Σύγχρονη Κοσμολογία υπό το φως του James Webb

Λογότυπος Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης

Ομιλία του Εμμανουήλ Πλειώνη, Καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντή και Προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 12 μμ, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113. Είσοδος ελεύθερη.

Η τελευταία δεκαπενταετία έχει χαρακτηριστεί και δικαίως ως η πιο σημαντική περίοδος για την επιστήμη της Κοσμολογίας, δηλαδή την επιστήμη που μελετά την γένεση, δομή και εξέλιξη του Σύμπαντος.

Η τεχνολογική επανάσταση στην ηλεκτρονική, την οπτική, την διαστημική έχει δώσει τη δυνατότητα κατασκευής συσκευών αποτύπωσης σήματος, τηλεσκοπίων, διαστημοσυσκευών και δορυφόρων που με την σειρά τους έδωσαν τη δυνατότητα παρατήρησης του Σύμπαντος με εκπληκτική ακρίβεια.

Πλέον οι γνώσεις μας για την εξέλιξη του Σύμπαντος και των κοσμικών δομών που περιέχει, αυξάνονται σχεδόν με εκθετικό ρυθμό, τέτοιο που έχουμε σχεδόν πάψει να νιώθουμε έκπληξη με τις απανωτές μεταβολές που επιφέρουν στις γνώσεις μας για το Σύμπαν η ανάλυση των σύγχρονων παρατηρησιακών δεδομένων που συλλέγονται από δορυφορικά και επίγεια τηλεσκόπια και ανιχνευτές σωματιδίων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ένα θαύμα της μηχανικής, σχεδιάστηκε να κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ στον χώρο και τον χρόνο και ήδη μας εντυπωσίασε με τις πρώτες εικόνες του, ενώ οι πρωτοποριακές παρατηρήσεις του συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Στην ομιλία θα γίνει μια εισαγωγή στα βασικά στοιχεία της Σύγχρονης Κοσμολογίας, θα ακολουθήσει αναφορά στα επιστημονικά ερωτήματα που προσβλέπουμε απαντήσεις με την βοήθεια των δεδομένων του James Webb και θα παρουσιαστούν κάποιες πρώτες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και οι πιθανές συνέπειες τους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.