Αντίστοιχα τα αστέρια ή αλλιώς αστέρες, είναι ήλιοι σαν το δικό μας ευρισκόμενοι σε πραγματικά τεράστιες αποστάσεις.
Με δέος παρακολουθήσαμε την ανακοίνωση της NASA πριν λίγες μέρες πως η διαστημοσυσκευή Voyager 2, που εκτοξεύτηκε το 1977, διέσχισε το όριο της Ηλιόσφαιρας και βρίσκεται πλέον εκτεθειμένη στις ακτινοβολίες και τα σωματίδια γειτονικών αστεριών και όχι του Ήλιου.
Αναπόφευκτα διερωτάται κανείς…
Πώς γνωρίζουμε τόσα πράγματα για τους αστέρες;
Πώς γίνεται να υπολογίζουμε τη μάζα, τη θερμοκρασία, την ηλικία τους, το πως γεννήθηκαν και το πώς και πότε θα πεθάνουν όταν δεν έχουμε επισκεφθεί κανέναν άλλο αστέρα πέραν του δικού μας «ταπεινού» Ήλιου;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η μελέτη του φωτός των αστέρων το οποίο συλλέγεται και αναλύεται από κατάλληλες συσκευές, τους φασματογράφους.
Στο σεμινάριο του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου 2019, στις 18:00, στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας (Αλεξανδρείας 113, Θεσσαλονίκη) θα μελετήσουμε μια τέτοια συσκευή και θα αναλύσουμε το φως από πηγές διαφορετικού τύπου στην πράξη.
Στον μακρινό κόσμο των αστέρων και του φωτός τους θα μας ταξιδέψει ο καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας κ. Σταύρος Κουκιόγλου.
-Για τα σεμινάρια υπάρχει μια ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση για τα μη μέλη (3 ευρώ και 2 ευρώ για φοιτητές). Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού και τα τακτοποιημένα οικονομικώς μέλη του Ομίλου.
Πρόσφατα σχόλια