Όπως και κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος ένα από τα μεγάλα αστρονομικά θεάματα είναι η βροχή διαττόντων: «Περσείδες».
Πρόκειται για παγωμένα σωματίδια σκόνης, που προέρχονται από τον κομήτη 109P/Σουίφτ – Τατλ. Αν και ο κομήτης βρίσκεται μακρυά από τη Γη, (εισέρχεται στο Ηλιακό μας σύστημα κάθε 133 χρόνια και η τελευταία φορά που πέρασε κοντά από τον Ήλιο ήταν το 1992), κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με την ουρά σωματιδίων που άφησε ο κομήτης πίσω του. Αυτά τα σωματίδια σκόνης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητες που φτάνουν τα 60 km/h και αναφλέγονται. Ονομάζονται δε Περσείδες, γιατί το ακτινοβόλο σημείο (αυτό από το οποίο φαινομενικά πηγάζουν) φαίνεται να βρίσκεται κοντά στον αστερισμό του Περσέα.
Η ετήσια βροχή διαττόντων Περσείδες φθάνει στο μέγιστό της υπό τέλειες συνθήκες. Η βροχή, όχι μόνο παράγει πολλά πεφταστέρια, μέχρι 110 ανά ώρα σε βέλτιστες συνθήκες, αλλά το κάνει με τη Σελήνη απούσα από τον ουρανό. Η καλύτερη θέαση θα είναι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν το ακτινοβόλο σημείο της βροχής, στα σύνορα μεταξύ Περσέα και Κασσιόπης, απ’ όπου εμφανίζονται τα μετέωρα, ανεβαίνει ψηλότερα. Για να δείτε περισσότερα μετέωρα, παρατηρήστε από ένα σημείο μακριά από τα φώτα της πόλης.
Οι συνθήκες είναι ιδανικές φέτος. Δεν υπάρχει το φως του φεγγαριού και στο προβλεπόμενο μέγιστο θα είναι νύχτα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, 12-13 Αυγούστου.
Όποια και αν είναι η νύχτα που θα εμφανιστούν οι διάττοντες, οι καλύτερες ώρες θα είναι από τα μεσάνυχτα μέχρι την αυγή. Την νύχτα της αιχμής μπορείτε να δείτε ένα ή δύο μετέωρα ανά λεπτό κατά μέσο όρο, εάν ο ουρανός σας είναι πολύ σκοτεινός. Θα υπάρξουν λιγότερα μετέωρα νωρίς το βράδυ, αλλά αυτά που θα δείτε τότε, με το ακτινοβόλο σημείο να είναι χαμηλά, θα διασχίζουν την ανώτερη ατμόσφαιρα σε μακριές, όμορφες τροχιές.
Καλή παρατήρηση και καλή διασκέδαση.
Πρόσφατα σχόλια