Τηλεπισκόπηση και επεξεργασία εικόνας

Λογότυπος Ομίλου Φίλων Αστρονομίας ΘεσσαλονίκηςΨηφιακοί χάρτες, δημιουργία ψηφιακών αναγλύφων εδάφους, παρατήρηση της παγοκάλυψης στους πόλους της Γης, μέτρηση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας, καταγραφή θαλάσσιας ρύπανσης, καταγραφή νεφοκάλυψης και δεδομένων για την περιεκτικότητα της στρατόσφαιρας σε όζον, παρακολούθηση καλλιεργειών και ασθενειών των φυτών, εγγειοβελτιωτικές χρήσεις και φυσικά στρατιωτικές εφαρμογές.

Τίποτα από τα παραπάνω δε θα ήταν δυνατό να συμβεί αν δεν υπήρχαν δορυφόροι τηλεπισκόπησης σε τροχιά γύρω από τη Γη. Πριν ακόμα η ανθρωπότητα κατασκευάσει τροχιακά διαστημικά τηλεσκόπια για την μελέτη του Σύμπαντος, ο αμοιβαίος φόβος του Ψυχρού Πολέμου εξώθησε την τεχνολογία προς την κατασκευή τροχιακών τηλεσκοπίων για την παρατήρηση της ίδιας της Γης και των αντιπάλων χωρών.

Και επειδή ως γνωστόν «μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα», η Αστρονομία επωφελήθηκε αυτής της συγκυρίας. Αργότερα με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την εισαγωγή των ιδιωτικών εταιρειών στον αγώνα του Διαστήματος, η χρήση δορυφορικών δεδομένων έγινε πιο προσιτή.

Στην ιστορική και επιστημονική αυτή διαδρομή, ξεναγός μας θα είναι ο εκπαιδευτικός, καθηγητής Φυσικής και με μεταπτυχιακό τίτλο στην Τηλεπισκόπηση και την Επεξεργασία Εικόνας (MSc, Edinburgh University, UK), κος Σταύρος Κουκιόγλου, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 18:00, στα γραφεία του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113.

-Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές). Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη του Ομίλου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.