«Σχολική Εφημερίδα- Σεβασμός στο ΟΛΛΑ Δικαίωμα»

O εν λόγω Διαγωνισμός, τον οποίο διοργανώνει το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Ορίζοντες», απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων (Ε΄ και Στ΄ τάξης), Γυμνασίων και Λυκείων (όλων των τύπων και όλων των τάξεων), καθώς και Σχολείων Ειδικής Αγωγής, όλης της χώρας.

Ο Διαγωνισμός αφορά στην έκδοση φύλλου σχολικής εφημερίδας αφιερωμένου στα Δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με τον όρο «σχολική εφημερίδα» εννοείται κάθε είδους έντυπη ή ψηφιακή εκδοτική προσπάθεια των μαθητών/-τριών.

Βασικός σκοπός της έκδοσης σχολικής εφημερίδας είναι η δημιουργία ενημερωμένων και ενεργών πολιτών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές/-τριες θα μάθουν να σκέφτονται κριτικά, να συνεργάζονται, να ερευνούν, να δημιουργούν. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέους τρόπους διδασκαλίας, ενώ ενισχύεται και η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, η εστίαση στη Δημοκρατία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής και στο έντονο ενδιαφέρον των μαθητών/-τριών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται τόσο στη Δημοκρατία, όσο και στην κοινωνική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης των δράσεων για την ενίσχυση μιας υγιούς, ανοικτής και ανεκτικής κοινωνίας.

Οι επιμέρους στόχοι του Μαθητικού Διαγωνισμού είναι: η πληροφόρηση και η ενεργοποίηση των μαθητών/-τριών σχετικά με τη δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, η προώθηση της ιδέας των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ευρύτερη κοινωνία, η δημιουργία ενεργών πολιτών, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η αναζήτηση πηγών γνώσης σε αυτήν, η ανάπτυξη των δημιουργικών και εκφραστικών ικανοτήτων των μαθητών/τριών, καθώς και της κριτικής τους σκέψης, η ανάπτυξη της συνεργατικότητας, η εξοικείωση των μαθητών/τριών με τα ποικίλα είδη του δημοσιογραφικού λόγου, καθώς και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της προσωπικότητάς τους.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στις Συντακτικές Ομάδες των Σχολικών Εφημερίδων. Η Συντακτική Ομάδα είναι δυνατόν να αποτελείται από μαθητές/τριες του ίδιου τμήματος ή διαφορετικών τμημάτων, ενώ μπορεί να συμμετέχει επίσης ένας/μία ή περισσότεροι/ες εκπαιδευτικοί. Οι εργασίες που δημοσιεύονται μπορεί να είναι και ατομικές και ομαδικές.

Η μορφή της εφημερίδας μπορεί να είναι έντυπη ή ηλεκτρονική, με έκταση από 16 έως 20 φύλλα, ενώ το περιεχόμενο της εφημερίδας πρέπει να πραγματεύεται θέματα σχετικά με

α) τη δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη,

β) τα ανθρώπινα δικαιώματα,

γ) την πολυπολιτισμικότητα

δ) τον ρατσισμό και την ξενοφοβία,

ε) την ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση και την κοινωνία,

στ) τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Δεν είναι υποχρεωτικό η εφημερίδα να καλύπτει και τους έξι θεματικούς άξονες, πρέπει όμως να πραγματεύεται τον πρώτο θεματικό άξονα και τουλάχιστον άλλον έναν από τους υπόλοιπους.

Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην εφημερίδα οι εξής στήλες: άρθρο, ρεπορτάζ/έρευνα, συνέντευξη, παρουσίαση/κριτική (εναλλακτικά: βιβλίου, ταινίας, θεατρικής παράστασης, εικαστικής δημιουργίας με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα), λογοτεχνικό κείμενο (π.χ. χρονογράφημα, ποίημα, διήγημα, μονόλογος), γελοιογραφία ή κόμικς, φωτογραφίες, εικαστικά έργα (π.χ. ζωγραφιά, σκίτσο), παιχνίδια (π.χ. σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, ακροστιχίδες). Τα έντυπα θα αξιολογηθούν με βάση τα εξής κριτήρια: δομή, πληρότητα περιεχομένου, ποικιλία της ύλης, αυθεντικότητα και πρωτοτυπία των εργασιών, ποιότητα του λόγου, εμφάνιση του εντύπου.
Για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (Π/θμια και Δ/θμια) θα δοθούν τα εξής βραβεία:

α) Καλύτερης εφημερίδας και

β) Καλύτερης επιλογής θεμάτων

Η απονομή των διακρίσεων θα γίνει κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης και τα βραβεία θα αφορούν την υποστήριξη των σχολείων με ψηφιακό υλικό, ενώ σε όλους τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες θα χορηγηθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.

Η δήλωση συμμετοχής των σχολικών μονάδων μπορεί να γίνει μέχρι και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, η υποβολή των δράσεων μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 ενώ η αξιολόγησή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020. Η τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα τον Μάιο του 2020.

Η έγκριση του εν λόγω Διαγωνισμού δίδεται για το σχολικό έτος 2019-2020, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Η γνωστοποίηση της προκήρυξης του διαγωνισμού στα σχολεία να γίνει κατά τρόπο θεμιτό και πρόσφορο και στο ευρύτερο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και των μαθητριών και όχι με αποκλειστικό στόχο τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

2. Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στον διαγωνισμό θα είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο/η καθένας/καθεμία, στην περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει, χωριστά τη δική του ατομική συμμετοχή (μετά την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και κηδεμόνων των συμμετεχόντων μαθητών/ συμμετεχουσών μαθητριών).

3. Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής των διοργανωτών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων/- ουσών και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/-ουσών, καθώς και των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

4. Δε θα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διαφήμιση προϊόντων/φορέων/ υπηρεσιών εντός του περιεχομένου του διαγωνισμού.

5. Δε θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον (μέσω εμπορίας ή διαφήμισης κ.τ.λ.), ενώ η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

6. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος.

Για περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τον Διαγωνισμό μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Σωματείου «Ορίζοντες»: http://www.horizontes4all.org.gr .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.