Οι βάσεις που δίνει … το παιχνίδι στη σωστότερη εκπαίδευση

Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στην προσχολική ηλικία; Και τι επίδραση μπορεί να έχει στη μελλοντική εκμάθηση;

Οι ειδικοί λένε ότι η εκπαίδευση της προσχολικής ηλικίας μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μελλοντική ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και σοβαρή. Πως μπορούν τα παιχνίδια να χρησιμοποιηθούν στην μάθηση;

Δύο καινοτόμες πρωτοβουλίες παρουσιάζονται στο Learning World, το θεματικό ένθετο για την Παιδεία και την Εκπαίδευση από το Euronews.

Στην Κίνα, με το Anji Play, το δασκαλοκεντρικό μοντέλο δίνει τη θέση του σε ένα μοντέλο εκπαίδευσης που παρέχει στα νήπια προσχολικής ηλικίας περισσότερες ελευθερίες. Τα παιδιά είναι ελεύθερα να παίξουν εντός και εκτός αίθουσας. Οι παιγνιώδεις δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να απαιτούν συνεργασία με άλλους συμμαθητές. Τα παιδιά μπορούν να εστιάσουν σε συγκεκριμένα παιχνίδια και εργασίες.

Επιπλέον, είναι υπεύθυνα (έστω και σε κάποιο βαθμό) για τη σίτισή τους και τη μεσημεριανή τους ανάπαυση.

Ανάλογα, στο Goddard School της Νέας Υόρκης, από το πρόγραμμα αγωγής προσχολικής ηλικίας ξεχωρίζουν παιγνιώδεις δραστηριότητες, όπως η θεατρική αγωγή και η εξοικείωση των νηπίων με έργα του Σαίξπηρ αλλά και το πρόγραμμα Chess at 3, που μέσα από την έμφυτη ανάγκη της νεαρής ηλικίας των 3 ετών για ιστορίες και παραμύθια, διηγείται όχι μόνο τον τρόπο που παίζεται το Σκάκι, αλλά συμβάλλει και καλλιεργεί όλες τις δεξιότητες που αυτό απαιτεί.

Όλα τα παραπάνω στο πολύ ενδιαφέρον 8λεπτο αφιέρωμα του Euronews: «Oι βάσεις που δίνει το… παιχνίδι στην σωστότερη εκπαίδευση».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.