Ραδιοαστρονομία για ερασιτέχνες αστρονόμους

H ραδιοαστρονομία, ένα υποπεδίο της αστρονομίας, μελετά τα ουράνια αντικείμενα στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων. Η πρώτη ανίχνευση ραδιοκυμάτων από αστρονομικό αντικείμενο έγινε στη δεκαετία του 1930, όταν ο Karl Jansky παρατήρησε την ακτινοβολία που εκπέμπει ο Γαλαξίας μας.

Επόμενες παρατηρήσεις εντόπισαν πολλές διαφορετικές πηγές εκπομπής ραδιοκυμάτων, όπως αστέρια και γαλαξίες, καθώς και εντελώς νέες κατηγορίες αντικειμένων, όπως ραδιογαλαξίες, κβάζαρ, πάλσαρ και μέιζερ. Η περιπετειώδης ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων υποβάθρου, η οποία αποτέλεσε αδιάσειστο στοιχείο για τη Μεγάλη Έκρηξη, έγινε μέσω της ραδιοαστρονομίας.

Στο σεμινάριο του ΟΦΑ, του προσεχούς Σαββάτου 24 Μαρτίου 2018, 18:00 – 20:00 (Αλεξανδρείας 113, Θεσσαλονίκη) θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές τεχνικές και όργανα που χρησιμοποιούν οι ραδιοαστρονόμοι για να παρατηρήσουν αντικείμενα στο φάσμα των ραδιοκυμάτων, αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλλει η ατμόσφαιρα της Γης. Θα μάθουμε για τον ρόλο που παίζει το μέγεθος ενός ραδιοτηλεσκοπίου όταν παρατηρεί μεμονωμένα και για την αύξηση της αναλυτικής ικανότητας του όταν λειτουργεί σαν συμβολόμετρο, δηλαδή πολλά συνδεδεμένα ραδιοτηλεσκόπια.

Όμως η ραδιοαστρονομία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των επαγγελματιών αστρονόμων. Η τεχνολογία πλέον επιτρέπει και στους ερασιτέχνες να παρατηρούν στο φάσμα των ραδιοκυμάτων με σχετικά φθηνό και προσβάσιμο εξοπλισμό.

Τι μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα ερασιτεχνικό ραδιοτηλεσκόπιο;
Γιατί εκπέμπουν ραδιοκύματα ο Ήλιος και η Σελήνη;
Πως μπορώ να εντοπίσω τη Νέα Σελήνη το μεσημέρι;
Πως μπορώ να καταγράψω ηλιακές εκλάμψεις κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό;

Εισηγητής ο Αριστείδης Βούλγαρης, ερασιτέχνης αστρονόμος και κατασκευαστής τηλεσκοπίων και ραδιοτηλεσκοπίων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.