1ος Πανευρωπαϊκός Μαθητικός Διαγωνισμός Astro Pi 2016

Λογότυπος Astro PiΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και το Ίδρυμα Raspberry Pi συνδιοργανώνουν τη νέα πρόκληση Astro Pi.

Οι διαστημικοί δόκιμοι θα έχουν μία νέα ευκαιρία για να γράψουν προγραμματιστικό κώδικα για τον Ed και τον Izzy, τις δύο μονάδες Astro Pi, που ήδη βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Για αυτήν τη δοκιμασία μαθητές από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με εκπροσώπηση στην ESA, θα συμπληρώσουν τους ήδη μετέχοντες Βρετανούς μαθητές.

Αυτή τη φορά, ο αστροναύτης της ESA, o Γάλλος Thomas Pesquet θα εκτελέσει τον κώδικα στον Ed και τον Izzy.  Ο Thomas είναι έτοιμος για την εκτόξευση που θα τον στείλει στο διάστημα τον Νοέμβριο του 2016. Θα βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για το επόμενο εξάμηνο ως μηχανικός πτήσεων για τις αποστολές 50 και 51.

Στο μήνυμα που ακολουθεί ο αστροναύτης πραγματοποιεί τον απολογισμό της επιτυχημένης παραμονής του Βρετανού Tim Peake και απευθύνει τη δική του πρόκληση – πρόσκληση:

Συναρπαστικά επιστημονικά πειράματα μπορούν να διενεργηθούν με τα Astro Pis. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που σας προσκαλώ στο Μαθητικό Διαγωνισμό των Astro Pi. Σας προκαλώ να λάβετε μέρος στον προγραμματιστικό διαγωνισμό, βάσει της θεματολογίας της αποστολής. Αρχικά θα υποβάλετε μια πρόταση και ένα σχέδιο πειράματος. Αν αυτό περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, μπορεί να έχετε την ευκαιρία να προγραμματίσετε τον αντίστοιχο κώδικα, ο οποίος θα εκτελεστεί από ένα από τα Astro Pis του ISS. Διασκεδάστε μαθαίνοντας. Ανυπομονώ να δω τον κώδικα που θα γράψετε. Εις το επανιδείν!

Πηγή: ελεύθερη απόδοση από το The MagPi, τεύχος 51 (σελ. 6,7)

Καθώς οι προθεσμίες της πρώτης φάσης εκπνέουν (13 Νοεμβρίου 2016), εστιάζουμε στις ακόλουθες συμβουλές, λεπτομέρειες και υλικό της πρώτης φάσης:

Μέχρι και την 13η Νοεμβρίου 2016, πρέπει να σχηματίσετε μια ομάδα μαθητών, να βρείτε έναν εκπαιδευτικό που θα σας καθοδηγήσει, να περιγράψετε το πείραμα που φαντάζεστε, να συμπληρώσετε το πρότυπο περιγραφής πειράματος και να δηλώσετε συμμετοχή. Ανάλογα με το ενδιαφέρον θα ακολουθήσουν και άλλες πιο εξειδικευμένες ανακοινώσεις. Ακολούθως μπορείτε να βρείτε το κείμενο με την πλήρη πρόσκληση από την ESA.

Άδεια Creative Commons

Αυτό το άρθρο (1ος Πανευρωπαϊκός Μαθητικός Διαγωνισμός Astro Pi 2016) του περιοδικού MagPi, τεύχος 51, σε προσαρμογή του Δρίτσα Δημητρίου Αδαμαντίου χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.