Το ένατο (9ο) τεύχος του Hello World (Καλοκαίρι 2019) είναι διαθέσιμο δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://helloworld.raspberrypi.org/issues/9. Μεγάλο θέμα εξωφύλλου η πληροφορική σε αρμονία με τις τέχνες. Εξήντα χρόνια έχουν περάσει από την καίρια ομιλία του C.P. Snow “The Two Lectures” και του βιβλίου “The Two Lectures and the Scientific Revolution”. Σε αυτά θρηνούσε για το χάσμα μεταξύ τεχνών και επιστημών. Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει με την πάροδο των ετών. Οι φοιτητές εξειδικεύονται σε γνωστικά σιλό που διαρκώς στεγανοποιούνται και απομονώνονται. Αυτό επιβάλλει περιορισμούς στην αντίληψη της επόμενης γενιάς όπως και στην ικανότητά της να αντιμετωπίσει κοινωνικές προκλήσεις. Η πληροφορική είναι ένα εγγενώς δημιουργικό πεδίο που επιτρέπει τη γεφύρωση του χάσματος επιστημών και τεχνών. Σε αυτό το πλαίσιο το παρόν τεύχος φιλοξενεί ένα εκτενές αφιέρωμα με ιστορίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ικανές να εμπνεύσουν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ξεχωρίζει το θέμα “Data Driven Dance“, όπου η Genevieve Smith – Nunes, εμπλέκει το μπαλλέτο με την επιστήμη των Υπολογιστών, τη βιομηχανική και την ψηφιακή ηθική, χρησιμοποιώντας υποδήματα μπαλαρίνες, που είναι επενδεδυμένα με φορετούς μικροελεγκτές Arduino και ευαίσθητα στην πίεση πλαστικά φιλμ. Στο ίδιο μήκος κύματος το άρθρο Algorithmic Drawing, με έργα σε Scratch βάσει της φιλοσοφίας του Αμερικανού καλλιτέχνη Sol LeWitt. Το άρθρο “The Maker Movement“, ερευνά την τομή προγραμματισμού και τέχνης υπό τη μορφή ψηφιακού ενδύματος. Το άρθρο “Creative Coding in the Classroom with Sonic Pi” δείχνει τη χρήση του πρόσθετου HAT για τον μικροϋπολογιστή Raspberry Pi για την προγραμματιστική σύνθεση μουσικής. Στο “Spirited Adventures in Digital Education” οι Eliot Hall και Tom Bowtell παρουσιάζουν το “Digital Ghost Hunt”, μια εμπειρία διαδραστικού θεάτρου και επαυξημένης πραγματικότητας που μέσα από την αφήγηση προσεγγίζει την ψηφιακή εκπαίδευση. Στο “Bring a book to life”: Η Sian Wheatcroft ζωντανεύει ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, δημιουργώντας μια διαδραστική διεπαφή .Στο ίδιο μήκος όλα σχεδόν τα σχέδια εργασίας αυτού του τεύχους: Εισαγωγή στην έννοια των αλγορίθμων μέσα από το μάθημα των καλλιτεχνικών (Primary art and algorithms), unplugged επιτραπέζια παιχνίδια που δημιουργούν αλγοριθμικά σχέδια αλλά και λοιπές δραστηριότητες (Pixel Art Unplugged), προγραμματιστική δημιουργία μουσικής (Beethoven meets SonicPi), ψηφιακό ένδυμα (Code your own fabric design) και προχωρημένες προγραμματιστικές έννοιες μέσα από τη ζωγραφική (Recursion and algorithmic art).
Από την υπόλοιπη θεματολογία αυτού του τεύχους, πέρα από τις προτεινόμενες πηγές, σχέδια εργασίας, projects, βιβλία και προγράμματα σπουδών, μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:
• Learning to program via videos and self-explanation:Μια μελέτη πάνω στη «βηματική αυτοεξήγηση», μια εκπαιδευτική προσέγγιση που συνδυάζει εκπαιδευτικά βίντεο και ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης.
• The power of video games: Ο Tom Bromwich ανέπτυξε μαθήματα βασιζόμενα σε βιντεοπαιχνίδια για μαθητές της Γ’ Δημοτικού και παρουσιάζει τα ευρήματά του.
• A spiral curriculum: Η διδασκαλία του προγραμματισμού μπορεί να φαντάζει σαν ένας συνεχής και αγωνιώδης ανήφορος. H Rebbeca D’ Cruz παρουσιάζει ένα σπειροειδές μοντέλο διδασκαλίας, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον των μαθητών της και να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή τους.
• SELFIE – Ξεκλειδώνοντας το ψηφιακό δυναμικό των σχολείων: Το SELFIE είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για εκπαίδευση και μάθηση.
• Learn to program with the little book of algorithms: Ένας ελεύθερος διδακτικός πόρος από τον William Lau, που υπόσχεται προγραμματιστική δεινότητα στους μελετητές του.
• My first database – Python and text files: Ένα πλάνο μαθήματος του Mac Bowley που εισάγει τους μαθητές στις βάσεις δεδομένων και στη χρήση αρχείων κειμένου με την Python.
Πρόσφατα σχόλια