Πως το Διαδίκτυο έχει κάνει εύκολη την οργάνωση των κοινωνικών αλλαγών, αλλά δύσκολη την επίτευξή τους – Ζεϋνέπ Τουφεκτσί στο TED

  

Zeynep Tufekci

Zeynep Tufekci

  Η τεχνο-κοινωνιολόγος Ζεϋνέπ Τουφεκτσί, βοηθός καθηγητή στη σχολή Βιβλιοθηκονομίας του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας και συνεκδότης του βιβλίου Inequity in the Technopolis, μιας δεκαετούς μελέτης της πρόσβασης την τεχνολογία στον πληθυσμό του Ώστιν στο Τέξας,  θέτει δύσκολα ερωτήματα για τις κοινωνίες μας και τον τρόπο που εκφράζονται διαδικτυακά.

    Σήμερα, ένα απλό email μπορεί να ξεσηκώσει ένα διεθνές κίνημα. Αν όμως ο Διαδικτυακός ακτιβισμός έχει καταστεί εύκολος να εκφραστεί και να αναπτυχθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων συχνά δεν έχει διάρκεια. Γιατί; Συγκρίνοντας σύγχρονες κινητοποιήσεις, όπως στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, τους αγανακτισμένους σε Ισπανία και Ελλάδα και την «Κατάληψη της Γουόλ Στριτ» κ.α. με τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δεκαετία του 1960, αποκαλύπτει τη δύναμη της μεθοδικής οργάνωσης που απαιτούσαν τα κινήματα πριν την έλευση του Twitter.

    Η ομιλία της Ζεϋνέπ Τουφεκτσί, τον Οκτώβριο του 2014 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, στα πλαίσια του TED, είναι επίκαιρη όχι μόνο λόγω της καταπίεσης της ελευθερίας του Τύπου και το Λόγου στην Τουρκία με ενέργειες όπως το μπλοκάρισμα του Twitter, η φυλάκιση δημοσιογράφων και ο έλεγχος της εφημερίδας Zaman.

    Αλήθεια πόσο ανέμελοι μπορούμε να είμαστε στην Ελλάδα σχετικά με την ελευθερία του Λόγου όταν τα προειδοποιητικά μηνύματα πληθαίνουν, όπως ενδεικτικά το κλείσιμο της ΕΡΤ πριν λίγα χρόνια, η χορήγηση τηλεοπτικών αδειών με αυθαίρετο αριθμητικό πλαφόν αλλά και ως πολίτες ενός παγκοσμιοποιημένου χώρου με απόπειρες προώθησης νομοσχεδίων όπως τα SOPA (Stop Online Privacy Act) και PIPA (Protect IP Act);

    Η ομιλία της Ζεϋνέπ Τουφεκτσί είναι επίκαιρη και για έναν ακόμη λόγο: Επειδή προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί κινήματα όπως των αγανακτισμένων δεν είχαν συνέχεια…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.