Απόψε, λίγο μετά τη δύση του Ηλίου, ο ουρανός προσφέρει ένα ακόμη θαυμάσιο θέαμα: Τη σύνοδο Αφροδίτη και Δία. Η σύνοδος των δύο πλανητών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Απόψε όμως θα είναι εξαιρετικά μικρή η φαινομενική απόσταση μεταξύ των δύο ουρανίων σωμάτων. Σύμφωνα με το Space.com, δεν πρόκειται να υπάρξει κοντινότερη φαινομενική συζυγία ως το 2065.
Η απόσταση των δύο δίσκων στον ουρανό θα είναι τέτοια που θα είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κάποιος παρατηρητής δια γυμνού οφθαλμού ότι πρόκειται για δύο και όχι για ένα ουράνιο σώμα. Αντίθετα η παρατήρηση με κυάλια θα αποκαλύπτει τους δύο πλανήτες, ενώ θα χωρούν άνετα και στο ίδιο πεδίο ευρυγώνιου φακού τηλεσκοπίου. H απόστασή τους θα φτάσει κατ’ ελάχιστο στα 4 λεπτά της μοίρας, λιγότερο από ότι η απόσταση που χωρίζει τους MIzar και Alcor (του διπλού αστέρα δια γυμνού οφθαλμού) στη Μεγάλη Άρκτο ή αλλιώς περίπου 1/7 με 1/8 της διαμέτρου του Σεληνιακού Δίσκου.
Αν σας άνοιξε η διάθεση και κατά το ηλιοβασίλεμα σκοπεύετε να ατενίσετε το φαινόμενο να προειδοποιήσουμε για τις δυσκολίες: Οι δύο πλανήτες βρίσκονται αρκετά χαμηλά στον ορίζοντα, οπότε και χρειάζεστε ανεμπόδιστο ορίζοντα προς τη Δύση. Αφενός χάνονται στο φως του δειλινού, αφετέρου θα δύσουν λίγο αργότερα και οι δύο. Συνεπώς αυτό δίνει στον παρατηρητή από την Ελλάδα ένα παράθυρο 20 – 25 λεπτών περίπου, λίγο μετά τη δύση του Ήλιου στις 27 Αυγούστου του 2016.
Πρόσφατα σχόλια