Βιβλιοκριτική της ανθολογίας μαθηματικής λογοτεχνίας Fantasia Mathematica

    Εξώφυλλο ανθολογίας Fantasia MathematicaΣτα πλαίσια του αποθετηρίου βιβλιοκριτικών και παρουσιάσεων ακολουθεί πρόταση για τους φανατικούς της μαθηματικής λογοτεχνίας, αλλά και της επιστημονικής φαντασίας. Δεν είναι και η πιο εύκολη έκδοση να βρει κανείς, με την κλασσική από τον εκδοτικό οίκο Copernics και μία δεύτερη επανέκδοση το 1997. Παρόλα αυτά η μοναδικότητα της ανθολογίας θα ανταμείψει όσους καταφέρουν να την εντοπίσουν.

    (από το εξώφυλλο)

   Χιουμοριστική και μυστηριώδης, αυτή η ανθολογία ιστοριών, δοκιμίων, αποσπασμάτων και ανέκδοτων συγγραμάτων θα ευχαριστήσει τόσο μαθηματικούς όσο και αυτούς που τους αρέσουν καλές ιστορίες γεμάτες ιδέες που διεγείρουν το μυαλό.

    Μαθαίνουμε μεταξύ άλλων για τον νεαρό μαθηματικό που αναζητά την αρραβωνιαστικιά του στην τέταρτη διάσταση, για τη σωτηρία μιας ομάδας Αυστραλών στρατιωτών μέσω ενός μαθήματος σε βασικές έννοιες τοπολογίας και στην αναζήτηση της μαθηματικής αλήθειας από τον Μεφιστοφελή.

    Κάθε αναγνώστης θα διασκεδάσει, θα γοητευτεί, ίσως και να διδαχθεί από αυτή την υπέροχη σε ποικιλία ανθολογία. Το ύφος των ιστοριών κυμαίνεται από καυστικό έως χιουμοριστικό και ενίοτε σουρρεαλιστικό. Πρόκειται για ένα παλιό κρυμμένο διαμαντάκι μαθηματικής λογοτεχνίας.

      Προκαλεί έκπληξη ποιοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας ή και γενικότερα λογοτέχνες έχουν καταπιαστεί με το θέμα της μαθηματικής λογοτεχνίας: Άλντους Χάξλεϋ, Μάρτιν Γκάρντερ, Χ.Τζ. Γουέλς, Ρόμπερτ Χάινλαϊν, Λιούις Κάρολ, Γκόντφρεϊ Χ. Χάρντι, Πλάτων, Άρθουρ Κλαρκ κ.α. σε επιμέλεια Κλίφτον Φάντιμαν Προσφέρουν όλοι μία διαφορετική, διαχρονικά φρέσκια και ιδιαίτερη ματιά στη δημιουργική χρήση των μαθηματικών στη λογοτεχνία. Υπάρχει μεν ποιοτική διακύμανση μεταξύ των ιστοριών, αλλά γενικά η ανθολογία θα σας αφήσει ευχαριστημένους. Πάρα πολλές ιστορίες χρησιμοποιούν τη Λωρίδα του Μαέβιους με απίστευτα ευφάνταστους τρόπους, πιο σουρρεαλιστικές χρησιμοποιούν ακόμη πιο παράδοξες έννοιες όπως έναν υπερκύβο σε 4 διαστάσεις (τεσσεράκτιο), μπουκάλια Κλάιν, ενώ άλλες θέτουν βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις της μαθηματικής λογοτεχνίας, ακόμη και νεαρής ηλικίας, καθώς αρκετές από τις ιστορίες είναι γραμμένες σε εκλαϊκευμένο ύφος ή δίνουν έμφαση στη λογοτεχνία και τη φαντασία, χωρίς να απέχουν πολύ από την επιστημονική εγκυρότητα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.