30 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ

Φωτογραφία από τη Wikipedia του κατεστραμμένου αντιδραστήρα στο ΤσερνόμπιλΣαν σήμερα, 30 χρόνια πριν, το βράδυ 25ης προς 26η Απριλίου 2016, στις 01:23, συνέβη το σοβαρότερο -ως τώρα – πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας: Η έκρηξη και η τήξη του 4ου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας.

Μία σειρά από μη προβλεπόμενους χειρισμούς και εγκληματικά λάθη κατά τη διάρκεια δοκιμής ελέγχου λειτουργίας αλλά και σχεδιαστικές ατέλειες του αντιδραστήρα του εργοστασίου οδήγησαν στο σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα της ιστορίας – αν και στη σχετική κλίμακα επικινδυνότητας και το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, έχει λάβει την ίδια διαβάθμιση. Οι κάτοικοι της περιοχής εκκένωσαν κακήν κακώς μέσα σε 36 ώρες το Πρίπυατ, αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά τους και τα σπίτια τους. Η νεκρή ζώνη του Πρίπυατ, τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και πάρκα και οι αναμνήσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, που έχει παγώσει στο 1986, είναι αδυσώπητοι μάρτυρες της αμετροέπειας του ανθρώπου και της αδυναμίας να τιθασεύσει την πυρηνική ενέργεια.

Τα θύματα δεν περιορίζονται στους νεκρούς του ατυχήματος και όσους μετείχαν στις προσπάθειες ανάσχεσης των συνεπειών του ατυχήματος αλλά και σε όσους θανάτους αποδίδονται σε βάθος ετών στη μόλυνση από τη ραδιενέργεια – και οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί και τα σχετικά αρχεία αποτιμούν σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Η συνεχιζόμενη απεργία των δημοσιογράφων, η διάλυση της κρατικής τηλεόρασης αλλά και τα σκουπίδια που κυριαρχούν στα ιδιωτικά ΜΜΕ ήταν ανασταλτικοί παράγοντες για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη θλιβερή επέτειο. Πέρα από το εκτενές και λεπτομερές σχετικό λήμμα της Ελληνικής Βικιπαίδειας, μπορείτε να εντοπίσετε στο αρχείο της ΕΡΤ την εξαιρετική εκπομπή με θέμα το Τσερνόμπιλ της σειράς Ριμέϊκ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.