers και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη ΔΕΘ – HELEXPO, βάζουμε την Εκπαίδευση στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

To ΔΕΘ Consortium: The Tipping Point in Education, 100mentors και Big Bang School προσελκύει για πρώτη φορά ανθρώπους με πολύ διαφορετικές αναφορές, με κοινό σημείο, την αυθεντική διάθεση για μια παιδεία ανθρωποκεντρική, βιωματική, οικουμενική, που ενσωματώνει ομαλά τις τεχνολογικές εξελίξεις, μας μαθαίνει να αναλαμβάνουμε ευθύνη & ρίσκο και να θέτουμε τα σωστά ερωτήματα, σε ένα κόσμο γεμάτο απαντήσεις.

Στη ΔΕΘ κορυφώνεται μια κουβέντα που γίνεται διαδικτυακά όλο το χρόνο από 5.000 μέντορες (από την Ελληνική διασπορά και 44 χώρες) και πάνω από 20 χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που συζητούν ηλεκτρονικά, ζωντανά και ασύγχρονα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας και στο εξωτερικό. Μερικοί από αυτούς τους μέντορες και εκπαιδευτικούς, καθώς και μαθητές/φοιτητές, θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου συνήθως τα βλέμματα συγκεντρώνουν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, βάζουμε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την ατζέντα της Παιδείας, της εκπαίδευσης – formal & non-formal education – και τον επαγγελματικό προσανατολισμό/κατάρτιση, υπό το πρίσμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του ανοίγματος προς τον κόσμο. Αυτή τη φορά την ατζέντα και το ρυθμό της συζήτησης τη δίνουν μαθητές και φοιτητές ακόμα και από τα πιο ακριτικά νησιά και χωριά της Ελλάδας, που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να συμμετέχουν στη συζήτηση:

“Education for the 21st century”
Program:

⚪ Day #1: Σάββατο 7/9, 17.00
Χώρος διεξαγωγής: Open Stage
“Inquiry Based Learning. What’s this? “H ερώτηση είναι πιο σημαντική από την απάντηση.”

◼ Άγγελος Πατσιάς, εκπαιδευτικός – συνδημιουργός του “Σχολείου της Φύσης και των Χρωμάτων” & “Big Bang School”

◼ Λίνα Φιλιππάκη & Παναγιώτης Μαμαλής, εκπαιδευτικοί σε δημόσιο σχολείο Ρόδου και στη Λεόντειο αντίστοιχα

◼ Γιώργος Νικολετάκης, CEO @100mentors

◼ Βασιλείου Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός και πρόεδρος της eduACT

◼ Lee Magpili, σχεδιαστής ρομποτικής από το Lego Education

Συμμετέχουν ηλεκτρονικά καθηγητές πανεπιστημίων καθώς και επαγγελματίες & ερευνητές του χώρου, όπως ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος και συνιδρυτής της SciCo & πρώτος Έλληνας Ashoka fellow.

♦ Το πάνελ θα συντονίσει ο Τάσος Ζάχος, Chief Editor του Fortune Greece.

⚪ Day #2: Κυριακή 8/9 – 17.00
Χώρος διεξαγωγής: Stage 1
“Education in the age of AI & Media Literacy. Is Greece in the map? “Τεχνητή Νοημοσύνη & Media Literacy στην Εκπαίδευση. Πώς βάζουμε την Ελλάδα στο χάρτη; Κίνδυνοι και ευκαιρίες.”

◼ Νικόλαος Μαυρίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και διδάκτορας του ΜΙΤ

◼ Ταραντίλης Χρήστος, Βουλευτής Επικρατείας και Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης

◼ Χρήστου – Βαρσακέλης Δημήτριος, Harvard PhD in Engineering & Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Συμμετέχουν ηλεκτρονικά καθηγητές πανεπιστημίων καθώς και επαγγελματίες & ερευνητές του χώρου, όπως ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής του MIT Media Lab, ο Νίκος Παναγιώτου, Καθηγητής & Google Scholar, ο Κώστας Μπέκας, Ερευνητής & Διευθυντής στο ερευνητικό κέντρο IBM Research στη Ζυρίχη, με ασύγχρονες απαντήσεις 100 δευτερολέπτων στις ερωτήσεις μαθητών από όλο τον κόσμο.

♦ Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Στρατής Τριλίκης, Διευθυντής Προγραμμάτων του iMEdD – a Stavros Niarchos Foundation initiative for Media Education & Development.

⚪ Day #3: Δευτέρα 9/9, 17.00
Χώρος διεξαγωγής: Open Stage
“Afraid of getting International? Ν’ ανοίγεσαι στον κόσμο, μην το φοβάσαι.”

◼ Roxanne Giampapa, πρόεδρος του American International School, Pinewood

◼ Χάιδω Σαμαρά, Διευθύντρια Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης στο Κολλέγιο Ανατόλια

◼ Τατιανή Ραπατζίκου, Fulbright and Visiting Research Scholar @Duke, York, MIT universities για θεματικές όπως urban digital narratives & ο Δημήτριος Ντούτης, PHD, συνεργάτης του Ιδρύματος Fulbright

◼ David Burger, Deputy Chief of Mission, US Embassy

Συμμετέχουν ηλεκτρονικά επαγγελματίες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως ο John McKellar, Project Manager of Prince’s Trust International, η Στέλλα Πρίντεζη, Co Lead της Ashoka Ελλάδας και η Ροσάννα Μόρτογλου, Chief Representative του Libra Group στην Ελλάδα, με ασύγχρονες απαντήσεις 100 δευτερολέπτων στις ερωτήσεις μαθητών από όλο τον κόσμο.

♦ Το πάνελ θα συντονίσει ο Νίκος Ευσταθίου, από την Καθημερινή.

➡ Στις συζητήσεις συμμετέχουν διαδικτυακά ακόμη οι:
◼ Νικόλαος Σπανουδάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης
◼ Κώστας Μπέκας, Διακεκριμένο μέλος της ερευνητικής ομάδας του IBM Research
◼ Μιχάλης Παπαδόπουλος, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και συνιδρυτής της GuGu team
◼ Θωμάς Μπίσμπας, ερευνητής αστροφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
◼ Καλίσσα Αποστολίδου, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη Raycap & Member of the Board of Directors Corporate Social Responsibility
◼ Βιβή Ανθοπούλου, CEO στο Ίδρυμα Λαμπράκη
◼ Κωνσταντίνος Μαραγκός, Co-founder & Communications Specialist στο Youthmakers Hub και Co-founder του WE AfriHug
◼ Κωνσταντίνος Καρατζάς, ιστορικός – ερευνητής στο London Centre for Interdisciplinary Research
◼ Βασιλική Ντανταβασίλη, Μεταφράστρια, Διερμηνέας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.