Λημματογράφηση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Από τη 1 έως τις 29 Φεβρουαρίου, η Ομάδα Χρηστών της Κοινότητας του Wikimedia Ελλάδας διοργανώνει μαραθώνιο λημματογράφησης για τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και τα σχετικά ζητήματα γενικότερα, σε συνεργασία με το δίκτυο Wiki for Minorities. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία αλλά και η προώθηση των θεμάτων που τους αφορούν.

Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μια κοινωνική ομάδα, η οποία δυστυχώς αντιμετωπίζει δυσκολίες, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες, στη ζωή της. Αποτελεί έτσι σημαντικό λόγο ως κοινότητα της Βικιπαίδειας να εργαστούμε ώστε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για τις ανάγκες, τα προβλήματα τους και τις ιδιαιτερότητες τους. Επιθυμούμε έτσι να κάνουμε τις φωνές τους και την οπτική τους να ακουστούν μέσω αυτής της προσπάθειας λημματογράφησης.

Σήμερα, η Ελληνική Βικιπαίδεια έχει 231.668 λήμματα, ωστόσο, αν και υπάρχουν μερικά λήμματα για τα θέματα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, αρκετά είναι ελλειπή, ενώ αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο επέκτασης τους. Δηλαδή, στο διαγωνισμό είναι δεκτά λήμματα που αφορούν θέματα για την τυφλότητα, την κώφωση, αλλά και σωματικές ή νοητικές αναπηρίες, με στόχο τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας σε αυτά τα θέματα.

Μέρος του διαγωνισμού αποτελούν λήμματα των εξής θεματικών αξόνων: θέματα που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ακτιβισμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ιατρικά λήμματα σχετικά με την αναπηρία και θέματα που αφορούν γενικότερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Υποβάλλετε τα λήμματα που δημιουργείτε ή επεκτείνετε εδώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.