Οι γυναίκες στις φυσικές επιστήμες

Πόσες, πόσες, πόσες φορές δεν έτυχε να κάτσουμε δίπλα σε αντροπαρέες σ’ ένα καφενείο και ν ‘ ακούσουμε κουβέντες του τύπου… «τι το θελε το πανεπιστήμιο; Δεν πα’ να μάθει να κάνει κάνα παστίτσιο;» και άλλα τέτοια ακόμα χειρότερα. Βέβαια, ο κόσμος αλλάζει σιγά σιγά και τέτοιες κουβέντες ακούγονται σπάνια πια στα καφενεία.

Ωστόσο, οι αρσενικοί, έχουμε την εντύπωση, ότι οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές και χρησιμοποιούν λιγότερο την κοινή λογική. Ίσως στατιστικά να είναι αλήθεια και ίσως αυτό να οφείλεται στην ανατροφή που παίρνουν τα παιδιά από το σπίτι τους.

Υπάρχουν όμως πλείστες όσες γυναίκες που θυσίασαν την προσωπική τους ευτυχία και τη ζωή τους την ίδια ακόμα ακόμα για να σπρώξουν τη γνώση ένα εκατοστό παραπέρα, να διευρύνουν το φωτεινό κύκλο της επιστήμης μέσα στο τρομακτικό σκοτάδι της άγνοιας που μας περιβάλλει. Και, σήμερα, αυτό φαντάζει πιο εύκολο απ’ ότι παλιότερα.

Υποδεχτείτε τις γυναίκες που μας έκαναν υπερήφανους να λεγόμαστε άνθρωποι. Δείτε πόσο κατατρέχτηκαν από τις προκαταλήψεις αρσενικών και θηλυκών. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Είναι η διπλανή σας στο λεωφορείο. Η μπροστινή σας στην τράπεζα. Η απέναντί σας στο πάρκο. Σπρώχνει όμως τη γνώση ένα εκατοστό παραπέρα. Ας μη την εμποδίζουμε.

Εισηγητής ο Θεόδωρος Μάττας, το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 από τις 18:00 – 20:00 στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας (Αλεξανδρείας 113, Θεσσαλονίκη). Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ομίλου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.