Το τέλος της αναζήτησης των βαρυτικών κυμάτων και μία ακόμη επιβεβαίωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας

   Gravitational Waves, photo courtesy of NASA Μία από τις πιο σημαντικές μέρες στην ιστορία της Φυσικής ήταν η 11η Φεβρουαρίου 2016. Επιβεβαιώθηκε περίτρανα σε συνέντευξη τύπου στο National Science Foundation, που μπορείτε να παρακολουθήσετε ακολούθως ο εντοπισμός βαρυτικών κυμάτων.

    Την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων προέβλεπε ο Αϊνστάιν στη γενική θεωρία της σχετικότητας αν και πίστευε ότι δεν ήταν εφικτός ο εντοπισμός τους. Αυτός παρέμενε άπιαστο όνειρο για τους φυσικούς εδώ και 100 χρόνια. Έτσι παγιώνεται η θεώρηση της βαρύτητας ως καμπύλωση του χωροχρόνου από ένα σώμα με μάζα. Για όσους αυτό φαντάζει δυσνόητο ακολουθεί ένα βίντεο από το phdcomics.com, από τους φυσικούς Ουμπέρτο Κανέλλα  και Ντάνιελ Γουάιτσον, με τη βοήθεια του μηχανικού και κομίστα Χόρχε Τσαν, που εξηγεί τα βαρυτικά κύματα και την επανάσταση που θα φέρουν στην κατανόηση του σύμπαντος.

    Το πείραμα που οδήγησε στην ανακάλυψη διενεργείται από μία κοινοπραξία άνω των 1.000 επιστημόνων. Ανάμεσά τους και η Βίκυ Καλογερά, διακεκριμένη αστροφυσικός διεθνώς, που επίκειται να βραβευτεί τον Απρίλιο του 2016 με το Βραβείο “Χανς Μπέτε” της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας. Μαζί με το συνεργάτη της από το Northwestern University Σέιν Λάρσον, παραχώρησαν συνέντευξη γύρω από την ανακάλυψη και το γεγονός που την προκάλεσε (τη συζυγία δύο κολοσσιαίων μαύρων τρυπών) στο ακόλουθο video

    Μπορείτε δε να αντιληφθείτε ποιους ορίζοντες ανοίγουν για τη φυσική και τον νέο τρόπο που μπορούμε να παρατηρήσουμε το σύμπαν διαβάζοντας κάποια από τις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει η κα Καλογερά σε αρκετές Ελληνικές ιστοσελίδες (ενδεικτικά):

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.