2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Ανοιχτών Τεχνολογιών

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ) και στα ΙΕΚ τα οποία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, διεξάγεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και  έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους, χωρίς  να επιβάλλει σε μαθητές και τις οικογένειες τους τη χρήση συγκεκριμένων «κλειστών» προϊόντων.

Φάσεις του Διαγωνισμού

1η Φάση του Διαγωνισμού – Φάση Σχεδίασης

(Τελική ημερομηνία υποβολής  07 Ιανουαρίου 2020)

Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κατασκευή, αλλά ο σχεδιασμός και η τεκμηρίωση της ιδέας σε λογαριασμό της ομάδας στο github. (δείτε για ενημέρωση σχετικά με το git το http://git-class.gr/). Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού μέχρι τις 07 Ιανουαρίου 2020.

2η Φάση του Διαγωνισμού – Φάση Υλοποίησης

(Ημερομηνία ολοκλήρωσης 30 Απριλίου 2020)

Σ’ αυτήν την φάση οι ομάδες καλούνται να υλοποιήσουν τα σχέδια τους, να παράξουν ανοικτό εκπαιδευτικό υλικό , να τεκμηριώσουν το έργο τους στο github και να δημιουργήσουν ένα μικρό βίντεο στο οποίο να εξηγούν το πώς υλοποίησαν το έργο τους. Η τεκμηρίωση, και η παρουσίαση των βημάτων κατασκευής,η αναλυτική παρουσίαση όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για το έργο και ο κώδικας θα πρέπει να ανέβουν σε αντίστοιχο αποθετήριο στο github και να σταλούν στο robotics.ellak.gr μαζί με το βίντεο που θα παρουσιάζει και θα αιτιολογεί το έργο.

3η Φάση – Αξιολόγηση Βράβευση των  καλυτέρων έργων (3 ανά κατηγορία)

Η οργανωτική – επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει τα 3 καλύτερα έργα ανά κατηγορία (σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης)  τα οποία θα βραβευτούν σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα , στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας .

Θεματολογία

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πια ορατές και οι  ανοιχτές τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της, Ήδη ένα κίνημα εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη το οποίο συνδυάζει την συνεργατικότητα με τον  σχεδιασμό ανοιχτού κώδικα και ανοιχτού hardware δημιουργώντας επαναχρησιμοποιήσιμες και φθηνές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη.

Αυτή η θεματική ενότητα μπορεί να περιλαμβάνει

  • Εξοικονόμησης ενέργειας – νερού
  • Οικολογικής Γεωργίας- Βελτίωση παραγωγής/ συγκομιδης
  • Αστικής κηπουρικής
  • Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Παρακολούθησης κλίματος
  • Προστασίας του Περιβάλλοντος
  • Κυκλικής Οικονομίας
  • Άλλα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (π.χ Λύσεις για Βιοκλιματικά κτίρια, για Βιοκλοματικά μεταφορικά μέσα κτλ)

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.