Wireframe, τεύχος 12

Tο δωδέκατο τεύχος (δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου του 2019) του περιοδικού Wireframe είναι διαθέσιμο δωρεάν  στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Το εξώφυλλο κοσμεί το No Straight Road, ένα ανεξάρτητο ρυθμικό παιχνίδι που επανακαθορίζει το είδος των βιντεοπαιχνιδιών που αναγέννησε το Guitar Hero. Πρόκειται για ένα παιχνίδι δράσης από την Μαλαισιανή Metronomik, με τα μέλη μιας underground μουσικής μπάντας (ζουν στους υπονόμους) να αντιμάχονται μια οικονομική αυτοκρατορία που είναι ταγμένη πολέμιος της ροκ μουσικής. Οι παίκτες μπορεί να βρεθούν να ανταλλάζουν μουσικές μελωδίες με DJ ή να αντιμετωπίσουν τη μάνα της της πιανίστριας της οποίας το κονσέρτο διέκοψαν σε ένα παιχνίδι με στοιχεία δράσης, μουσικούς γρίφους  και ένα soundtrack στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν.

Πέρα από τις παρουσιάσεις ανεξάρτητων και ξεχωριστών βιντεοπαιχνιδιών όπως και τις συνεντεύξεις δημιουργών και σχεδιαστών σε αυτό το τεύχος ξεχωρίζω τα ακόλουθα θέματα:

  • There’s no such thing as an apolitical game: Το εισαγωγικό σημείωμα της δημοσιογράφου και ερευνήτριας βιντεοπαιχνιδιών Holly Nielsen, επικεντρώνεται στη δύναμη των βιντεοπαιχνιδιών για την προβολή πολιτικών θέσεων και δηλώσεων. Εξαιρετικό σημείωμα που επιβεβαιώνουν αρκετοί τίτλοι, όπως και το Embr σε αυτό το τεύχος με ένα σχόλιο στην οδηγούμενη από εφαρμογές οικονομία και την αναφορά σε επιχειρηματικά οράματα όπως της Uber.
  • PICO 8. Your new favorite console: Η εικονική κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών μετουσιώνει στην πράξη το ρητό: «Ουκ εν τω πολλώ το ευ» καθώς οι τεχνικοί περιορισμοί του οδηγούν από την ασάφεια, τη σύγχυση και την απραξία σε συγκεκριμένες λύσεις και υλοποιήσεις. Μέσα από τη Μακλουανική ρήση: «Το μέσο είναι το μήνυμα» ανακαλύπτει κανείς ότι η ρετρό λατρεία εμπεριέχει την επιστροφή σε δοκιμασμένες και πετυχημένες βέλτιστες πρακτικές. Εξαιρετικό άρθρο – εφαλτήριο για τον προγραμματισμό και τη δημιουργία με αυτήν την κονσόλα με αναφορές στον Sprite editor, τον Code editor, τον Map editor, τον SFX editor και τον map editor. Ως κατακλείδα παρουσιάζεται μια εντυπωσιακή διδιάστατη μετασκευή (2D demake) του No Man’s Sky, το Low Mem Sky.
  • PICO 8 – Beyond the limits: Ξεπεράστε τα αποθηκευτικά όρια και τα όρια κώδικα για να φτιάξετε παιχνίδα που δε θα πιστεύετε ότι είναι εφικτά για την βιντεοκονσόλα PICO 8.
  • PICO 8 – Beginner resources: Εισαγωγικές πηγές για το PICO 8.
  • Citycraft: Foundations of a video game: O Κωνσταντίνος Δημόπουλος μας εισάγει στις υποδομές της αστικής μηχανικής .
  • Recreate Bomberman’s iconic explosives: Αναπαράγετε τις εκρήξεις βομβών με κώδικα Python του κλασσικού παιχνιδιού Bomberman.
  • Making Snake in Javascrip: Βασισμένο σε μια ιδέα του Blockade από το 1976, το παιχνίδι Snake (με το φιδάκι που όσο τρώει μεγαλώνει η ουρά του) είναι από τα πλέον κλασσικά βιντεοπαιχνίδια. Το παρόν άρθρο καθοδηγεί τον αναγνώστη να δημιουργήσει μια έκδοση βασισμένη σε Javascript, κατάλληλο για κάθε φυλλομετρητή και συσκευή.
  • Modern Games – Retro Constraints: Η τέχνη μέσω pixels είναι δημοφιλής αλλά μήπως πρόκειται για επιφανειακή νοσταλγία; Τι συνεπάγεται η ανάπτυξη ενός 8μπιτου ή 16μπιτου παιχνιδιού σήμερα;
  • How I made Deus Ex Machina:Ο Mel Croucher ανοίγει την καρδιά του και μιλά για το Deus Ex Machina που όντας πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του, ένα βιντεοπαιχνίδι που το 1984 συνιστούσε πολυμεσική εμπειρία, απέτυχε οικονομικά παρά τις βραβεύσεις και τους επαίνους από τους κριτικούς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.