Περσείδες 2016

Επί ποδός όλοι οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι αλλά και οι απανταχού λάτρεις του νυχτερινού ουρανού. Απόψε το βράδυ της Πέμπτης 11 προς Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016 η βροχή διαττόντων: «Περσείδες» θα βρίσκεται πιστή στο ετήσιο ραντεβού της και συνάμα στο αποκορύφωμά της.

Περσείδες. Πηγή: NASA

Περσείδες. Πηγή: NASA

Μετά τα μεσάνυχτα και όσο ανεβαίνει ψηλότερα ο αστερισμός του Περσέα, αναζητήστε τον στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με το χάρτη που παραθέτουμε. (Ο αστερισμός βρίσκεται λίγο κάτω και πιο ανατολικά από το χαρακτηριστικό πλαγιαστό W της Κασσιόπης). Οι λάμψεις από τα εισερχόμενα μετέωρα μπορεί μεν να φαίνεται ότι προέρχονται από το ακτινοβόλο σημείο αλλά μπορεί να παρατηρούνται σε όλο τον ουράνιο θόλο. Συνεπώς η παρατήρηση με γυμνό μάτι σε ευρύ πεδίο είναι επαρκής.

Πρόκειται για παγωμένα σωματίδια σκόνης, που προέρχονται από τον κομήτη 109P/Σουίφτ – Τατλ. Αν και ο κομήτης βρίσκεται μακρυά από τη Γη, (εισέρχεται στο Ηλιακό μας σύστημα κάθε 133 χρόνια και η τελευταία φορά που πέρασε κοντά από τον Ήλιο ήταν το 1992), κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με την ουρά σωματιδίων που άφησε ο κομήτης πίσω του. Αυτά τα σωματίδια σκόνης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητες που φτάνουν τα 60 km/h και αναφλέγονται. Ονομάζονται δε Περσείδες, γιατί το ακτινοβόλο σημείο (αυτό από το οποίο φαινομενικά πηγάζουν) φαίνεται να βρίσκεται κοντά στον αστερισμό του Περσέα.

Η κορύφωση του φαινομένου θα είναι ορατή από την Ευρώπη (όσο βορειότερα τόσο καλύτερα). Η NASA έχει δημοσιεύσει συμβουλές αστροπαρατήρησης ενώ και η ESA έχει δημοσιεύσει αντίστοιχο υλικό, όπως και συμβουλές αστροφωτογράφησης. Αν με το καλό ο ουρανός είναι αίθριος, από τα μεσάνυχτα και μετά, ιδιαίτερα μετά τη δύση της Σελήνης, που βρίσκεται στο πρώτο τέταρτο, οι συνθήκες παρατήρησης θα είναι ευνοϊκές.

Είναι η αγαπημένη βροχή από πεφταστέρια για όλους τους παρατηρητές, καθώς πρόκειται για ένα ξεκούραστο, εύκολο και άκρως ψυχαγωγικό θέαμα που:

  • Συμβαίνει τον Αύγουστο, καιρό διακοπών για τους περισσότερους, με δυνατότητα επαφής με τον νυχτερινό ουρανό.
  • Η θερμοκρασία την νύχτα επιτρέπει τη διανυκτέρευση.
  • Παράγει ένα σταθερό αριθμό μετεώρων, πάνω από 60 ανά ώρα ή τουλάχιστον 1 το λεπτό αν προτιμάτε.
  • Τα μετέωρα, λόγω της μεγάλης ταχύτητας εισόδου στην ατμόσφαιρα, αναφλέγονται με εντυπωσιακό τρόπο.

Επιπλέον, προβλέπεται ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου φέτος, καθώς νωρίτερα φέτος η βαρύτητα του Δία συγκέντρωσε το διάσπαρτο σμήνος σωματιδίων. Το αποτέλεσμα; Διπλάσιος ως τριπλάσιος αριθμος παρατηρούμενων διαττόντων, καθώς η τροχιά της Γης θα διέρθει από πιο πυκνό σμήνος μετεώρων. Η φετεινή βροχή διαττόντων που αναμένεται να παράγει από 130 – 200 μετέωρα ανά ώρα, θα είναι η πιο εντυπωσιακή από το 2009. Οι επιστήμονες και οι τεχνικοί διαστημικών αποστολών και τεχνητών δορυφόρων έχουν ήδη συσκεφθεί ώστε να λάβουν όσα μέτρα προστασίας μπορούν να λάβουν, καθώς δεν είναι ανήκουστος ο «τραυματισμός» οργάνων δορυφόρων από αντίστοιχα μετέωρα και τις Περσείδες ειδικότερα.

Υπενθυμίζουμε ότι δε χρειάζονται ούτε κιάλια ούτε τηλεσκόπιο. Απεναντίας η παρατήρηση δια γυμνού οφθαλμού, μπορεί να είναι πιο απολαυστική καθώς το φαινόμενο δεν περιορίζεται ασφυκτικά στο ακτινοβόλο σημείο και χωρίς κάποιο όργανο παρατήρησης μπορείτε να έχετε εποπτεία σε μεγαλύτερο εύρος του ουράνιου θόλου.

Παρόλα αυτά, αν τύχετε και σε νεφοσκεπή ουρανό ή δε θέλετε να ξενυχτήσετε υπενθυμίζεται ότι η NASA θα μεταδόσει το φαινόμενο, όπως και αρκετά αστεροσκοπεία (Slooh.com μέσω Χιλής, και Slooh.com μέσω Ιαπωνίας).

Καλή παρατήρηση και καλή διασκέδαση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.