12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας DIGIFEST 2022-2023

Για το σχολικό έτος 2022-2023, το 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή σε όλη την Ελλάδα και στις πόλεις: Άγιο Νικόλαο*, Αγρίνιο, Αθήνα, Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καστοριά, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργο Ηλείας, Σύρο, Τρίκαλα και Χανιά, το διάστημα 3 έως και 7 Μαΐου 2023.

Ειδικότερα για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου* το 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα πραγματοποιηθεί:

  • την Πέμπτη 4 Μαΐου διαδικτυακά, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια
  • την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, δια ζώσης στους χώρους του 1ου Ε.Κ, του 1ου ΕΠΑΛ και του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου

*Στην περίπτωση που υπάρξουν αρκετές συμμετοχές από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή διοργάνωση δια ζώσης στον Άγιο Νικόλαο

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που μαζί με τους μαθητές/-τριες τους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους να συμπληρώσουν την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος https://forms.gle/MsSPmYbvK5txtBNJ9 όχι αργότερα από την 31η Μαρτίου 2023(τελευταία προθεσμία). Στη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος καταγράφονται μόνο στοιχεία επικοινωνίας όσων εκπαιδευτικών προτίθενται να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, χωρίς δέσμευση, και με σκοπό την άμεση και χωρίς λεπτομέρειες συλλογή στοιχείων πρόθεσης συμμετοχής.

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν: στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων των Δημοτικών και Γυμνασίων και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων των ΕΠΑΛ. Επιπλέον, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας, κ.ά.), εθνικού ή ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.

Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:

α) της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,

β) της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και

γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους, με την επιστημονική κοινότητα και με την ευρύτερη κοινωνία.

Σημειώνεται ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

Προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να εκπαιδευτούν στον σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων παραθέτουμε στον ιστότοπο του Ηρακλείου Οδηγίες για τη χρήση πολυμεσικού υλικού από ελεύθερες πηγές

Όπως πάντα, προετοιμάζουμε για μαθητές/-τριες και επισκέπτες, ενδιαφέρουσες ομιλίες, πρωτότυπα εργαστήρια και διαδραστικές δραστηριότητες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.