Σε αυτή την ομιλία της συνόδου του TEDx στη Ντόχα του Κατάρ το 2012, ο Γουίλλιαμ Νόελ, έφορος χειρογράφων και σπάνιων βιβλίων, στο Μουσείο Τέχνης Walters, παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο αποκαταστάθηκε το Παλίψηστο του Αρχιμήδη. Πρόκειται για ένα Βυζαντινό προσευχητάρι 2.000 ετών, που διεγράφη, κόπηκε, επαναχρωματίστηκε, αλλά με τη βοήθεια ενός ισχυρού επιταχυντή σωματιδίων, αποκαλύφθηκε ότι στην αρχική του μορφή περιείχε ένα άγνωστο χειρόγραφο που αποδίδεται στον Αρχιμήδη.
Επιπλέον ο Γουίλλιαμ Νόελ, επιχειρηματολογεί υπέρ των ανοικτών δεδομένων και της ελεύθερης πρόσβασης στις συλλογές των μουσείων, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά: “Δεδομένα που μένουν στην αφάνεια και δε χρησιμοποιούνται τελικά θα πεθάνουν.”
Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο της αποκατάστασης στον ιστότοπο: http://www.archimedespalimpsest.org. Ανεπεξέργαστα πρωτογενή δεδομένα, όπως τις σαρώσεις των πρωτοτύπων, μπορείτε να βρείτε από τη διεύθυνση: http://www.archimedespalimpsest.net, ενώ μια εύχρηστη διεπαφή με ευρετήριο στο “ψηφιακό αντίγραφο” του χειρόγραφου, μπορείτε να βρείτε από τη διεύθυνση: http://digitalpalimpsest.org.
Πρόσφατα σχόλια