Στις σημερινές πολυπολιτισμικές τάξεις είναι αναγκαιότητα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων που δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε μαθητές με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Το προτεινόμενο πρόγραμμα, με όχημα μία διεθνή γλώσσα, τη γλώσσα του χορού, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα χώρο συνάντησης και συνεργασίας όλων των μαθητών του τμήματος ή της ομάδας που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Ο διαγωνισμός είναι πανελλαδικός και απευθύνεται σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις Δ ́, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, Γενικής, Επαγγελματικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. Πρόκειται για διαγωνισμό Καλών Πρακτικών που έχει ως πυρήνα τους παραδοσιακούς χορούς που σχετίζονται με τους τόπους προέλευσης των μαθητών. Οι μαθητές/τριες προβλέπεται να εμπλακούν σε δραστηριότητες όπως:
- Να αναζητήσουν την ιστορία του επιθέτου τους.
- Να σχηματίσουν το οικογενειακό τους δέντρο σε συνεργασία με τους γονείς και συγγενείς τους.
- Να εντοπίσουν τους τόπους με τους οποίους συνδέονται, μέσα από τη διαδρομή της οικογένειάς τους στον χώρο και τον χρόνο.
- Να συγκεντρώσουν υλικό για αυτούς τους τόπους.
- Εστιάζοντας στους παραδοσιακούς χορούς που συνδέονται με αυτούς τους τόπους, να συγκεντρώσουν υλικό για τους χορούς αυτούς.
- Να δημιουργήσουν πολυτροπικά κείμενα με ποικίλο υλικό (π.χ.φωτογραφίες, χάρτες, φράσεις, πληροφορίες).
- Να συνθέσουν τα κείμενά τους διαμορφώνοντας το λεύκωμα με τους χορούς της τάξης.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία οι μαθητές παρουσιάζουν στην ομάδα το υλικό τους,εξηγούν, αλλά και διδάσκουν οι μεν στους δε τούς χορούς τους και τα τραγούδια τους, με συνοδοιπόρους τους γονείς και συγγενείς τους από τους οποίους μαθαίνουν και δανείζονται υλικό. Οι δράσεις ολοκληρώνονται με τη διοργάνωση φεστιβάλ για τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Οι ομάδες παρουσιάζουν τα λευκώματα που δημιούργησαν, διδάσκονται και χορεύουν όλοι μαζί κάποιους από τους χορούς τους. Τα λευκώματα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά. Επιπλέον κάθε ομάδα, σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή, πρέπει να επιλέξει 1-2από τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου της, καθώς και χορούς των τόπων προέλευσης των μαθητών/τριών που φοιτούν στο σχολείο. Τους χορούς αυτούς η ομάδα θα πρέπει να είναι σε θέση:
α) Να τους παρουσιάσει με συντομία,
β) Να τους χορέψει και
γ) Να τους διδάξει στις υπόλοιπες ομάδες. Οι υπεύθυνοι καθηγητές θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής (που έχει αναρτηθεί στο www.horizontes4all.org.gr) στο info@horizontes4all.org.gr έως την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019.
Πρόσφατα σχόλια