Ολική έκλειψη Ηλίου από την Ινδονησία στις 9/3/2016

 

Γράφημα που απεικονίζει το μονοπάτι της ολικής έκλειψης και της παρασκιάς στην Ινδονησία στις 9/3/2016 Πηγή: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio

Γράφημα που απεικονίζει το μονοπάτι της ολικής έκλειψης και της παρασκιάς στην Ινδονησία στις 9/3/2016
Πηγή: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio

   Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη Ηλίου στην Ινδονησία.

   Μετάδοση μέσω Διαδικτύου θα πραγματοποιεί η NASA, με παράλληλες δραστηριότητες (ομιλίες με επιστήμονες από το Σαν Φρανσίσκο και συνδέσεις από το νησί Woleai). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα από το NASA TV.

    Όμως και τo διαδικτυακό αστεροσκοπείο Slooh, θα καλύψει με την ομάδα του την ολική έκλειψη Ηλίου στις 8 Μαρτίου 2016 από την Ινδονησία. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει περίπου στις 01:00 ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί στις 04:00 ώρα Ελλάδος τα χαράματα της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2016. Ήδη έχει ξεκινήσει από την ιστοσελίδα Slooh.com πολύωρη κάλυψη με ένα επιστημονικό σόου, που παρουσιάζει ο Πωλ Κοξ, ενώ προσκεκλημένοι είναι οι αστρονόμοι του Slooh, Μπομπ Μπέρμαν και ο Έρικ Έντελμαν, όπως και η ειδικός σχετικά με τον Ήλιο, καθηγήτρια Λούσι Γκριν.

    Το φαινόμενο θα μεταδοθεί δωρεάν διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του Slooh. Φοιτητές, νυχτοπούλια και όσοι δεν έχουν πολύ πρωινό ξύπνημα, αρκεί να βρουν μία καλή παρέα και να απολαύσουν το εντυπωσιακό φαινόμενο. Έστω και μέσω Διαδικτύου πρόκειται για μια καλή επιλογή διασκέδασης (βλ. παρατήρηση μέσω Διαδικτύου της έκλειψης Ηλίου της 20ης Μαρτίου 2015 στο Γυμνάσιο Καρλοβασίων).

    Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος οι θεατές παγκοσμίως, μέσω του Διαδικτύου, θα έχουν τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής με δύο τρόπους:

  1. Μπορούν να θέσουν ερωτήσεις στους αστρονόμους μέσω του chat της ιστοσελίδας Slooh και μέσω Twitter (#SloohEclipse) και
  2. Θα έχουν τη δυνατότητα (μέσω της StarShare camera) να αποθανατίσουν οι ίδιοι ένα στιγμιότυπο της έκλειψης μέσω ενός τηλεσκοπίου του Slooh που θα βρίσκεται στην περιοχή.

    Καλή διασκέδαση και ευχόμαστε αυτή η ευκαιρία να σας προσφέρει τη δυνατότητα να δραπετεύσετε έστω και για λίγο από τις έγνοιες της καθημερινότητας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.